HTML

Utolsó kommentek

Transzszexualizmus: Fontos tudnivalók

2007.06.01. 23:30 tsonline

A fordítás az alábbi kiadás alapján készült:
Transsexualism: A Primer. Second Edition, August 1996. Re-published by The Looking Glass Society by permission of the original author.

A magyar változat munkatársai voltak:
  - Fordítás: Bandi
  - Szaklektor:    Sandra
  - Web: Röfi és Sandra


Előszó

E könyvecskét a transzszexualizmus témájának rövid bevezetéséül írtam. Tartalmazza az ebben a tárgyban kialakított, jelenlegi orvosi és tudományos véleményeket, valamint néhány észrevételt arról, milyen érzés is transzszexuális nőnek (Male-to-Female TS) lenni. A könyv erőteljesen merít transzszexuális nő szerzőjének saját tapasztalataiból, és ezért lehetséges, hogy más transzszexuálisok nem fognak egyetérteni néhány meglátásával vagy álláspontjával. A könyv orvosi része hasonlóképp azt képviseli, amit én a jelenlegi orvosi és tudományos szakvélemények "legjobb keverékének" tartok. Az ember nemi identitásának számos területén zajlanak kutatások, különösen a genetika és a neurofiziológia területén. A kutatók közt nincs egyetértés, és újabb és újabb információk jelennek meg. A könyv csak a női transzszexualizmussal (hímneműből nőnemű) foglalkozik. Ezzel nem akarom megsérteni a transzszexuális férfiakat, de mivel én magam transzszexuális nő vagyok, nem érzem magam eléggé alkalmasnak ahhoz, hogy a férfi transzszexualizmusról írjak, bár természetesen témámhoz az is közel álló jelenség. Mélyebb technikai és orvosi információt a kiterjedt meglévő irodalom biztosít a témában. Ez a könyvecske általános bevezetőül szolgál azok számára, akik szeretnék megérteni ezt az állapotot, valamint annak társadalmi és személyes kihatásait, és nem akarja helyettesíteni az ilyen jellegű szakmai anyagokat. Ezt a könyvet minden olyan embernek szeretném ajánlani - barátoknak és szakembereknek -, akik segítettek nekem nemváltásomban. És őszinte köszönetem fejezem ki mindazoknak, akik szeretnék megérteni és segíteni transzszexuális embertársaikat.

(E könyv szerzői jogi oltalom alatt áll ( ©1995/96). Változatlan formában, teljes egészében másolható és terjeszthető nonprofit célokra, amelyek a transzszexuális emberek megértését és jólétét szolgálják. Más célra a könyv egyetlen része sem használható a szerző beleegyezése nélkül.)

Tartalomjegyzék

1  Bevezetés
2  Mi a transzszexualizmus?
    2.1  A biológiai nem, a nemi identitás és a nemi identitás zavara (nemi diszfória)
    2.2  Mi NEM a transzszexualizmus
    2.3  MI a transzszexualizmus
3  Az orvosi nézőpont
    3.1  Mi a transzszexualizmus oka?
4  Hogyan küzdjünk meg a transzszexualitásunkkal
5  Társadalmi, gazdasági és törvényi vonatkozások (a fordításból kimaradt, mivel a Nagy-Britanniában érvényes helyzetre vonatkozik)
6  Befejezés

1. Bevezetés

A transzszexualizmus bonyolult s kevéssé értett állapot. Mivel az ember identitásának nagyon alapvető részeit érinti, nagyon sok körülötte a félreértés, félelem és előítélet. Szenzációhajhász és pontatlan történetek keringenek a médiában a "nemváltásokról", és hozzájárulnak ahhoz a félreértelmezéshez és rossz felfogáshoz, amely sok emberben él ezen állapottal kapcsolatban.

Nagyon egyszerűen szólva, transzszexuális az a személy, akinek nemi identitása (pszichológiai neme) ellentétes biológiai nemével. Sok transzszexuális nő tekint úgy magára, hogy ő egy "férfi testbe zárt nő"; mások közhelyszerűnek, vagy egyenesen hibásnak tartják ezt a megfogalmazást.

A könyvecske első részében az a célom, hogy elmagyarázzam, mi is a transzszexualitás, és hogy eloszlassam a transzszexualizmus, transzvesztitizmus és homoszexualitás körüli zavart (ez három teljesen különböző jelenség). A második rész összefoglalja az állapot okát illető jelenlegi orvosi álláspontot. A harmadik rész leírja, hogy transzszexuális emberek hogyan küzdenek meg ezzel az állapottal, és röviden ismerteti a társadalmi nem átalakításának ("nemváltás") folyamatát. Utoljára az állapot társadalmi és jogi következményeit tárgyalom.

2. Mi a transzszexualizmus?


2.1. A biológiai nem, a nemi identitás és a nemi identitás zavara (nemi diszfória)

Mielőtt rátérnék a transzszexualizmus részletes tárgyalására, fontos, hogy meghatározni néhány fogalmat; a "biológiai nem" (angolul: sex) és a "társadalmi nem" (gender) két fontos, különböző fogalom, amelyeket gyakran összekevernek egymással.
(Fordító megjegyzése: A szerző angol nyelvterületen él, a "sex" és a "gender" ott valóban gyakori fogalmak, míg a magyar köznyelv mindkettőre a "nem" szót használja).
A biológiai nem (angolul: sex) az ember testi nemére utal - más szóval, hogy milyen nemi szerve van az embernek. A hermafroditizmus (kétneműség) nagyon ritka esetétől eltekintve a biológiai nemet egyszerű meghatározni és értelmezni.

A társadalmi nem (angolul: gender) sokkal kifinomultabb, és az ember önképére utal, ami lehet férfi, nő vagy valami más is. Az emberek döntő többségének nemi identitása összhangban van biológiai nemével, ezért is van az, hogy csak kevés ember érti meg, hogy a kettő különbözik egymástól. A nemi identitást sokkal kevésbé lehet világosan meghatározni, mint a biológiai nemet, és nem is feltétlenül korlátozódik két lehetőség közüli választásra: néhány embernek olyan nemi identitása van, ami nem egyértelműen férfi vagy női.

A társadalmi nem két egymáshoz kapcsolódó tényezőből áll: a nemi identitásból, ami az ember belső elképzelése és tapasztalata a saját nemi hovatartozásáról ("lelki nem", vagy "tudati nem" - Lektor megjegyzése), és a nemi szerepből, ami az, ahogyan az ember a társadalomban él, és ahogyan nemi identitása alapján másokkal interakcióba lép.

