HTML

Utolsó kommentek

Sziasztok!

2012.08.31. 17:32 tsdani

Gondoltam, adok egy gyors élet jelet magamról, és szeretnék bemutatkozni: Sonja vagyok, 15 éves, az egyik legfiatalabb a TSO-n.

Mivel úgy láttam, hogy eléggé ki van halva az oldal, gondoltam egy kissé felfrissíteném, egy kis életet lehelnék belé, sajnos most még nincs időm rá, hogy egy hosszabb lélegzet vételű postot írjak.

Úgy gondoltam , hogy eleinte csak elmondom a gondolataimat az első néhány bejelentkezésemmel, majd a későbbiekben, ha lesz rá igény kérdezhettek dolgokat, amik után én körül nézek, információkat gyűjtök, majd ide a TSO-ra ki postolom kereséseim eredményeit.

Másik fő célom, hogy a viszonylag fiatalabb, még nem olyan informált/ bizonytalan TS-eknek segítséget nyújtsak.

Ezeket a feladatokat igyekszem majd ellátni. 

Aki fel szeretné venni velem a kapcsolatot az írjon a titok2202@freemail.hu e-mail címre (Ezt még akkor készítettem amikor titokként kezeltem ezt a dolgot)

Puszi: Sonja :-* 

Szólj hozzá!

A patikus beköszönője

2010.11.05. 23:00 sophiataylor

 

Sziasztok!
 
Hadd mutatkozzam be: sophiataylor a nickem, legjobban azt szeretem, ha Zsófinak vagy Sophie-nak hívnak, és ha a terveim szerint alakulnak a dolgok, fél év múlva már levethetem a születéskor kapott fiú nevemet és Dr. Szabó Zsófia áll majd a személyi igazolványomban. Ugyanis gyógyszerész vagyok. És MtF.
 
Ebből adódóan magaménak érzem a feladatot, hogy a tőlem telhető módon segítsem a hazai TS társadalom tagjait a szaktudásommal. Ez leginkább az elméleti oldalra, a felvilágosításra vonatkozik. Mert bár szívem szerint rendelkezésére bocsátanám a szükséges hormonokat mindenkinek, ezt három okból nem tehetem, jogi, szakmai és emberi tényezők miatt. A három összekapcsolódik egymással.
 
Kezdjük az emberivel. Ha orvosi felügyelet nélkül kiadok valamilyen hormonkészítményt és az nem jó a sorstársnak valamiért, akkor minden ebből adódó bajáért a saját lelkiismeretem fog bosszút állni rajtam. Szakmailag fogadalmat tettem, hogy legelőször is nem ártok az embereknek. Az előny és a kockázat mérlegelése nem az én hatásköröm, hanem az endokrinológusé. Senkinek sem ajánlott orvosi felügyelet nélkül belepiszkálnia a szervezete működésébe. Ez rám is ugyanúgy vonatkozik, mint bárki másra. Jogilag pedig, ha balul üt ki a dolog, a teljes felelősség megint csak engem terhel. Nem űzhetem tovább a hivatásomat, sőt börtönbe is kerülhetek. Ezért nem érdemes kockáztatni, ha egyszer van egy másik, járható út.
 
Annyit persze meg tudok tenni, hogy elmondom melyik hatóanyagnak mi az előnye a másikkal szemben, esetleg némi könnyebbséget tudok biztosítani abban, hogy mit hogyan érdemes felíratni, kiváltani.
 
Természetesen BÁRMILYEN gyógyszereléssel, betegségekkel kapcsolatos tanáccsal , válasszal állok rendelkezésetekre, nem csak a hormonterápiáról eshet szó. Próbálok majd időnként tematikus cikkeket írni, emellett pedig megválaszolni a felmerülő kérdéseiteket.
 
Addig is mindenkinek kitartást a saját rögös útján és jó egészséget!
 
Zsófi

 

 

3 komment

Címkék: egészségügy hrt hormonkezelés

Változások a TSO-útikalauzban

2010.06.27. 15:43 tsonline

Pooh változtatásai (melyek részben Patrícia és Sunee javaslatain alapulnak) bekerültek a TSO-útikalauzba.

A TSO-útikalauz itt található.

A változások listája a Fórumban itt található.

Szólj hozzá!

A blogról, közösségről, összetartásról.

2010.06.24. 19:57 Poooh

Kedves Olvasó!

Ezen bejegyzésem alkalmával, a közösségi blogunk célját szeretném előtérbe helyezni!
Elméletileg a TSO az egyetlen olyan közösségi oldal, ahol csak a transzszexualizmussal, és a transzszexuálisokkal foglalkozunk. Viszont, miből másból ha nem belőlünk felhasználókból épülne fel az oldal, a közösség! Épp ezért (is) a saját, és mások, a jövőben hasonló gondokkal küszködő sortársaink segítése az elsődleges cél, valamint a minket még érinthető információk gyűjtése!

A blogról:

Véleményem szerint, rengeteg hasznos, és érdekes információt tartalmaz, de valójában ennél sokkal többet találhatunk a neten. A megjelenésen azonban változtatni kellene. Nem hiszem hogy ez senkinek nem tűnt fel. Szivesen olvasnék más tapasztalatairól, élményeiről.

A fórumról:

A fórumunk egy nyilvános vitafórummá vált.:( Elkeserítő! Noha a megjelenésre itt is ráférne egy kis változás. több féle topikkal lehetne bővíteni. Sajnos odáig jutottunk, hogy a topikok megkülönbözhetetlenné váltak.

Pl: Orvosok ajánlása topik:
" túl vagyok a kasztráláson"  - de az hogy ki kasztrált, hol, mennyibe került, személyes élmények, stb.. nincs ott-
és ez még a kisebb probléma, a nagyobb hogy ezt követően 50 en bepötyögik, hogy: "Gratulálok xy".
Persze aki valódi, számára értékes információt akar megtalálni, az keressen, lapozgasson, szűrjön...hátha!

A transszexualizmus betegség, a betegségről többet akarunk tudni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb módszert a gyógyulásra. Nah most a fórumon pont ennek az ellenkezője követhető nyomon.
Na és persze, a sok téves információ: " szedj be két marék hormont, és kinő a melled"!
Kontra: írj helyesen!
Ami után természetesen, napokig, több oldalban olvashatjuk egymás anyázását!

Azt gondolom, a TSO tagjainak zöme, már nagykorú, és nekik, illetve nekünk kell utmutatást adnunk a fiatalabbaknak. Nekünk kell rávezetni őket, és egymást arra, hogy egy közösségi oldalon, nem csak trágár szavakkal tudunk dobálózni, hanem kultúrált hangnemben segítünk a másikon.

Más oldalon is regelve vagyok, ott annyival másabb a helyzet, hogy hogyha nem egy "dalt" fújsz a többiekkel, már ki vagy rekesztve. Annyira klassz lenne, ha egy jól működő közösségi oldal lenne a miénk, ahol mindenki elmondhatja a vélemyényét, normális, kultúrált keretek között. Ahol eredményesen segíthetünk a másiknak, és kaphatunk mi is segítséget.


Akinek van kedve blogolni, az mindenképp jelezze a Moderátor felé, és úgy gondolom más ötletekkel is nyugodtan lehet hozzá fordulni ( megjelenés, topiknyitás).
Tartsunk össze, hisz milyen jó volt, amikor az út elején itt kaphattunk segítséget!:)
Köszönöm a figyelmet!
 

4 komment

Szerkesztőket, szerzőket keresünk

2010.06.22. 22:59 tsonline

A TSOnline továbbra is, folymatosan keres szerkesztőket, szerzőket.

Bárki, aki szeretne cikkeket, tartalmat írni a blogra, jelentkezhet. Jelentkezni itt, komentben lehet e-mail címmel. A jelentkezők az e-mail címükre kapnak egy meghívót a bloghoz, ezzel tudnak a szerkesztői felületen írni a TSOnline blogra. A kész cikkeket a moderátor élesíti.

Tartalmi követelmény, hogy a posztoknak legyen köze a transzszexualizmushoz.
Formai követelmény, hogy a szerzők ügyeljenek a helyesírásra, és kerüljék a betűtípusok és színek váltogatását.

Jó lenne ezt a közösségi blognak szánt oldalt valóban közösségivé tenni, ehhez a közösség aktív közreműködésére van szükség.

8 komment

Meghívó a frissen alakult Metamor klubtól

2010.05.29. 20:13 tsonline

Az alábbi meghívót kapta a TSO és a TSO látogatói:

"Május 25-én alakult Dr. Simon Lajos docens úr vezetésével a METAMOR Klub (http://moralba.hu/metamorklub.hu). Az alábbiakban csatolom 3 részes nyitó előadásunk meghívóját, melyben céljainkat is összefoglaljuk."

Részletek a linkelt weboldalon.

Szólj hozzá!

Megölte barátnőjét, amikor megtudta, hogy az férfi!

2009.09.27. 13:57 Suneee

 2009-09-26 17:31 barikád.hu


A 33 éves, volgográdi Vlagyimir F. két esztendeje egy szentpétervári turistaúton ismerte meg a nála három évvel fiatalabb Kamilát. A pár nemsokára összeköltözött a Volga-menti városban.

A nő soha nem beszélt a múltjáról, de ez annyira nem zavarta Vlagyimirt, hogy házassági ajánlatot tett Kamilának. A nő ezt azzal hárította le, hogy még nem kész egy ilyen komoly lépésre és több időt kért.

Ez féltékenyé tette a férfit, aki ezután figyelni kezdte barátnője levelezését. Hűtlenségre utaló jelekre nem bukkant, ám legnagyobb megdöbbenésére azt látta több küldeményt egy bizonyos Kirillnek címeztek. Ekkor jött rá, hogy a nő voltaképpen transzszexuális.

A levelekből Vlagyimir kiolvasta: Kirill több évvel ezelőtt Ausztráliába utazott, hogy ott Kamilává operáltassa magát. Később, Oroszországban jogi értelemben is nővé vált.

A férfit annyira megrázta az „árulás", hogy a barátnőjét, amint hazaért, agyonlőtte. Ezután felvágta ereit, de megmentették.

Vlagyimir most előzetes letartóztatásban várja a bírósági tárgyalást.

Barikád.hu kommentár: Ha engednek a liberális törekvéseknek, a beteges eszmék terjedése révén a jövőben szaporodni fognak az ilyen, és ehhez hasonló esetek.

 

Szólj hozzá!

Lánynak születtem, de férfiként élem az életem

2009.05.03. 20:03 Kittycat

A minap kaptam egy nagyon érdekes linket az egyik ismerősömtől, amelyben Thomas Wormgoorral készítettek egy interjút a transzszexualitásról. Sztem nagyon tanulságos.
 
Forrás: Élet és Irodalom honlapja http://www.es.hu/?view=doc;22668
 
 
„Lánynak születtem, de férfiként élem az életem”
Thomas Wormgoorral, a holland Werkgroep Transseksualiteit en Genderdysforie (Transzszexualitás és Nemi Identitászavar Munkacsoport) koordinátorával Bérczes Tibor készített interjút.
 
A transzszexualitás olyan nemi identitászavar, amikor az érintett személy úgy érzi, nem azonos a biológiai nemével, és szeretné, ha ez testi megjelenésében is kifejeződésre jutna. A fent említett szervezet fórumot teremt, lelki és gyakorlati tanácsokat ad a nála jelentkező pácienseknek, és igyekszik felvilágosítással tudatosítani a külvilágban e jelenség (miben)létét. Thomas Wormgoor, aki húsz évvel ezelőtt operáció révén maga is nemet váltott, elsősorban azokkal foglalkozik, akik nőnek születtek, de férfiként élnek vagy szeretnének élni.

- Van-e már egyértelmű magyarázat a transzszexualitásra, arra, miért nem érzi magát valaki jól a saját - biológiailag adott - testében, miért szeretne más nemű testet választani magának?

- Nincs. Én inkább csak egyfajta elmozdulást látok. Évtizedekkel ezelőtt a biológiai tényezők mellett még egyenrangú okokként emlegették a szocializációs zavarokat - eltorzult szülő-gyerek-viszony, nevelési hiba stb. -, de ezeket a feltételezéseket a tudományos kísérletek nem igazolták. Ha így volna, terápiával is lehetne a páciensen segíteni, amire én még nem láttam példát. A szocializációnak ott van szerepe, hogy maga az érintett, illetve a környezete hogyan viszonyul a problémához, mit kezd vele, de az érzés kialakulására valószínűleg nincs hatással.

- Mikor kezdett Hollandiában nyilvánosságot kapni a probléma, és mióta van a kezelésre vonatkozóan törvényi szabályozás?

- Az első műtétre 1959-ben került sor. Ez akkor nagyon nagy botrányt kavart, hivatalos körökben is szinte csak elítélő nyilatkozatok jelentek meg. A nagy és hirtelen áttörés azonban nem sokkal ezután - mint annyi más területen -, a hatvanas években következett be. 1964-ben már nemcsak engedélyezték a kezelést, de az be is került az egészségbiztosítás által támogatott gyógymódok közé. Azóta mindössze annyi a változás, hogy bizonyos plasztikai beavatkozásokért már fizetni kell.