A nemi diszfória gyűjtőfogalom, amely az ember fizikai nemével és/vagy nemi szerepével kapcsolatos elégedetlenséget és az ellentmondásosság érzését takarja. Ez egy sor érzést foglal magába, az elvárt nemi szereppel kapcsolatos általános elégedetlenségérzettől a nemi diszfória által kiváltott transzvesztitizmus egyes formáin keresztül (az "ellenkező" nemnek való beöltözés, hogy csökkenjen a diszfória), a teljes transzszexualizmusig (azzal a mindent elsöprő érzéssel, hogy az ember ténylegesen megváltoztassa testét és nemi szerveit, és hogy valóban a másik nem tagjává váljon, amennyire ez orvosilag lehetséges).

2.2. Mi NEM a transzszexualizmus

Számos olyan emberi állapot van, amit gyakran összekevernek a transzszexualizmussal, mégis nagyon különböznek tőle. Ezeket itt röviden leírom, hogy elhatárolhassuk őket ezen írás témájától:
  • Transzvesztitizmus: Nagyon gyakran összekeverik a transzszexuálisokkal, de a transzvesztitákból hiányzik az a mindent elsöprő szükség, hogy megváltoztassák fizikai jellemzőiket, ami viszont jellemző a transzszexuálisokra. A transzvesztiták annak érzik szükségét, hogy időről időre az ellenkező nem ruháit öltsék magukra, de nem akarnak nemet váltani. Nagy vonalakban két fajta transzvesztita van: a nemi identitás által vezérelt és a fetisiszta, bár a határvonal el is mosódhat a két kategória között.

    A nemi identitás által motivált transzvesztiták általában teljesen hétköznapi, heteroszexuális férfiak, akik egy női hasonmást ("második én"-t, alter ego-t) alkotnak maguknak, hogy kifejezhessék "nőies" jellemzőiket, mint például az érzékenységet és az érzelmességet, amit férfi szerepükben elfojtanak magukban. A női személyiség teljesen elszigetelt marad, és amikor a transzvesztita férfi módon él a világban, gyakran úgy utal női énjére, mintha az teljesen külön ember lenne. A nemi identitás által vezérelt transzvesztiták vagy diszfóriások, vagy nem: néhányan azért öltöznek át, mert menekülni akarnak férfi társadalmi létük boldogtalansága elől, sokan pedig azért, mert egyszerűen szeretnek eljátszani a női léttel (vagy annak gondolatával). Az előbbi típust valószínűleg enyhén diszfóriásnak tekintenék, az utóbbit természetesen egyáltalán nem. A transzvesztiták azonban hangsúlyozottan különböznek a transzszexuálisoktól: a transzvesztitának mindig megmarad az alapvető férfi identitása, még akkor is, ha alkalmanként szeret női hasonmásába menekülni, míg a transzszexuális nőknek mindig alapvetően női identitásuk van.

    A fetisiszta transzvesztiták azért öltöznek át, hogy szexuális élvezethez vagy izgalomhoz jussanak. Majdnem minden esetben heteroszexuálisok, és nem tekintik őket nemi diszfóriás egyéneknek.

    A transzvesztiták általában alapvetően férfinak tekintik magukat, és a legtöbben felháborodottan utasítanák vissza a teljes nemváltás gondolatát. Nem ritka azonban, hogy transzszexuálisok olyan életszakaszon mennek át, amelyben csupán transzvesztitának látják magukat (vagy erről próbálják meggyőzni önmagukat) mielőtt teljesen elfogadnák tényleges állapotukat. Viszont túl sok transzvesztita viszi olyan messzire "női énjét", hogy azt gondolják, transzszexuálisok. Amíg az ember eljut a nemváltó kezelésekig, erőteljes pszichiátriai szűrőn kell átmenni annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék annak a lehetőségét, hogy olyan útra lépjenek emberek, amit később megbánnának.

    Transzvesztiták viszonylag sokan vannak: néhány becslés szerint a hímnemű lakosság jelentős részében megvannak a transzvesztitizmus bizonyos jelei.

  • Homoszexualitás és biszexualitás: Ennek aztán végképp semmi köze a transzszexualizmushoz - a meleg férfiak és a leszbikus nők általában teljesen elégedettek testi nemükkel, amivel nemi identitásuk is összhangban van. Ők csupán olyan testi nemű emberekhez vonzódnak, mint amilyenek ők maguk, vagy a biszexuálisok esetében mindkét nemhez. Vannak természetesen meleg transzvesztiták is (drag queen-ek), akik egy másfajta késztetés miatt öltöznek át: általában a színpad vagy a humor kedvéért, vagy esetleg politikai állásfoglalásképpen.
    A homoszexualitás és a biszexualitás nagyon gyakori; néhány statisztika még azt is állítja, hogy a meleg vagy biszexuális vonzódást mutató emberek többen vannak, mint a kizárólagosan heteroszexuálisok. A homo- és biszexuálisok legalábbis nagy számú kisebbséget alkotnak.

  • Hermafroditizmus és interszexualizmus: A hermafroditizmus nagyon ritka állapot, amelyben a nem szervek nem tisztán férfi vagy női nemi szervek. Egy bizonyos elméletrendszer szerint ez kapcsolódik a transzszexualizmushoz, de annak egy sokkal szélsőségesebb példája, amely erősen kétnemű testet eredményez, nem csak a test-lélek különbözőségét, ami a transzszexualizmus jellemzője.

    Sok enyhén interszex állapot létezik, amelyek gyakran a nemi szervek különféle fokú elváltozását vagy működési zavarát eredményezik. Az ilyen állapotok jelentős mértékben gyakrabban fordulnak elő transzszexuálisok között, mint a népességben általában, bár a legtöbb transzszexuális testileg nem kifejezetten interszex.

    A valódi hermafroditizmus előfordulását kb. 1 : 1 000 000-ra becsülik, már az interszex állapot enyhébb változatai sokkal sokkal gyakoribbak. 200 csecsemő közül egyben megtalálható a testi kétféleség valamilyen jegye, 400-ból egy ember olyan kromoszomális kettősséggel él, amely nem egyezik a szabályszerű hímnemű (XY) vagy szabályszerű nőnemű (XX) kariotípussal.


2.3. MI a transzszexualizmus

A transzszexualizmus a nemi diszfória legnyilvánvalóbb formája. A transzszexualizmus tipikus definíciója ezt a vonalat követi:

Transzszexuális az az ember, aki mély és hosszan tartó kényelmetlenséget tapasztal testi (genitális) nemével kapcsolatban, és meg akarja változtatni fizikai jellemzőit, beleértve a nemi szerveket, hogy az ellenkezője legyen annak, amilyen az eredeti testi neme, és tartósan olyan nemi szerepben akar élni, amely ellentétes az eredeti testi nemével.

Az orvosi meghatározást általában nagyon körültekintően végzik, hogy kizárjanak olyan állapotokat, mint a hermafroditizmus, valamint az elmebetegség számos formáját, amely azt eredményezi, hogy a beteg azt gondolja, hogy transzszexuális, holott nem az. Néhány transzszexuális ember megjelenésében nemi kettősséget visel (ami azt a nézetet támasztja alá, hogy a transzszexualizmus hormonális rendellenesség, akárcsak a hermafroditizmus), de ez nem kötelezően része a diagnózisnak.

Még most is sok ember gondolja, hogy a transzszexualizmus pszichiátriai kezelést igénylő állapot, bár a legtöbb transzszexuális ember tökéletesen ép és racionális elmével bír, és az újabb kutatás azt mutatja, hogy az állapotnak van fizikai alapja - azaz hogy a "női agy férfi testben" biológiai valóság. A legtöbb országban azonban a társadalmi nemi átalakításának ("nemváltás") egészéért felelős ember pszichiátriai szakember. A pszichiáter szerepe az, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a páciens épelméjű, valóban transzszexuális, és lelkileg elég stabil ahhoz, hogy alkalmazkodjon új nemi szerepéhez.
Annak a kritériumnak az ellenére, hogy az embernek épelméjűnek kell lennie ahhoz, hogy engedélyezzék számára a társadalmi nem átalakítását, a legtöbb transzszexuális nem szereti az orvosi leírást, mivel az még mindig azt sugallja, hogy az állapot pszichiátriai s nem fizikális eredetű. E könyv szerzője szeretne javasolni egy másik, személyes nézőpontot, hogy mit is jelent transzszexuálisnak lenni:

Én egy olyan nő vagyok, aki - valószínűleg a születése előtti hibás hormonális működésnek köszönhetően - hím nemi szervekkel jött a világra. Mivel társadalmunk feltételezi, hogy a biológiai nem és a társadalmi nem összefügg, [születésemkor] tévesen a "férfi" kategóriába helyezett az orvos, aki a nemi szervemet vizsgálta, és nem az agyamat. Egész gyermekkoromban pontosan tudtam, hogy valójában lány vagyok (végül is az agyam az, és nem a nemi szervem, ami azzá tesz, aki én vagyok), de mert a testem másmilyen volt, arra kényszerültem, hogy beilleszkedjek a fiú nemi szerepbe. Ennek végtelen boldogtalanság lett a következménye, és ez majdnem teljesen tönkretette az életemet, míg el nem fogadtam a valódi helyzetemet és felnőtt koromban át nem mentem a nemváltoztatáson. Most a "nő"-nek nevezett nemi szerepben élek, ami megfelel nemi identitásomnak; az orvostudomány számára "operáció utáni stádiumban lévő tipikus (valódi, elsődleges típusú) férfi-nő transzszexuális" vagyok, de a magam számára teljesen normális, rendezett életű és boldog nő.

Emlékeztetve a "biológiai nem" és a "társadalmi nem" fogalmaira, néhány transzszexuális nem kedveli a "gender reassignment" ["nemváltás", a "társadalmi nem", azaz "gender" kifejezés használatával] orvosi szakkifezezést, amit a köznyelv a biológiai nem megváltoztatására utalva "sex change"-ként fogalmaz meg. Miközben sok orvos azt a leegyszerűsítő álláspontot fogadná el, hogy a biológiai nemet a kromoszómák és nem a nemi szervek határozzák meg szabályszerűen, ezért a biológiai nemet nem lehet megváltoztatni, a szóba forgó változtatás nem is igazán a társadalmi nemre irányul. Megváltoztatja a nemi szerepet, hogy az összhangba kerüljön az ember nemi identitásával, és ehhez - hormonális és műtéti úton - a lehető legnagyobb mértékben megváltoztatja a test nemi jellegét.

Sok szakértő különbséget tesz elsődleges és másodlagos transzszexuálisok között, bár valójában valószínűleg egy egész spektrum létezik, s nem egy fekete-fehér megoszlás. Az elsődleges transzszexuálisok kora gyerekkoruktól kezdve biológiai nemükkel ellentétes nemi identitást és erőteljes diszfóriát mutatnak, és a születésükkor számukra kijelölt nemi szerepben nem tudnak rendesen működni. A másodlagos transzszexuálisok életük egy későbbi szakaszában jutnak el a biológiai nemükkel ellentétes nemi azonosuláshoz, gyakran akkor, amikor a születésükkor számukra kijelölt nemi szerepben már működtek egy ideig, esetleg meg is házasodtak és gyermekeket is nemzettek. Valószínűnek tűnik, hogy az elsődleges transzszexuálisok azok, akik a leginkább tükrözik a "női lélek férfi testben" esetet, agyuk nagymértékben női agy, míg a másodlagos transzszexuálisok az esetnek egy kevésbé súlyos változatát mutatják, agyuk csak részben női agy. Ezt a nézetet olyan pszichometrikus tesztek segítségével dolgozták ki, amelyek a "férfias" és "nőies" személyiségjegyek mennyiségének megállapítására szolgálnak.

A transzszexualizmus meglehetősen ritka állapot. Hozzávetőlegesen 1000 emberből egynek van valamilyen fokú nemi diszfóriája, az elsődleges transzszexuálisok ennél jóval kevesebben vannak. Újabb becslések szerint kb. 25 000 emberből egy elsődleges transzszexuális, míg a másodlagos transzszexuálisok kb. tízszer annyian vannak.

A "nemváltás" után a legtöbb, de korántsem az összes transzszexuális heteroszexuális. A transzszexuális népességen belül az emberi szexualitás szokásos spektruma lelhető fel. A nemi identitás és a szexuális preferencia nincs egymással közeli kapcsolatban. Érdekes, hogy az elsődleges transzszexuálisok között a szexualitás megoszlása nagyon hasonló a nőneműnek született női népességéhez, míg a másodlagos transzszexuálisok között többen vannak a leszbikusok és a biszexuálisok.

Egyre növekszik azoknak a száma is, akik "transznemű"-ként fogalmazzák meg önmagukat. Tipikusan az ellenkező nem tagjaiként akarnak élni, de a nemi szerveiket nem akarják műtéti úton megváltoztatni. Ezt közbenső pontnak lehetne tekinteni a nemi identitás által motivált transzvesztita és a transzszexuális között. Miközben kétségtelen, hogy ez is a nemi diszfória egyik megjelenési formája, vitatott, hogy az ilyen emberek valódi értelemben vett transzszexuálisok-e.

3. Az orvosi nézőpont


3.1. Mi a transzszexualizmus oka?

A transzszexualizmust körülbelül negyven éve ismerik külön állapotként; azelőtt, aki meg volt győződve arról, hogy az igazi neme ellenkezője annak, amire a nemi szervei utalnak, egész egyszerűen pszichotikus személyiségnek tartották. Sok éven keresztül nem volt egyetértés abban, hogy ez az állapot pszichiátriai vagy fiziológiai eredetű-e, annak ellenére, hogy semmiféle pszichoterápia, pszichoaktív szer, averzív terápia vagy egyéb pszichiátriai módszer sem tudta "meggyógyítani" a valóban transzszexuális egyéneket. Az egyetlen jól működő módszer a "nemváltás" volt, a hormonok és a műtéti beavatkozás használata annak érdekében, hogy megváltoztassák az ember testét, és így összhangba hozzák valódi nemével, lehetővé téve ezzel azt, hogy a megfelelő nemi szerepben élhessen.