- Lehet-e tudni az érintettek számát?

- Az elmúlt negyven évben körülbelül négyezer embert diagnosztizáltak és kezeltek Hollandiában. Ennél nyilván több a potenciális páciens, de hogy mennyi, azt senki sem tudja. Nyilván sokan vannak, akikben nem válik tudatossá, hogy ebbe a kategóriába tartoznak, és valószínűleg még mindig vannak olyanok is, akik magukban szenvednek, nem keresnek segítséget a problémájukra. Az általunk működtetett szolgálat annak idején épp a tudatosítás, a „felszínre hozatal" és a kölcsönös segítségnyújtás céljából jött létre.

A transzszexualitás területén az zajlik kicsiben, ami a homoszexualitás egyenjogúsítása idején történt. Negyven éve még az sem „létezett", mert nem illett észre- és tudomásul venni. Óriási különbség azonban, hogy míg a homoszexualitás nem igényel kezelést, a transzszexualitás igen. Egy másik, korántsem lényegtelen különbség, hogy egy homoszexuális, ha nem akarja, soha sem hozza a külvilág tudomására nemi identitását, míg egy transzszexuális esetében, ha nem akar élete végéig szenvedni, ez elkerülhetetlen.

A homoszexuálisok emancipációját megkönnyítette, hogy nagyságrendekkel többen vannak, azaz bárki kapcsolatba kerülhet velük, míg a transz­sze­xuá­lisok esetében ez soha nem lesz így. Éppen ezért itt egy országos kampány is sokkal nehezebb. A figyelemkeltésben és a tudatosításban, ahogy azt a homoszexuálisok példájából tudjuk, sokat segíthet, ha egy híresség nyilvánosság elé lép, és vállalja identitását. Jó volna, ha lenne egy transzszexuális miniszterelnökünk, de legalább egy ismert focistánk! Angliában például Cambridge polgármestere - egy transz­sze­xuá­lis nő és a párja - is ugyanabba a csoportba tartozik. Nekünk még nem volt ilyen szerencsénk...

- Milyen a külvilág viszonyulása a transzszexualitáshoz?

- Nagyon nagy változások vannak. Ma már nem számít ritkaságnak, hogy a szülők egészen korán észreveszik, hogy „valami nincs rendben" a gyerekkel, és hamar szakemberhez fordulnak. Hetente három-négy új gyerek-pácienssel kerülünk mi is kapcsolatba, és ezek a gyerekek sokszor tizenkét évesnél is fiatalabbak. Nagyon jó tapasztalataink vannak az iskolákkal kapcsolatban is. A gyerek úgy öltözhet, ahogy akar, és az átlaghoz képest szokatlan viselkedését - lányos fiú, fiús lány - jól tolerálják. Angliában például nem így van. Sokkal merevebb és szigorúbb az iskolai rendszer, és ezért a gyerekek körében sokkal gyakoribb a dep­resszió és az öngyilkossági kísérlet. Persze, nem minden furcsa viselkedésű gyerek transz­sze­xuá­lis, tehát óvatosnak kell lenni, mert tinédzserkorban néha „visszaáll a rend". Ha a szülők és az iskola megengedőn és megértőn viszonyul a dologhoz, annyit mindenképp elérnek, hogy nem lesz elrontva az illető gyerekkora! De ezek a gyerekek még így is sokat szenvednek. Tudom, mit élnek át, hiszen magam is érintett vagyok, lánynak születtem, de férfiként élem az életem.

Szerencsére ehhez ma már nem feltétlenül kell nagyvárosi anonimitás. Negyven önkéntesünk között van két protestáns nő, akik egy kis keresztyén észak-hollandiai faluban laknak. Az egyik buszsofőr, a másik orgonista, és tökéletesen elfogadják és elismerik őket a falujukban.

- Ennek a „betegségnek" az a furcsasága, hogy a kezelésre nem egy objektívnak tekintett orvosi lelet, hanem a páciens érzései, meggyőződése alapján kerül sor, ami - akaratlanul is - megkérdőjelezi az orvosok kompetenciáját. Nem ingerli ez ellenállásra az orvosokat?

- Itt egy orvosnak tényleg úgy kell operálnia, hogy nincs objektívan mérhető tünet. „Szerencsénk", hogy ezt az orvosok és a jogászok megértették és elfogadták. Persze, ezt a különbséget sem szabad eltúlozni, hisz más betegségek esetében is szerepet játszanak a beteg közlései a diagnózisban. A mi esetünkben arról kell megbizonyosodnia az orvosnak, hogy a páciens meggyőződése később nem rendül meg, valószínűsíthető, hogy élete végéig szilárd marad.

- Miből áll a kezelés?

- Három fázis van. Az első a diagnózis felállítása, amelynek végén a beteg engedélyt kap vagy nem kap a hormonkezelésre. Akkor nem kap rá engedélyt, ha kiderül, hogy nem transz­szexuális, vagy előbb meg kell oldania más lelki problémáit. Az engedély birtokában megkezdődhet a hormonkezelés. Ez a szakasz körülbelül másfél évig tart, és egyfajta próba, betanulási folyamat is. A páciensnek úgy kell élnie, ahogy majd az operáció után él, azaz az új nemi szerepének megfelelően. Ez annak is tesztje, stimmel-e a diagnózis, képes-e a beteg a váltásra, és boldogabb lesz-e tőle. Az operáció csak ezután következhet.

Persze az új szerep nehezebb annál, minthogy valaki egyik pillanatról a másikra tökéletesen át tudjon váltani. Könnyebb a helyzete annak, aki már a kezelés előtt eldöntötte magában a dolgokat.

- Mi a helyzet, ha egy házas ember jelenik meg a klinikán? Addigra ő a családjával már mindent meg­beszélt?

- Sajnos, nem mindig. Ezek az emberek sokszor húsz, harminc, negyven évig élnek a titokkal, és mivel közben felépítettek egy egzisztenciát, nagyon nehezen adják ki magukat. Sokszor életükben az orvos az első, akinek elmondják. Sokan szívesen át is hárítanák a döntés felelőségét az orvosra: mondja ki ő, hadd hivatkozhassanak rá. Azt hiszik, hogy akkor a külvilág majd jobban elfogadja a döntésüket. Ez persze képtelenség. Ha annak idején azt mondtam volna a szüleimnek, hogy az orvos akarja, hogy férfi legyek, azt hitték volna, hogy megőrültem. Nem lehet megúszni, hogy az ember maga hozza meg, maga mondja ki a döntést, maga vállalja a felelősséget.