Most már a transzszexualizmussal foglalkozó rangos szakemberek is elfogadják, hogy az állapot fiziológiai eredetű, korántsem elmebetegség, perverzió vagy "választható életstílus". Abban megegyeznek a vélemények, hogy a nemi identitás a születés előtt határozódik meg, és azután már megváltoztathatatlan:

Minden emberi zigóta nőneműként kezdi életét, és ellenkező értelmű biokémiai utasítások hiányában kislányok jönnek a világra -- függetlenül az egyén kromoszomális nemétől. Ez az alapértelmezésben nőnemű fejlődés egy összetett hormonális folyamat során felülíródik a hímnemű zigótákban. Körülbelül hat héttel a fogamzás után kezdődik, amikor az Y kromoszóma SRY génje egy gyenge hím nemi hormon prekurzor kibocsátását okozza. Ennek hatására a magzati gonádok (ivarmirigy-kezdemények) petefészkek helyett herékké alakulnak. Néhány héttel később a primitív herék működni kezdenek, és nagy mennyiségű tesztoszteront termelnek (ami az elsődleges férfi nemi hormon), aminek következtében a magzati agy férfi mintázatot ölt fel. Az agy ezen a ponton határozza meg a nemi identitást, valamint az összes jól ismert (és mérhető) agyi különbséget a férfiak és a nők között.

A transzszexualizmust az okozza, hogy a hormonok második kiválasztása nem, vagy csak nagyon kis mértékben történik meg (sok transzszexuális nőnek vannak férfi jellegű agyi tendenciái, de női nemi identitással rendelkeznek, ami arra utal, hogy az agy férfiasodása kis részben végbement, aztán megakadt.) A legextrémebb elsődleges transzszexuálisok esetében az agy férfiasodásának semmi jelét nem lehet felfedezni, a második hormonhullám valószínűleg teljesen kimaradt. Ennek az elmaradásnak egy sor lehetséges oka van, néhány esetben a nemi szervek nem fejlődnek megfelelően, és ezért nem tudnak időben tesztoszteront kibocsátani, hogy megváltoztassák az agyat. Valószínű, hogy ez az interszex állapot valamilyen fokát hozza létre a csecsemőben, illetve transzszexualizmust is okoz. A legtöbb transzszexuális azonban nem nyilvánvalóan interszex, úgyhogy bizonyára vannak finomabb okok is.

Mindent egybevetve, az állapotnak láthatóan három oka van:

  1. A kromoszómák: nem ez az egyetlen ok, de ezt lehet a legkönnyebben azonosítani. 400 ember közül egynek nem XX (szabályszerű női) vagy XY (szabályszerű férfi) kromoszómái vannak, néhány eltérő kombináció egy sor különféle állapotot hoz létre, köztük a transzszexualizmust és az interszex állapotot is. Egy pár, de korántsem minden transzszexuális ember rendelkezik a szabályszerűtől eltérő kariotípussal, amely a magzati fejlődés során hormonális zavart okoz.

  2. Vegyszerek: néhány olyan gyógyszert is beadtak terhes nőknek (leginkább a dietil-sztilboesztrolt), illetve fogamzás után, a terhességről nem tudva szájon át beveendő fogamzásgátlót vettek be nők, ami gyakran az utód transzszexualizmusát okozta azzal, hogy összezavarta a hormonális folyamatokat. Egyre inkább bebizonyosodik az is, hogy néhány szennyező anyag is hasonló hatást vált ki - sok ember által készített vegyszerről tudják, hogy az ösztrogént utánozza és/vagy rombolja az androgénreceptorokat; különösen az olyan anyagok, mint a poliklorobifenilek és a dibenzodioxinok, amelyek az 1950-es és '60-as években nagyon elterjedtek voltak, mielőtt veszélyességükre fény derült volna, és be nem tiltották őket. A poliklorodifenileket abban az időben még a smink összetevőjeként is felhasználták - sok nő volt kitéve ezen vegyszerek veszélyesen magas szintjének.

  3. Véletlen események: néha egyszerűen nem működik megfelelően a biokémia - a dolgok félrecsúsznak, de nem tudjuk a pontos okát. Lehet, hogy a várandós anya anémiás, vagy a magzat valami miatt alultáplált, vagy talán az anyai hormonok megfelelő mennyiségben hatolnak át a méhlepényen ahhoz, hogy megzavarják a magzati fejlődést (különösen a progeszteronnak van meg az a képessége, hogy kivédje a tesztoszteron hatását). Olyan elképzelhetetlenül bonyolult az a folyamat, aminek során a megtermékenyített petesejtből kifejlett emberi csecsemő lesz, hogy majdnem számtalan azoknak a dolgoknak a sora, amelyek elromolhatnak.
Más okokat is felvetettek már a múltban, de ezeket többnyire mind meg is cáfolták. Különösen a "neveltetés"-be kapaszkodó magyarázatokkal (ami azt mondja, hogy a kisgyermeket a "rossz nem"-ben nevelték fel, talán mert a szülők igazából lányt és nem fiút akartak) számoltak le; manapság már ismert tény, hogy a transzszexuális nőknek pszichológiailag női agyuk van - végül is sem a neveltetés, sem a kulturális hatások nem tudják befolyásolni az agy születés előtti huzalozottságát.

A kritikus idő elteltével a magzat agyi nemét (és ezzel nemi identitását) semmilyen körülmények között nem lehet megváltoztatni: a születés után hormonok segítségével meg lehet változtatni a testet, de az agy mindig olyan marad, mint amilyennek született. Ezért nem lehet megváltoztatni egy transzszexuális ember nemi identitását, hogy az megfeleljen születéskor regisztrált nemének. Lehet, hogy furcsának tűnik, hogy a testi nemet kell megváltoztatni, hogy az egységbe kerüljön a nemi identitással, de ez az egyetlen lehetséges kezelési mód, mivel az agyat nem lehet megváltoztatni, hogy az igazodjon a születéskor regisztrált fiziológiai nemnek. Tehát a társadalmi nem megváltoztatása ("nemváltás") az egyetlen sikeres kezelési mód egy transzszexuális ember számára.

4. Hogyan küzdjünk meg a transzszexualitásunkkal

A transzszexuális emberek sokféleképpen küzdenek meg állapotukkal, de a korai szakaszban mindenki átmegy egy bizonyos dolgon.