Gondot okoz, hogy a családot a klinika nem vonja be a folyamatba. Mi megpróbáljuk, de nem mindig van kapacitásunk rá. Pedig nekik is mindent végig kell csinálniuk, ennek a drámának ők is szereplői.

Szerencsére egyre gyakoribb, hogy a család együtt marad. Érdekes módon, már a homoházasság engedélyezése is ezt a tendenciát erősítette, mert a nemváltás most már nem jár státusváltozással. Régen ehhez előbb - automatikusan - el kellett válni. Úgy látszik, hogy ha az állam elismeri az emberek státusát, az az embereknek lelki erőt ad.

- Mit lehet ígérni a páciensnek az operáció utáni életét illetően?

- Körülbelül azt, amit egy cukorbetegnek. Nem gyógyul meg, de egészében véve normális életet fog élni. A klinikán dolgozó emberek nagyon elkötelezettek, maguk is nagyon akarják a sikert, és ez eleve bizalmat kelt. Persze, az más kérdés, hogy a siker erősen szubjektív. Egy plasztikai sebész sikeresnek tekinti - a maga részéről joggal - a beavatkozást, ha hiteles külsőt teremtett, de a nagy kérdés csak azután jön: hogyan éli meg a változást maga a páciens. Ebben a folyamatban van nekünk fontos szerepünk, hisz mi látjuk el információkkal, mi próbáljuk átsegíteni a mindennapi nehézségeken, a gyakorlati kérdésektől - lehet-e például erekciója, kielégülhet-e stb. - az elfogadással kapcsolatos lelki problémákig.

- Amikor az ember megváltoztatja a testét, megmarad-e a személyisége folyamatossága? Hisz akármennyire „nem érezte jól magát a bőrében", az mégiscsak az ő teste, az ő élete volt.

- Nagyon utálom azt a gyakran használt kifejezést, hogy „idegen testbe született". Én magam soha nem éreztem így. Az az operációval kapcsolatos kifejezés sem szerencsés, hogy testátalakítás, mert az ember lényege változatlan marad. A saját testet és a saját korábbi életet nem szabad elidegeníteni. Életfontosságú a folyamatosság. Sajnos, sok emberrel találkozom, aki azt mondja: „Most már férfi vagyok, tudni sem akarok arról, hogy ez valaha másképp volt." Aki nem törekszik a folyamatosság és az egység megteremtésére, előbb-utóbb elszigetelődik, mert nem tudja a maga teljességében felvállalni önmagát. Mondok egy példát: valaki húszévesen lett nőből férfi, de csak negyvenéves korában jött a csoportba. Nagyon jól nézett ki, de teljesen magányosan élt, volt ugyan egy barátnője, de azzal be is zárult a kör. A miértre azt felelte, hogy az ebédszünetben a kollégái mindig régi dolgokról beszélgetnek, és ő ezekhez nem tud hozzászólni, mert neki „nincs története". Szó szerint ezt mondta, pedig csak nem akarta elmesélni és felvállalni, hogy akkor még lány volt. És ezzel elvágta a gyökereit. Tehát számára a titok a váltás után is titok maradt.

Egyébként a váltás utáni első tíz évemet magam is így csináltam végig; panaszkodtam, hogy nincsenek kapcsolataim, de kerültem az embereket, mert meg akartam őrizni a titkomat. A testemet elfogadtam, mégsem tudtam megtenni a következő lépést a külvilág felé. Tíz év után döbbentem rá, hogy ha a régi titkot újra cserélem, soha nem tudok kitörni. És abban a pillanatban, ahogy ezt feladtam, az életem is megváltozott. Számomra ez maga volt a kinyilatkoztatás, pedig én akkor már sok tekintetben tisztában voltam magammal. Tudtam például, hogy transz- és homoszexuális férfi vagyok. Ez a megkülönböztetés fontos, tudniillik más a szex és más a gender: az előbbi a testileg adott, az utóbbi a szubjektívan választott nemet jelenti.

Nekem szerencsém volt. Bár a műtét előtt számoltam azzal a lehetőséggel, hogy esetleg elveszítem a körülöttem lévőket, a családot, a barátokat, a munkatársakat, hisz az ember nem tudja előre, milyenek lesznek a reakciók, nem így történt. Néhány év után azonban mégis ki akartam lépni a megszokott körből, tudni akartam, hogy azok, akik nem ismernek, nem csinálták velem végig a dolgokat, elfogadnak-e magamért, önértékemen. Meg akartam méretni magam a társadalmi mérlegen.

- Elképzelhető-e, hogy valaki, akinek ilyen problémái vannak, operáció nélkül is „boldogan" él?

- Nehezen tudom elképzelni. Többnyire azok nem vágnak bele, akik nem tudják magukban elfogadni, hogy azok, akik, amik. De megértem azt is, aki így dönt. Egyszer találkoztam egy nagydarab, kigyúrt férfival, aki tudta magáról, hogy transzszexuális nő, de végül úgy döntött, hogy nem vállalja a kezelést, mert „egy ilyen testtel annyira feltűnnék, és nem lennék boldogabb". Ezt el tudtam fogadni.

- Kinek könnyebb a váltás, egy nőnek vagy egy férfinak?

- Annak, aki nőből férfi lesz, mert a kezelés nála látványosabb eredményeket produkál. Jön a kopaszság, a testszőrzet, a mélyebb hang. Egy-két év után már senki sem gondolná, hogy valaha nem férfi volt. Ezek az emberek, ha akarják, a titkot is jobban tudják tartani. Persze, egy idő után csak szeretnék megosztani másokkal...

Aki férfiból nő lesz, mindig feltűnőbb marad. Ha más nem, a testalkata, a mélyebb hangja miatt. És sajnos, van egy szociális kontextus is: a nőies férfi nem olyan elfogadott, mint a férfias nő. Az előbbieket gyerekkorukban is többet bántják. A váltás után nagy csalódás számukra, hogy feltűnőbbek, és így kiszolgáltatottabbak maradnak. És mindezt csak tetézi, hogy a férfi státusa még mindig magasabb, mint a nőé, aminek igazságtalanságát ezek az emberek duplán megszenvedik.

- Igaz-e az a gyakran olvasható állítás, hogy a transzszexuálisok magasabb arányban vannak jelen a prostitúcióban és a szadomazochista világban?

- Ilyeneket én is olvasok, de sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, mert erre vonatkozólag kevés empirikus kutatás folyt. Ami tény: voltak és vannak transzszexuális prostituáltak. Van olyan elmélet, hogy egy transzszexuálisnak kell a megerősítés, ezért próbálja ki magát a prostitúcióban, de szerintem ez kitaláció, és a legfőbb motiváció az így megkereshető pénz.