 

Tagadás

Megpróbálják meggyőzni magukat, hogy nem igazán transzszexuálisok, hogy majd kinövik, vagy "nem foglalkoznak vele és majd meglátják, elmúlik-e"; ezek mind a tagadás szakaszának jellemzői. A tagadás általában nem működik túl hosszú ideig, és sok eset bizonyítja, hogy azok a transzszexuálisok, akik nem tudnak megválni ettől a szakasztól, gyakran öngyilkosok lesznek. Sok adat bizonyítja, hogy a transzszexuálisok 30%-át nem diagnosztizálják és nem kezelik elég hamar ahhoz, hogy megakadályozzák őket az önpusztításban.

 

Semmit sem tesz

Van egy pár transzszexuális, akik ráébrednek arra, mik is ők, de tudatosan azt választják, hogy együtt élnek a nem megfelelő test és nemi szerep által okozott kényelmetlenséggel, talán vallásuk miatt, vagy feleségük és gyermekeik kedvéért. Néhány esetben transzszexuálisok úgy élnek, ami általában a transzvesztitákat jellemzi, vagy csak előre megbeszélt alkalmakkor fejezik ki valódi nemüket. A valóban transzszexuális emberek számára ez a fajta alkalmazkodás majdnem mindig elégtelennek bizonyul, és ekkor hasonló problémák kerülhetnek elő, mint a tagadás szakaszában.

 

Társadalmi nemváltás

Sok transzszexuális ember számára a legégetőbb szükséget a nemi szerepük megváltoztatása jelenti, ennek kell megfelelnie a nemi identitásuknak. Ez egy transzszexuális nő számára azt jelenti, hogy teljes egészében nőként él. Ez általában, de nem mindig a műtéti nemváltás útján való első lépést jelenti, de vannak, akik úgy döntenek, hogy itt megállnak (és általában transzneműként utalnak magukra), vagy akár "kevert" életmódot is folytatnak - néhány nemi diszfóriás ember azt érzi, hogy nem igazán férfi és nem is igazán nő. A transzszexuális nők számára az arcszőrzet végleges eltávolítása (elektrolízissel) a szükséges lépés, ezt rendszerint közvetlenül a társadalmi nem megváltoztatása előtt vagy után végzik el. Időigényes, drága és fájdalmas beavatkozás: gyakran két évig tart, hetente két-három órát is igénybe vesz, és gyakran óránként 25 fontot is elkérnek érte [A szerző brit. A ford.] Sokan a helyi érzéstelenítés ellenére is alig tudják elviselni a fájdalmat. Általában lehetetlen a társadalombiztosítást igénybe venni erre a célra, úgyhogy a transzszexuális embernek önmagának kell állnia a költségeket. [Az elektrolízis alternatívája a lézeres szőrtelenítés. Lektor megjegyzése]

 

A hormonokkal történő nemváltoztatás

Sok transzszexuális ember hormonkezelésnek veti alá magát, hogy testének alakját és megjelenését nagyobb összhangba hozza nemi identitásával. A hormonkezelést a társadalmi nem megváltoztatása előtt vagy után is el lehet kezdeni: sok transzszexuális hormonkezelés nélkül is megél új nemi szerepében, sokaknak viszont hónapokig kell kezelésre járniuk, mielőtt megváltoztatják társadalmi nemüket. Nagy-Britanniában a hormonokat pszichiáter-szakértő írhatja föl, a nemváltó program keretén belül.

A kezdeti hormonkezelést nagyrészt vissza lehet fordítani, ha korán abbahagyják, és ezt gyakran biztonsági sávként használják, hogy megakadályozzák, hogy azok, akik valójában nem transzszexuálisok (mint például azok az összezavarodott transzvesztiták, akik meggyőzik magukat, hogy valójában transzszexuálisok) maradandó károsodást okozzanak önmaguknak. Mivel a transzvesztitáknak férfi agyuk és alapvetően férfi identitásuk van, és viselkedésüket férfi hormonok irányítják, átöltözéses viselkedésük megszűnik, mihelyt női hormonokat adagolnak nekik. Ezt a hatást arra használják, hogy "kigyomlálják" azokat az embereket, akik valójában nem transzszexuálisok: egy valóban transzszexuális személy természetesen és boldogan érzi magát a hormonok hatására, míg mások feladják átöltözéses viselkedésüket, amikor megszűnik férfi hormonjaik hatása.

Nagy hormonadagokat kell használni ahhoz, hogy azok felülírják a test saját hormonjait, és a mellékhatásoknak megvan a kockázata. A nemiszerv átalakító műtét után az adagot erősen lecsökkentik, mivel a test már nem termeli az előírt hormonokkal ellentétes hatású hormonokat, de egy műtéten átesett transzszexuálisnak egész életében szintentartó hormonkezelést kell kapnia.

Néhány transzszexuális sokáig él műtét előtti állapotban, hormont szed, az általa preferált nemi szerepben éli az életét, és talán soha nem is vállalkozik a műtétre. Az esetek azt bizonyítják, hogy a nagy hormonadagok, amelyeket a műtéten át nem ment transzszexuálisok hosszú ideig kapnak, káros hatással lehetnek a szervezetre.

A transzszexuális nők hormonkezelése a női mellek megjelenését eredményezi, amelyek gyakran meglehetősen kicsik, ezenkívül átcsoportosul a test zsírtartalma, és az alak, a haj, a bőr általában nőiesebbé válik. A testszőrzet ritkul, de nem tűnik el, a hormonoknak az arcszőrzetre csak nagyon ritka esetekben van hatása. A hormonok nem változtatják meg a férfias hangot (a nemiszerv-átalakító műtét sem), így a transzszexuális nőknek általában valamiféle beszédtechnikát kell tanulniuk, el kell sajátítaniuk a hang megemelésének és ellágyításának technikáját, valamint a női hanghordozás és szókészlet használatát.

 

A műtéti úton történő nemváltoztatás

Sok ember ezt úgy tekinti, mint a nemváltás hosszú folyamatának egész célját és értelmét, míg mások úgy érzik, ez inkább egy utolsó lépés azon az úton, amelyen a személy az agya és a teste közötti egység kialakítása felé tesz meg, amely a megfelelő nemi szerepben élt új élet kialakításának kemény munkája után következik.

A transzszexuális nők esetében ez a folyamat a férfi nemi szervek eltávolítását és a női nemi szervek kialakítását foglalja magában (persze a méh és a petefészkek kivételével). Ez utóbbi során felhasználják a férfi nemi szervek anyagát. A jelenleg elérhető műtéti megoldások elég jól megközelítik a természetes női nemi szerveket (még olyan esetről is tudnak, hogy a nőgyógyász nem vette észre, hogy páciense transzszexuális). A műtét nem is okoz nagy érzetvesztést, de ez persze azon múlik, milyen a sebész szaktudása.

A műtét nagy beavatkozás (kb. 10 napig kell kórházban maradni, és négyórás altatással végzik), nagyon fájdalmas és kivétel nélkül mindig drága. Sok brit transzszexuális a magánkezelést választja, mivel nehézkes, és sok helyen lehetetlen erre a célra igénybe venni az állami kezelést, a várólista nagyon hosszú.