A szadomazochizmussal kapcsolatban én is látom, hogy a transz­sze­xuá­lis homo férfiak közül jó néhányan valóban ebben a világában érzik magukat a leginkább otthon. Ebben talán a testtel szembeni bizonytalanság is játszik valamilyen szerepet, de ez megint csak feltételezés.

- A már említetteken kívül miben tud még segíteni a szolgálat?

- A létrehozásnál az volt a cél, hogy összehozzuk a transz­sze­xuá­li­so­kat, és a rendszeres időközönként megtartott csoporttalálkozók ma is fontosak. Ezen a téren időközben bővült a kínálatunk, hisz ma már vannak külön szülő és tinédzser csoportok is. Van telefon- és személyes lelki segítő szolgálatunk is. Épp az előbb telefonált például egy rendőr, hogy az egyik kollégájuk át fogja operáltatni magát, és segítsek nekik abban, hogyan viselkedjenek, hogyan kezeljék az új helyzetet. Érdekes és fontos kérdése volt, hogy ha majd leülünk beszélgetni, jelen legyen-e az illető. A válaszom, hogy mindenképp, csakis úgy szabad. A megfelelő viszonyulás kialakulásához csak nyílt beszélgetések vezethetnek el.

Néha előfordul elutasítás - például egy iskola nem kér az általunk felkínált segítségből -, de nem ez a jellemző.

- Mi hiányzik a transzszexuálisok teljes egyenjogúságához?

- A gyakorlatban több minden. Feltűnően sokan lesznek munkanélküliek, ami arra utal, hogy a munkaadók meg akarnak szabadulni tőlük. Persze nem erre hivatkoznak, ez egy reakció, ami a szervátültetéseknél előforduló kilökődési folyamathoz hasonlít.

Sajnos, a melegekhez hasonlóan egyre gyakrabban érik atrocitások is őket, többnyire marokkói fiatalok részéről, akiket valamiért irritál, hogy ezek az emberek, akaratlanul is, feltűnőek.

És vannak olyan gyakorlati problémák is, hogy például egy kórházban, egy börtönben a férfi vagy a női részlegen helyezzék-e el őket. Ezek a helyzetek újra és újra szembesítik az érintetteket azzal, hogy a külvilág nem tekinti „normálisnak" a másságukat.

2 komment

16 éves német tinisztár a világ legfiatalabb átoperáltja

2009.02.06. 21:44 tsonline

A Velvet cikke. Az eredeti itt olvasható: http://velvet.hu/sztori/kp090205/

A 16 éves német tinédzser kétéves kora óta lányként tartja magát számon, 12 évesen elérte, hogy engedélyezzék neki a nemátalakító műtéteket, 14 évesen pedig már lányként regisztrálták. Ezzel egyidőben lemezt is adott ki, mindezzel egy csapásra híres lett hazájában. Orvosai szerint a Timből lett Kim esetében a lehető legjobb döntést hozták az operációk ilyen korai engedélyezésével.

A német Kim Petras kétéves kora óta érzi magát lánynak, és mivel 16 éves korára bejezték nála a nemátalakító műtétek sorozatát, ezzel ő lett a világ legfiatalabb nemátalakító műtéten átesett transzszexuális. Az eredetileg Tim Petras néven, fiúként született Kim már két éves korától lánynak vallotta magát, majd 12 éves korában meggyőzte orvosait arról, hogy tényleg szüksége van a beavatkozásra. 14 éves korában már hivatalosan is lányként regisztrálták, és mivel nővé alakulása mellett popsztári karrierjét is legalább ilyen határozottsággal menedzselte, ekkorra egy lemeze is megjelent.

6 komment

Csak azt hiszed.....

2009.01.26. 11:51 Suneee

Az új név, nem, HRT, SRS megléte után azt gondolhatná az ember, hogy bátran hátradőlhet, és élvezheti az életet, mert végigjárta az álmához vezető utat.
Nos a helyzet magaslatán, bátran merem állítani, hogy ez korántsem ilyen egyszerű.
Valójában elgondolkodtató, hogy egy post-op nő hátradőlhet e egyáltalán, vagy hátra tud e dőlni?!?!

Azt hittem srs után majd minden jó lesz minden megváltozik, sokkal többmindent el tudok érni az új nememben, mint azelőtt. Ez sajnos nem feltétlen igaz! Valóban, sokkal jobban tudok érvényesülni mint ember, és ez igenis sokat jelent, de ettől még a napi problémák ugyanúgy megmaradnak.

Elsősorban most a külsőségekre szeretnék kitérni!
Reggelente, úgy kezdődik a napom, hogy felébredek, és belenézek a tükörbe....hmmm....szép vagy, minden ok - mondogatom magamban....
Mindaddig ezzel nincs is semmi baj, amíg olyan helyen járok ahol GG nők is vannak!

7 komment

Elfogadás, nőiesség, hiszti, anyagiasság, önkritika!

2009.01.24. 17:50 Suneee

Kedves Blogolvasó!

A fórumon egyik sorstársunk által írt bejegyzések arra késztettek, hogy ismét kezembe vegyem a klaviatúrát, és a gondolataim, tapasztalataim leírjam.

Tény hogy a Transzszexualizmus, nem egy mindennapi jelenség, épp ezért az ebben a helyzetben élők zöme szomorú, elkeseredett ember, legyen fiú vagy lány.

Elfogadás:

Úgy gondolom elsősorban önmagunkat, kell elfogadnunk, és csak akkor kell neki kezdenünk mások „puhítására”. Hatalmas döntést hoz az aki meg szeretné változtatni a nemét, és a nevét. Nekem, pl. évek kellettek mire megszületett, hogy igen én ezt az utat szeretném, és ezt az utat akarom. Nem egyszerű a feladat, mert rengeteg változással, lemondással, kínosabbnál kínosabb helyzetekkel jár, de amikor meghoztam a döntést, akkor azzal együtt a vele járó negatívumokat is elfogadtam. Miután 100%-an biztos voltam magamban, a szüleimnél kezdtem el feszegetni a témát. Anyukám nagyon jól fogadta a körülményekhez képest (lehet mázlista, vagyok), nem azért sírta el magát, hogy mi lesz belőlem, hanem hogy az életmódváltozás után, egyedül, mi lesz az ő picike gyermekével.

17 komment

Honnan-hová 3 hónap alatt

2009.01.24. 10:46 Suneee

Kedves Blogolvasók!

Ma reggel óta azon tanakodtam mit is, írhatnék az első blogbejegyzésbe. Szeretném hasznos, személyes tapasztalatokkal, információkkal gazdagítani az oldalt. El is döntöttem, hogy leírom én hogyan jutottam el idáig, mi történt stb… és ezekről szerzett tapasztalataim, információim megosztom veletek.

Igazából sosem éreztem magam férfinak, mindig a lányokhoz húzódtam, és a férfiakat  figyeltem, már általános iskolában is…de visszavezethetem még talán az ovira is:)
14-15 éves koromban először eszembe jutott, hogy átoperáltatom magam, csak ennyi, semmi információm nem volt semmiről, de már akkor eldöntöttem, hogy hogyha lesz rá lehetőségem, belevágok, és végig is csinálom.

11 komment

Megtiltanák a nemet váltók versenyzését

2009.01.20. 13:35 Suneee

Forrás: http://www.borsonline.hu/news.php?hid=15362
 

2008.11.13. 13:00
Nem Yvonne – most már Balian – Buschbaum az első nemet váltó sportoló, de a német rúdugró talán abban úttörő, hogy ő már a teljes nyilvánosságot vállalva vall transzszexualitásáról.
 

A hajdani rúdugrónő még nem kapott férfi nemi szervet, de egyébként már minden szempontból férfiként él
Fotó: Red Dot

A műtét menete
1. lépés:
A transznemű diagnosztizálása.
2. lépés:*
Sikeres beavatkozás után a név és adatok hivatalosan megváltoztathatók az új nem szerint.
3. lépés:
a., Férfiből nővé váláshoz női hormonok (ösztrogén és progeszteron) járnak, és műtéttel eltávolítják a heréket.
b., Nőből férfivé váláshoz férfihormon (tesztoszteron) jár, a méh és a petefészek eltávolítása.
4. lépés:
Egy-két év hormonkezelés után nemiszerv-átalakító műtét.
a., Férfiből nővé válásnál a pénisz eltávolítása, majd a hüvelyképzés, a mellek felépítése, a tartós szőrtelenítés, a hangszalag szűkítés.
b., Nőből férfivá válásnál a mellek és a hüvely eltávolítása után a pénisz létrehozása, abban a húgycső kialakítása, a merevedési funkció elérésére szelepes protézisek beépítése, s végül a herék és a herezacskó kialakítása.
(*A nemzetközi gyakorlatban többnyire a hazai 2. lépés az utolsó előtti.)
Yvonne Buschbaum már régen érezte, hogy ő valójában lélekben férfi, s tavaly decemberben megtette az első lépést, hogy testben is az legyen: megkapta a nemváltoztatás irányába vezető első tesztoszteron-injekcióját. Egyben azt is nyilvánvalóvá tette, hogy nem kíván a jövőben versenyezni. Pedig lenne rá lehetősége! A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis 2004 óta engedélyezi a transzszexuális sportolók indulását az olimpián, azzal a kikötéssel, hogy a versenyző hazai szövetsége hivatalosan is ismerje el a nemváltoztatást, és legalább két év teljen el a műtétet követő hormonkezelés után. A döntés ellenére Athénban és Pekingben sem akadt transzszexualis induló. A NOB szerint azonban 2012-ben már lesz olyan nemet váltó sportoló, aki másságát felvállalva rajthoz áll az olimpián.
Tudni kell persze, hogy a transzszexualitás meglehetősen ritkán fordul elő, Pajor László professzor, a nemzetközi hírű urológus szerint minden százezer emberből egy-három esetben.
– Idehaza nyolc esztendeje végzünk ilyen műtéteket, eddig összesen körülbelül negyvenet – mondta a téma hazai szakértője, akitől azt is megtudtuk, hogy Magyarországon egyelőre nincs követője Yvonne Buschbaumnak, azaz a nemváltoztató kezelésekre, illetve műtétekre sportoló még nem jelentkezett.
Pajor professzor arról is beszélt, hogy a páciensek alapvető neme persze nem változtatható meg, azaz genetikai értelemben a férfi férfi marad, a nő meg nő. De ha ez igaz, akkor szabad-e őket összeengedni a versenyeken?
– Hadd fogalmazzak úgy: a férfiból átoperáltakat soha nem szabadna nők ellen versenyeztetni, mert nem korrekt, a nőből átoperáltakat meg azért nem érdemes férfiak ellen versenyeztetni, mert nincs esélyük.
Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Doppingellenes Csoport vezetője azt hangsúlyozza, hogy ez orvosi, s semmiképpen sem doppingprobléma.
– Persze minimális tapasztalatok állnak rendelkezésre ebben a kérdésben, így legfeljebb annyit mondhatok: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékesei nyilván úgy gondolják, nincsenek versenyelőnyben a nemet váltó férfiak a nőknek születettekkel szemben, ezért engedélyezték a közös versenyeztetésüket.

 

4 komment

Elmondjuk-e vagy sem? - avagy joga van-e bárkinek is tudni a múltunkat

2008.12.22. 21:40 Metopé

Ebben a bejegyzésben szeretnék megosztani egy rövidke szerelmi történetet Veletek. Amúgy is nemrégiben téma volt a fórumban, hogy elmeséljük-e a párunknak a múltunkat, hát most ebbe szeretnék belemenni, ha megengeditek.

Az én sztorim máris nem áll helyet a témában, hiszen a két évig tartó (számomra) hosszú kapcsolatban szereplő fiút ezen a fórumon találtam meg. Pontosabban ő talált meg engem. Tehát nem kellett magyarázkodnom, hogy most mi is történt velem, mi vagyok… Nem kellett gondolkodnom, hogy elmondjam-e (bár még nem voltam megműtve), egyébként is akkoriban úgy gondoltam, hogy ha lesz valaha barátom, akkor mindent el fogok neki mesélni, hogy ne legyen titkom előtte, különben is joga van tudni. Persze, akkoriban még csak a nevem sem volt megváltozva, épp csak hogy kaptam időpontot Thaiföldre, semmi plasztikai műtéten nem estem még át.

70 komment

A Háttér felhívása transzneműek részére

2008.12.17. 22:41 tsonline

Az alábbi levelet kaptuk a Háttér Társaság aktivistájától:

"Egyesületünk céljai közt szerepel a transznemű személyek érdekeinek képviselete is, küzdünk a transzneműeket hátrányosan érintő jogszabályok felszámolása ellen.

Munkánk során próbáljuk feltárni hogyan járnak el a hatóságok a transznemű személyek családjogi kérdései kapcsán. Ehhez szükségünk lenne első kézből származó információkra erre vonatkozóan.