Egyetlen elismert sebész sem fogja elvégezni a műtétet, amíg két pszichiátertől szakvéleményt nem kap. Rendes körülmények között lehetetlen beszerezni a műtéti engedélyt úgy, hogy az ember nem esett át a "való élet teszten" (Real Life Test), amelynek során egy évig nőként kell élnie és dolgoznia.

6. Befejezés


A könyvben tárgyalt legfontosabb témák a következők voltak:
  • A transzszexualizmus az az állapot, amikor az ember olyan agyi nemmel születik, ami ellentétes testi nemével.

  • A transzszexualizmus ritka, de valós és kimerítő, orvosi kezelést igénylő állapot, amelynek egyetlen lehetséges kezelési módja a testi nem átalakítása.

  • A transzszexualizmus nem transzvesztitizmus, sem pedig homoszexualitás.

  • A transzszexualizmus nem perverzió és nem "választott életforma". A transzszexuálisok nem maguk választják állapotukat, így születtek.

  • A testi nem átalakítása lehetővé teszi a transzszexuálisok számára, hogy teljes értékű társadalmi lények legyenek, és az esetek döntő többségében nagyon sikeres beavatkozás.

  • A testi nem átalakítását már majdnem teljesen biztosítja a társadalombiztosítás (brit). A magánkezelés elképesztően drága, ezért sok transzszexuális számára elérhetetlen. Ha a kezelés elérhetetlen, az sok esetben vezet öngyilkossághoz vagy lelki problémákhoz.

  • A transzszexuálisokat a társadalom jogtalanul bélyegzi meg és szorítja háttérbe.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tsonline.blog.hu/api/trackback/id/tr9291090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horváthné kolozsvári nikolett 2008.09.08. 12:34:31

ez mind igaz amit itt leirtak a tranzszexuálisokrol
én magam is az voltam
ez született genetikai kod zavar csak eggyet nem értek hogy sok olyat is át műtönek
aki nem is született tranzszexuális miért van ez?? én most nagyon boldog vagyok bár megszenvedtem de elmondhatom hogy testi lelki egyensulyom modt tökéletes. házasságban élek és boldog vagyok köszönet elsősorban a jo istennek aztán köszönöm dr. payor professzor Úrnak aki tökéletesen megcsinálta a műtétet köszönet neki a jo isten adjon neki egézséget bölcsességet hogy még sok embert megtudjon menteni a haláltol

Patrícia 2008.09.08. 22:24:22

na ez valami cseppnyi remény, azoknak, akik most készülnek az SRS-re hogy elégedett vagy a Pajor doki munkájával
:)

rumbatokhaha 2009.03.14. 11:59:59

Cicely: rumbatokhaha, ajánlom figyelmedbe:

„A végső fázis a nemi átalakító műtét, amikor a nemi szerveit operálják át. Ez egy nem visszafordítható folyamat, sok transzszexuális megelégszik azzal, hogy a teste a hormonok hatására megváltozott, ruházatával, sminkkel pedig teljesen bele tud olvadni környezetébe, és nem teszi meg az utolsó lépést.”

„Transzszexuális: Olyan személy, aki biológiai adottságaival ellentétes neműként határozza meg magát ("férfi testbe született nő" vagy fordítva). Számos transzszexuális nemváltoztató operációnak veti alá magát.”
„…jó néhányan vannak azonban, akik nem állnak meg itt, a teljes élethez fontosnak tartják a tökéletes átalakulást, s vállalják a nagyon bonyolult operációkat is.”

„ A transzszexuálisok kategóriáján belül szintén megkülönböztetett három csoportot, akik közül a teljes pszichoszexuális inverzióval jellemezhető nagy intenzitású transzszexuálisok jelentették a csúcsformát.”

„Spanyolország, 2007: A márciusban életbe lépett, a Nemi Identitásról szóló Törvény lehetővé teszi a nem megváltoztatását, akár anélkül is, hogy műtétre kerülne sor. "Nyilvánvalóan külső megnyilvánulásukban meg kell felelniük a személyi igazolványban foglaltakkal" – pontosította az illetékes.” (Ennek is mi értelme lenne, ha nem létezne olyan ts, aki nem feltétlen akar SRS-t.)

„A transzszexualizmus nemzetközileg elfogadott meghatározása, amelyet a Betegségek Nemzetközi Osztályozása rögzít, a következő: Az a vágy, hogy az ember az ellenkező nem tagjaként élhessen, és így fogadják el. Ezt általában az a vágy kíséri, hogy testét sebészeti beavatkozásokkal és hormonkezeléssel minél jobban összhangba hozza az előnyben részesített nemmel. Transzszexuális identitása legalább két éve folyamatosan fennáll. Ez a rendellenesség nem egy másik mentális zavar vagy kromoszóma-rendellenesség tünete. „

„A BNO hármas kritériuma szerint transzszexuális az, akiben az a vágy él, hogy az ellenkező nem tagjaként élhessen, hogy így is fogadják el – és ennek érdekében esetleg orvosi beavatkozásokat és hormonkezelést is igénybe vesz, hogy minél jobban összhangba hozza meglévő testi adottságait a vágyottakkal.”

„Fontos, hogy tudatosuljon mindenkiben, hogy nagyon sok változat van. Van, akinek mindegy, milyen a nemi szerve, akár köztes is lehet, de női ne legyen. Van, akinek jó, ha marad a női. Van, akinek mindenképp férfi nemi szervre van szüksége. Van, aki meg tud békélni a női nemi szervével, és műtétet csak akkor vállalna, ha nagyon jól sikerülhetne. Ezen a téren millió köztes állapot van. […] Férfi és nő közt rengeteg egyedi átmenet van.”

Több lehetőséged van...
Választhatod az SRS mellőzését, emiatt sem nevetnélek ki.
Ez számomra ismeretlen terep... Érdekel a szerteágazó látásmód.
Jelenleg, aki nem esett át az SRS- en, az transzszexuális marad a kórlapon. Ez független attól, hogy a neve megváltozott. Ez szerencsétlen lehet azok számára, akik tervezik az SRS-t, de még nem tudtak (főleg anyagi okok miatt) a folyamat végére érni.
Szerencsétlen lehet azok számára is, akik nem tervezik az SRS-t, de szeretnék ha a kórlapjukon nem szerepelne a TS.
Örülök Sunee és a többi SRS -en átesett ember sikerének és azok sikerének is, akik SRS nélkül is boldogok.
Amint írta barbygyőr;
" Légy boldog és éld a saját életed."

Így legyen.

Az srs- el kapcsolatban személyes véleményemet (tapasztalat, ismertek alapján) írtam le íme; Féltem tőle, de a félelmemet a túlélésért vívott harc legyőzte, előbb vagy utóbb...
Mi a helyzet abban az esetben, ha egyszerűen így érzi jól magát az SRS -en átesett személy?