Amennyiben ismernek olyan transznemű személyt, aki már került az alábbi helyzetbe, kérem vegyék fel velünk a kapcsolatot:
1. aki a nemváltása előtt házasságban élt;
2. aki a nemváltása után kötött/szeretett volna házasságot kötni;
3. akinek nemváltása előtt született gyermeke;
4. aki a nemváltás után párjával mesterséges megtermékenyítésben vett részt vagy szeretett volna részt venni;
5. aki olyan partnerrel házasodott meg a nemváltás után, akinek korábbi kapcsolatából volt gyermeke, és ezt a gyermeket szerette volna örökbefogadni;
6. akinek nemváltás utáni házastársa a házasság kötése után szült gyermeket (nem hivatalos mesterséges megtermékenyítéssel, hanem "házi módszerrel" vagy egy másik személlyel történő szexuális kapcsolat útján).

Ha a felhívást esetleg honlapjukon is közzé tudnák tenni, annak még jobban örülnénk.

A jelentkezők adatait bizalmasan kezeljük, lehetőség van anonim módon, e-mailben is kapcsolatot tartani velünk."

A Háttér weboldala: http://hatter.hu
A Háttér e-mail címe: hatter@hatter.hu

Szólj hozzá!

Nicole Kidman transzszexuális nőt fog játszani

2008.12.09. 14:44 tsonline

Forrás: bulvarsport.hu

A szép ausztrál színésznő az első átoperált, Einar Wegener szerepét szeretné eljátszani. A dán művész(nő) az 1930-as évek elején esett át a műtéten.

Tovább a teljes cikkre:
http://www.bulvarsport.hu/sztarhirek/nicole_kidman_transzszexualis_lesz

Szólj hozzá!

Levél egy TS-nek, aki szerepelt a tévében

2008.12.08. 16:22 tsonline

Az alábbi levelet a fórumunkban írta Metopé nevű tagunk egy olyan TS lánynak, aki a transition elején van még, és tévéműsorokban szerepel, a nyilvánosság előtt. 

Metopé arról ír, hogy saját tapasztalatai alapján miért nem jó ötlet egy TS-nek nyilvánosan mutogatnia magát TS-ként.

 

Szervusz Anna!

Tök jó, hogy ilyen lelkes vagy és ennyire akarod ezt az egészet.
Csak nehogy megbánd ezt a nagy feltűnősködést.

Amikor én kezdtem (de viccesen hangzik), akkor én is azt hittem, hogy ez mekkora nagy dolog és milyen nagy szám és biztos az összes régi ismerősöm fel fog rám nézni és nőként el fog fogadni. Azt gondoltam, hogy majd én is a médiában fogok szerepelni és ilyen és olyan sztár leszek ...írtak is egy cikket rólam egy folyóiratban, ..de már azt is megbántam és bizony nagyon nagyot tévedtem és sokat csalódtam.

Szólj hozzá!

Index.hu: Biológiai oka van a transzszexualitásnak

2008.12.07. 14:36 tsonline

Forrás: http://index.hu/tudomany/trnsz81028/

2008. október 28., kedd 07:56

Egy transzszexuálisokon végzett, minden eddiginél átfogóbb vizsgálat során ausztráliai kutatók olyan DNS-változatra bukkantak, amely befolyásolja a nemváltoztatási hajlamot.

 

A Prince Henry Institute és a melbourne-i Gender Dysphoria Clinic kutatói 112, férfiból nővé változtatott transzszexuálist tanulmányoztak a Los Angeles-i California Egyetem közreműködésével. Megállapították, hogy ezeknél a személyeknél nagyobb az esélye annak, hogy olyan génnel rendelkezzenek, amely az agy "elnőiesedésére" vezet a fejlődés első szakaszában.

Szólj hozzá!

Kisebb változtatások az Útikalauz szövegében

2008.12.06. 02:36 tsonline

Kisebb változtatások történtek a Transzszexualizmus - útikalauz szövegében, a lényeg érintése nélkül.

Szeretnénk az Útikalauzt frissíteni, mert a jelenlegi szöveg már két éves, és egyes részei már akkor sem voltak aktuálisak. Kérjük a kedves olvasókat, hogy segítsenek az Útikalauz újjászerkesztésében. Az új, aktualizált információkat és szövegváltozatokat a Fórumban várjuk.

Főleg azok segítségét kérjük, akik nemrég végeztek vagy kezdtek transitiont, és tájékozódtak az aktuális hivatalos eljárások felől.

Az Útikalauzba bárki javasolhat új szövegváltozatot. Minden segítséget köszönettel fogadunk.

Szólj hozzá!

Így néz ki most a terhes férfi kislánya – videó - Blikk.hu

2008.11.18. 15:47 tsonline

Élő műsorban beszélt boldogságáról Thomas Beattie, aki a világon először szült gyermeket „férfiként”. Thomas a stúdióba elvitte feleségét és most öt hónapos kislányát is, aki hamarosan kistestvért kap.

A teljes cikk itt olvasható: Blikk.hu

Szólj hozzá!

Műtét a piacon

2008.11.17. 20:59 tsonline

Részlet Fejős Éva, a Nők lapja újságírója blogjából.
A teljes cikk itt olvasható: http://fejoseva.blog.nlcafe.hu

A cikk érdekes abból a szempontból is, hogy egy magyar, talán liberálisnak mondható újságírónő hogyan vélekedik a transzszexuálisokról. A cikkben a már nőként élő TS lányokat következetesen fiúnak nevezi. Ezen minden kedves TS olvasó gondolkodjon el, és vonja le a következtetést, hogy minek gondolja őt bárki, aki tud róla, hogy ő transznemű. És hogy érdemes-e feltárnia a nyilvánosság előtt a transzneműségét.
Tehát következzék Fejős Éva cikke:

 

Bangkok, riasztó kinézetű rendelő, gyakorlott szépségsebésszel, akinek vagy van szakvizsgája, vagy nincs – de kétpercenként érkeznek hozzá a páciensek. Zugorvos vagy sztársebész? – erre is kíváncsi voltam, és miközben a műtétjeit figyeltem, egyik ámulatból a másikba estem…

Úton vagyok dr. Thep bangkoki klinikája felé. Ő az az orvos, aki – kollégája szerint – az egyik legrutinosabb a nemátalakító műtétekben, a különböző szépségsebészeti beavatkozásokban, és ő az, akiről az interneten azt olvastam: nincs is engedélye, nincs kozmetikai sebészi szakvizsgája, csak egy kéthónapos kurzust végzett el New Yorkban. Mégis a legkiterjedtebb a praxisa.