“Ha rugalmas vagy és hagysz másokat olyannak lenni, amilyenek, akkor egy rakás stressztől kíméled meg magad. A lelki béke a megváltozott hozzáállásból származik, nem pedig a megváltozott körülményekből.” (Andrew Matthews)

rumbatokhaha 2009.03.15. 11:52:59

Kedves Mari!

Mint olvashatta, rengeteg átmenet van a TS birodalomban. Jómagam, és még páran, akik szerencsésen átestek az SRS -en, már ezen kívül állunk.
Számomra is új, azoknak az érzelme akik nem kívánják a totál műtétet, de elfogadom a létüket.
Nehezebb lehet úgy leélni az életet, ha a határ-mezsgyén nem lép túl az ember. Igazából ez sem biztos... Így teljes és boldog az életük, nincs okunk és jogunk kételkedni bennük.

Mindenki találja meg a boldogságát, és leljen örömöt az életben.

Most akkor kiről is ír?:)
Mikorra várható a könyve?

Üdvözlettel: rumbatokhaha

P. Szabó Mária 2009.03.15. 12:42:38

Kedves Rumbatokhaha!

Egy olyan nőről írok, aki férfi testbe született. Megnősül, gyerekei születnek, de nem tud kiegyensúlyozott életet élni. Megismeri saját problémájának a lényegét és változtatni akar. Ne nevessen ki, kérem!!:))

A könyvem a nyári könyvfesztiválra jelenik meg, de csak akkor, ha a szerkesztőm is jónak látja. Azaz nem bulvár könyvet szeretnék, hanem olvasmányosat, de a szépirodalmat nem megkerülve. Két kisregény, és egy pár novella lesz benne.

A fenti témából írt kisregény címe: A nő,
magának a könyvnek a címe: Imádom, hogy nő vagyok.

Szeretném jelezni, és egyúttal jóváhagyást is kérni, hogy erről a fórumról idézhessek. Természetesen név nélkül, de azt gondolom, hogy az olvasók számára jobban érthető lesz maga a probléma, ha az érintettek érzései is helyet kapnak az írásban.

rumbatokhaha 2009.03.16. 11:15:09

@P. Szabó Mária:

Kedves Mari!

Kérem, legyen kedves közölni mit szeretne a könyvébe áthelyezni innét vagy a fórumról.
Miben segíthetek még?

P. Szabó Mária 2009.03.20. 08:10:40

Hol közöljem?
Szeretném pl a fenti cikkből a meghatározást, de látom, hogy ezt nem lehet, valami más forrást kell keresnem.
És egy pár megjegyzést a beszélgetésből, még pontosan nem tudom mit, de olyanokat szeretnék válogatni, amiből látható, hogy az ilyen beteg emberek milyen eszméletlen nehézségeken mennek keresztül.
Miután ez nyílvános fórum, talán ehhez nem kell külön-külön engedély. Sem neveket, sem a nevek kezdő betűit nem közlöm, bár ha lehetne, az jó lenne. Nem tudom, de az biztos, sürget az idő. Az írással kész vagyok, és most a jövőhéten megy szerkesztésre, most ezt a függeléket kell összeállítanom, tehát gyorsan kell valamiféle reakció.
A fórum helyét is szeretném közölni, gondolom ennek sincs akadálya.
Köszuönöm az eddigi segítségégét is, és akkor még annyiban kellene talán, hol találom úgy leírva ezt a betegséget, hogy közölhessem, természetesen a forrás megjelölésével.
Ha kész vagyok a melléklettel, átküldöm, de ide nyílvánosan nem szeretném feltenni.

Kittycat 2009.03.21. 21:50:52

@P. Szabó Mária:
Kedves Mari!
A Transzszexualizmus vs shemale cikkben van néhány forrás megjelölve. Javarészt angol nyelvűek, mivel sajnos a magyar irodalom nemigen bővelkedik meghatározásokban. Én az angol nyelvű Wikipédiát javasolnám forrásnak, mert ott legalább részletesen ki van fejtve a téma, és nélkülözi a magyar szakemberek ferdítéseit. (Tisztelet a ritka kivételnek)
De a leghitelesebb forrás talán ez: www.wpath.org/
illetve ez: www.symposion.com/ijt/benjamin/chap_02.htm Transvestism versus transsexualism fejezet.

P. Szabó Mária 2009.03.22. 12:28:29

Kedves Kittycat!

Köszönöm a segítségedet, de sajnos én nem tudok angolul.
Már odaadtam az írásomat egy-két olvasónak, de bevallom, teljesen elvagyok bizonytalanodva. Kaptam például az alábbi reakciót, aminek nagyon örültem:

"Kedves Mari!

Most végeztem az olvasással és azt hiszem ha nem írnám amit éppen csinálok csak ülnék és néznék magam elé és csak örülnék , hogyigen sikerült neki. Drukkoltam nagyon és utáltam a volt munkatársait mert nem tudták elfogadni az apját is és az anyját pedig sajnáltam mert ő megpróbálta és iszonyatosan nehéz lehetett. Más neveltetés, meg a durva férj. Ági hozzáállása nagyon tetszett és azért jó tudni volt mellette valaki. Hihetetlen írás, nagyon jó és olyan élethű. Fogalmam sincs hogyan fogják fogadni az emberek, de nekem nagyon tetszett és át lehetett érezni teljesen mit is érzett Bea. Persze sírtam is nem is egyszer. Én már csak ilyen vagyok. Nagyon nehezen fogadják el az emberek azt ha valaki másabb és ezt nagyon jól írta le.Az egészet nagyon jól írta le! Csak tombolok magamban, örülök hogy leírta és remélem akik elolvassák megfogják érteni és nem ítélik el rögtön az embertársukat, amiért az másmilyen. Szeretnék ebben hinni. Most még az is megfordult a fejemben, a gyerekeim révén, hogy ilyesmiről az iskolában is kellene beszélni. De ha belegondolok, hogy már a szex is gondot okoz, akkor ez már lehetetlenség.
Érthető volt és simán nyomon követhető. És ha nem lenne benne Bea belső gondolatai, visszaemlékezései, meg az anyukájéi akkor is érdekes lenne, de így még jobb, mert amíg olvassa az ember ezeket a gondolatokat emészti a történést ami zajlani fog.Kíváncsi leszek milyen víszhangja lesz majd a könyvének.Legszívesebben mindenkivel elolvastatnám, még akkor is ha úgy reagál rá mint az apa.
Ezt a történetet kezdem el olvasni a blogján és rögtön felkeltette az érdeklődésem és nagyon kellenek ilyen történetek, hogy észrevegyék magukat az emberek.
Köszönöm, hogy elolvashattam . "

Ennek örültem, de volt aki azt mondta, hogy lehet jó írás, de nem kötötte le.
Hát majd elválik:)

rumbatokhaha 2009.03.24. 12:01:47

Kedves Mari!

Tanácsadás:

Dr.Varga Tímea
061/301-3348

Dr. Acsai Anetta
061/428-4683

Dr.Zubek László illetékes.
06-1/301-3344

Érdemes megkérdezni őket, hogyan vélekednek a transzszexualitásról, hová sorolják be, miképpen fogalmazzák meg, és milyen segítséget, tanácsot adnak az érintetteknek.

Üdvözlettel: rumbatokhaha
Ui.: Az írását nem feledtem, bevallom nehezen haladok.

rumbatokhaha 2009.03.24. 12:08:03

@rumbatokhaha:

Elnézést, a helyes számok:
Dr.Zubek László: 061/428-4683
Dr.Acsai Anetta: 061/301-3344
Dr.Varga Tímea: 061/301-3348

rumbatokhaha 2009.03.25. 10:25:40

Kedves Mari!

Javaslom nézzen be ismét a fórumba, és tekintse át az érintettek bejegyzéseit az általam már utalt előzmények nehézségeiről.

Procedúrák nehézségei:

"Kit tudtok endikronolugusként ajánlani?És,hogy megy nála a dolog(időben,pénzben,hozzáállásban).Ahhol élek,ott egyszerűen lepasszoltak.Köszönöm előre is az információt. "

"Az engedélyt kb mennyi idő alatt küldik ki? Én már lassan 2 hónapja beadtam a szükséges papírokat és még semmi... "

"E-mailt ne írj, nem válaszolnak se nekem, se másnak."

"A Budapesti urológiai klinikákon sorra utasítanak el, amint transzszexualitás miatti kasztrációs műtétet említek (függetlenül az engedélyezéstől!) mindenhol Szegedet mondtak és a Pajort.. :( "

Link:
sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=tsonline&id=1073021118
sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=tsonline&id=1127607502

Üdvözlettel: rumbatokhaha

rumbatokhaha 2010.02.16. 12:51:30

Sziasztok!

Itt gyűjtenénk össze a jelenlegi SRS műtétekkel foglalkozó hazai orvosok elérhetőségét.

Dr. Tizedes György (Pécs)
Medison Orvosi Központ
Pécs, Irgalmasok u. 22.
Bejelentkezés konzultációra: 72/532-132
ultrahangcentrum.hu
Ezen a helyen konzultál péntek délutánonként.
Elérhetősége még:
Pécsi Tudományegyetem- Sebészeti Klinika:
aok.pte.hu/index.php?page=egyseg&egy_id=280&m_id=1294&nyelv=hun&menu=adatlap

Dr.Csobó Zsolt (Szigetvár)
csobo-zsolt@t-online.hu
06/303960412
Szigetvári Városi Kórház -Intézményi telefonkönyv:
www.szigetvarkorhaz.hu/info/telefon/rendelo.php?egys=117

Dr. Pajor László (Szeged)
6725 Szeged, Kálvária sgt. 57.
62/490-590/280
Szegedi Tudományegyetem -Urológiai Klinika
www.szote.u-szeged.hu/medcentrum/urologia/index.php?lang=hu

Kérnélek Benneteket, amennyiben van pozitív vagy negatív információ az orvosokkal kapcsolatban, írjátok be ide vagy a TsOnlien-Fórum/ Orvosok ajánlásába:
sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=tsonline&id=1127607502

Amennyiben a külföldi orvosokról van információtok azt szintén jó lenne közölni.

Köszönettel: Rumbatokhaha

rumbatokhaha 2010.06.27. 17:59:05

Sziasztok!

Itt gyűjtenénk össze a jelenlegi SRS műtétekkel foglalkozó hazai orvosok elérhetőségét.

Dr. Tizedes György (Pécs)
Medison Orvosi Központ
Pécs, Irgalmasok u. 22.
Bejelentkezés konzultációra: 72/532-132
ultrahangcentrum.hu
Ezen a helyen konzultál péntek délutánonként.
Elérhetősége még:
Pécsi Tudományegyetem- Sebészeti Klinika:
aok.pte.hu/index.php?page=egyseg&egy_id=280&m_id=1294&nyelv=hun&menu=adatlap

Dr.Csobó Zsolt (Szigetvár)
csobo-zsolt@t-online.hu
06/303960412
Szigetvári Városi Kórház -Intézményi telefonkönyv:
www.szigetvarkorhaz.hu/info/telefon/rendelo.php?egys=117

Dr. Pajor László (Szeged)
6725 Szeged, Kálvária sgt. 57.
62/490-590/280
Szegedi Tudományegyetem -Urológiai Klinika
www.szote.u-szeged.hu/medcentrum/urologia/index.php?lang=hu

Kérnélek Benneteket, amennyiben van pozitív vagy negatív információ az orvosokkal kapcsolatban, írjátok be ide vagy a TsOnlien-Fórum/ Orvosok ajánlásába:
sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=tsonline&id=1127607502

Amennyiben a külföldi orvosokkal kapcsolatban van információtok azt szintén jó lenne közölni.

Köszönettel: Rumbatokhaha

rumbatokhaha 2010.06.27. 17:59:06

Sziasztok!

Javaslatom, gyűjtsétek össze a jelenlegi SRS műtétekkel foglalkozó hazai orvosok elérhetőségét.

Dr. Tizedes György (Pécs)
Medison Orvosi Központ
Pécs, Irgalmasok u. 22.
Bejelentkezés konzultációra: 72/532-132
ultrahangcentrum.hu
Ezen a helyen konzultál péntek délutánonként.
Elérhetősége még:
Pécsi Tudományegyetem- Sebészeti Klinika:
aok.pte.hu/index.php?page=egyseg&egy_id=280&m_id=1294&nyelv=hun&menu=adatlap

Dr.Csobó Zsolt (Szigetvár)
csobo-zsolt@t-online.hu
06/303960412
Szigetvári Városi Kórház -Intézményi telefonkönyv:
www.szigetvarkorhaz.hu/info/telefon/rendelo.php?egys=117

Dr. Pajor László (Szeged)
6725 Szeged, Kálvária sgt. 57.
62/490-590/280
Szegedi Tudományegyetem -Urológiai Klinika
www.szote.u-szeged.hu/medcentrum/urologia/index.php?lang=hu

Kérnélek Benneteket, amennyiben van pozitív vagy negatív információ az orvosokkal kapcsolatban, írjátok be ide vagy a fórumba.

Amennyiben a külföldi orvosokkal kapcsolatban van információtok azt szintén jó lenne közölni.

Köszönettel: Rumbatokhaha

chils 2011.05.14. 04:58:33

nekem csak olyan kérdésem lenne hogy van it olyan ts aki a az elején a lányokhoz vonzodott vágyott és csk késöbb kezdte érezni azt hogy ő nő
süti beállítások módosítása