Ha a múltkor azt írtam, hogy dr. Pat klinikája Bangkok egyik riasztó részén helyezkedik el, akkor most visszavonom. Dr. Thep rendelője ugyanis mindent alulmúl: egy zavaros, piaci, büdös, koszos részen található. A sarokban tolószék áll, a polcokon rengeteg antibiotikumos doboz található, a falon nem túl tiszta akvárium díszeleg, a gyógyszeres dobozok között áldozati és vallási díszecskék sorakoznak. Elsőre az jut eszembe: ez maga a káosz, el innen, de végül mégis beóvakodom.

7 komment

Moratórium a kiskorúak kasztrálására Thaiföldön

2008.11.17. 20:19 tsonline

Forrás: index.hu 2008. április 3., csütörtök 13:03

Az elmúlt években több bangkoki klinika is a nemi átalakító műtétekre szakosodott, és olcsó műtétet ígérő hirdetésekkel árasztották el a webet. A thaiföldi egészségügyi minisztérium kedden rendelt el ideiglenes tilalmat a kiskorúak orvosilag nem indokolt kasztrálására, meghatározatlan idejű bezárással fenyegetve meg a rendeletet kijátszó klinikákat.

Szólj hozzá!

2 dik fejezet , iskolai és a társadalmi problémák!!

2008.06.01. 15:32 clead1

mint már mindenki észre vedte saját bőrén tapasztalta egy Ts élete nem egy egyszerű dolog!! mint az iskolában mint az őt körűl vevő környezétében mint a magán kis otthoni szférájában. vegyük elsőnek az iskolát,bármilyent itt igazán nagy nyomás nehezedik az embere sok kritériumot kapunk és bántást vannak esetek hogy teljesen kiközösítenek ! mert más vagy,és sok ember nem érti hogy mi is ez válójában!De egy alap követelmény hogy legyen legalább egy szakmád ,hogy valamiből a jövődben megtudj élni! Legyen egy kapaszkodód!ebben az esetben 3 lehetőség van! 1 elviseled a bántó szavakat és csak a tanulásra koncentrálsz! 2 iskoláról iskolára jársz ,aminek nagyon sok értelme nincs mert öröké nem menekülhetsz! 3 lecsökented iskolai éveidet és tanfolyamot végzel el énis így csináltam ugy gondolom ezzel sok kritériumtól szabadítottam meg magamat.mert tapasztalatom szerint az iskola a leg elnem viselhető tisztelet a kivételnek aki jó iskolai közöségben volt. a társadalomban való lét??? ez is egy humoros dolog sok ember néz rád és hozzá kezdi kombinálni a dolgokat,végül még azis előfordúl hogy 2 fejedlesz!! De senkinek nem tartozól számadással ne foglalkoz más lehetetlenségével.helyete mosolyogva mennyél tovább,így sok nem kívánt dologtól kimented magadat. az otthon?? igazán bisztonságban talán itt érzed magadat,itt elbujhatól a világ zűrzavara elől. de egyet nefelejcsünk el mindig otthon a szülők családtagok viselik nehezen amikor bejelentjük hogy mik is vagyunk és milyen terveink vannak a jövőre nézve! folyt köv.

Szólj hozzá!

clead!!!! egy Ts fiú utra valója a vele egyfajta honfi társaknak!! 1 fejezet bevezetés

2008.05.30. 20:03 clead1

én egy 25 éves Ts srác vagyok! sosem gondoltam volna hogy egyszer Blogot írok és hagyok hátra nektek segítségűl. amiben minden igaz levan írva amire szükségetek lesz hogy hogyan is induljatok el ezen a kemény rögös úton!és amikor a mélybe estek talán lelkileg erőt tudtok belőle meríteni,feláltok mint mindig szoktuk össze szeditek magatokat és irány az élet cél felé! ami néha oly édesen keserű! na de hagyuk ezt a nyavajgást mert ugye a FFIAK nem sírnak!!! de egyett még mondok nektek nem kicsi ez az út és nem veszélytelen!! de megéri!!!! akor hát kezdem nektek az elejénél mivel így lesz kerek a történet kicsit írok magamról is hogy ne esetek hibákba és hogy tanuljatok belőlem!! most nem fogok orvosi kifejezésekel beszélni, hanem tisztán jól érthető egyszerű nyelven. az életemnek legnehezebb korszaka az aza időszak amikor sedűlni keztem ,mondjuk már ovis koromban észleltem na de akkor kifoglalkozott vele ugye?? de a serdülő kor az mindent meg váltosztatott,és főleg sokáig onmagam értelmetlen volt! nem értetem mi történik mért vagyok más azt hidtem ez rossz így nemis beszéltem róla senkinek. innestől bezárkósztam és innen indult el az utam!sok idő kelett ahoz hogy rá jőjek ki is vagyok,és mi ez eggyáltalán. és a legfőbb fontos része a dolognak hogy ebből hogy tudok kijutni ! pár év elteltével a tvben láttam az első ilyen műtétekről egy riportott! a Sefferéknek az első ilyen műtéti végeredményüket. ekkor egy hatalmas kő eset le és megkönyebűltem,fantasztikus érzés volt!! élni akarás és mosoly kerűlt az arcomra, ekkor rugtam be életemben elősször!! folyt köv.

3 komment

A bíróság döntött: fiúvá válhat a 12 éves lány

2008.05.26. 23:40 tsonline

Eredeti cikk: inforadio.hu
2008. május 26., hétfõ 21:00     InfoRádió / Daily Telegraph

Igen nagy visszhangot váltott ki az egyik ausztrál bíróság döntése, amelyben engedélyezi egy 12 éves kislánynak és szüleinek, hogy megtegyék a szükséges lépéseket ahhoz, hogy a gyermek fiúvá válhasson.
 
Négyéves kora óta fiúként él és a fiúk életformáját követi egy ausztrál kislány, ennek ellenére minden egészségügyi hatóság, köztük a pszichológusi ajánlás is elutasította kérelmét egy átoperáló mûtétre.

A család épp ezért a bírósághoz fordult, amely kimondta: azonnal el lehet kezdeni az elõkészületeket arra.

A család szerint ez azért fontos mihamarabb, mert a kislány most kezd belépni a pubertáskorba, azaz egyelõre a menstruáció elõtt áll és a mellei sem fejlõdtek ki, vagyis még nem indultak el azok a hormonális változások, amelyek következtében nõiesebbé válna.

A döntés értelmében azonban a lényegi beavatkozásokat, azaz a méh és a petefészek eltávolítását, csak akkor végezhetik el az orvosok, ha a gyermek betöltötte a 18. életévét, addig csak visszafordítható eljárásokra kerülhet sor.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása