HTML

Utolsó kommentek

A szükséges hormonkezelés akadályoztatása

2007.06.01. 22:42 tsonline

Írta: WEGO
Lektor: TSOnline

Sajnálatos tény, hogy a vidéki városokban nincs megfelelő szakértelemmel rendelkező endokrinológus.

Az orvos nem meri vállalni a transzszexuális beteg kezelését:
  • Nem tekinti betegségként a transzszexualitást, emiatt elutasítja a kezelést.
  • Megfelelő szakértelem hiányában utasítja el a kezelést.
  • Ritka esetben eligazítják a beteget, és ajánlanak megfelelő szekértelemmel rendelkező kezelőorvost.



  • Küldözgetés

    A szakértelemmel rendelkező orvosok nem vállalják a vidéki beteg kezelését abban az esetben, ha megtudják hogy az adott helyen van kezelőorvos.
    "Miért nem jó az ottani?"- kérdezik.
    A vidéki orvos szakértelem hiányában elutasítja a kezelést, ám amennyiben elvállalja (mert a régi tanára javasolta a kezelést, az, aki Pesten nem vállalt el, mert szakembernek tartja a diákot) "Mondja meg, mit tegyek?"- kérdezi.

    A betegnek kell kérnie a szint bemérést, el kell mondania, hogy mit írjon fel, és miképpen adagolja azt.

    "Ő látja a szintet, de véleményét ne kérdezzem, mert nem ért hozzá, mert ez egy teljesen más kategória."
    - mondja a "szakértő" diák, akit a pesti szakértő. Őt Dr. Szabolcs István ajánlotta, aki amiatt nem vállalta el a kezelésemet, mert vidéken a volt diákja erre tökéletesen megfelel; "Miért járjon Pestre, ha van vidéken is orvos?"- kérdezte.

    Miután szakértőre volt szükségem, de olyanra, aki hajlandó elintézni a jogos TB támogatást is, így felkerestem Szegeden Dr. Valkusz Zsuzsát.

    Ő szintén nem fogadta el a friss vérvételi eredményeimet, de nem kellett visszamennem hozzá, mivel az ottani labor helyben elvégezte a vizsgálatot, és 1-2 hét múlva az eredmények után megírta a kérelmet a támogatásra, ami alapján az itteni (szakértelemmel nem rendelkező) kezelőorvosom a felírja a receptet.

    Egy, most frissen operált (transzszexuális) férfi sem tud kihez fordulni, mert az itt lévő endro (beleértve a kezelő orvosomat is) orvosok nem hajlandóak foglalkozni mással (velem is csak azért, mert 2 nagynevű szakértő javaslatára már nem küldhettek el ismételten).

    Emiatt bejelentkezés alapján felkereste Dr. Szűcs Nikolettet a POTE II.sz Belklinikáján, akit Dr. Rácz Károly (4 hónap a várakozás az előrejelzésig) ajánlott.

    Történetesen - amit betegünk 1 hónappal korábban, a bejelentkezés időpontjában még nem tudhatott - antibiotikummal kezelték a megadott időpontban. Így a doktornő nem tudta vérvételre küldeni.

    Emiatt elmaradt a kezelés kezdete, s mivel a doktornő július hónapban már nem tudott új időpontot adni, így szeptemberre (augusztusban ugyanis szabadságra megy )kerül át a kezelés megkezdése .

    Nyolc óra várakozás a váróteremben, a semmiért

    Dr. Szűcs Nikolettnek, Dr. Valkusz Zsuzsának, Dr. Rácz Károlynak, Dr. Szabolcs Istvánnak rengeteg a betege.
    Gyakran 6-8 órát is kell ülni a váróteremben egy konzultáció miatt az előzetes bejelentkezés alapján megadott napon.
    A vidékieknek ezek után, ha rendelkeznek is ajánlással, nem érdemes a tapasztalatlan helyi szakorvosokhoz menni, mert nem jutnak előbbre.

    Ám így nagyon költséges a kezelés. Vonat vagy autó és idő, azoknál, akiknek amúgy is nehézkes az utazás (diákok, frissen műtöttek, munkanélküliek, vagy dolgozók, akiknek minden egyes munkanap számít).
    Ha valaki sokat hiányzik a munkahelyén, nem sokáig maradhat, amúgy is problémás az elhelyezkedés így.

    Emiatt sokan bele sem vágnak a kezdetekbe, mert miből és mikor...?

    Most (2004. június 17.) voltam ismételten vérvételen, mert szerettem volna a Testoviron Depot injekció hatékonyságát látni. Általában kétszer nézik meg: az injekció beadásától számított 5-7 nap múlva, és 2 hét múlva. Ebből tudják megállapítani, mikorra ürül ki a szervezetből. Általában 2 és fél hét múlva. Ha jó a hormonszint, akkor 3 hetente kell adagolni az injekciót; ha alacsony, akkor 2 hetente, míg be nem áll.

    Dr. Valkusz Zsuzsanna
    a szakértő ebben a témában, de nagyon kevés ideje van a betegekre.
    Emiatt történhetett meg a következő eset:

    Egymás gyógyszereit kell fogyasztanunk

    A beteg bejelentkezett hozzá időpontra, amikor eljött a nap, a doktornő nem volt sehol.
    Szintmérés lett volna, ehhez pedig vérvételre lett volna szükség. Ám az ápolónők a doktornő aláírásos utasítása hiányában nem voltak hajlandóak segíteni.
    A betegnek a doktornő (akinek rengeteg betege van) azt mondta, menjen nyugodtan bármikor, nem kell bejelentkeznie.
    A beteg mégis bejelentkezett és így sem kapott kezelést.

    Elfogyott a gyógyszere is, de felírattatni sem tudta azt.
    Ez most, 2004. június közepén történt.

    A hűtőmből kellett előbányásznom egy 2003-as lejáratú Andriolt.
    Felhívtam a kezelő orvosomat, hogy érdeklődjek, elküldhetem-e a 2003. februárjában lejárt gyógyszert, azt válaszolta: "természetesen, ezek nem olyan hamar járnak le".
    Hát gyorsmegoldásként elküldtem azt.
    Másnap már tudta folytatni a kezelést.

    Felháborító, hogy ilyen esetekben a beteg nem fordulhat sehová, amennyiben gyorsan ideiglenes kezelőorvost szeretne választani és attól kérni szintbemérést és gyógyszeres kezelést.

    A kórházak nem fogadják el egymás eredményeit, így újból kell vérvételre menni, és amikor az megvan, akkortól kezdődhet el a kezelés.
    Gyors megoldás nincs, csak abban az esetben, ha valakinek a sorstársak közül van fölös gyógyszere. De inkább az ellenkező helyzet jellemző: mindenkinek fogytában van az.

    Külföldről kell behozatni a gyógyszert

    Több éves harc után végre eljött az idő ( vidéken senki sem akarta elintézni az engedélykérelmezést, ami a kezelőorvos feladata), hogy megkaptuk a támogatást az injekcióra.

    Amikor recept és engedély alapján rendelni szerettünk volna, nem kaptunk, mert problémák adódtak a határon a behozatalt illetően, (történetesen a TB már az áfát nem akarta támogatni), így a határőrségen várakozott a szállítmány.

    A gyógyszertár várt az új határozatra, a betegek a gyógyszerükre, a vámosok az engedélyre.

    Ekkor ismételten teljes áron kellett beszereznünk a gyógyszert, amin csak 1-2 alkalommal lendített a kedvezményessége.
    Most, 2004. júniusában már ismételten el tud látni bennünket a gyógyszertár.
    Rengetegen vagyunk, mert gyakran el kell tetetnem, hogy legyen a kellő időpontban.

    Igény lenne arra, hogy hazánkban is lehessen kapni a készítményt.
    Igen, egy olyan komplexumra lenne szükségünk, ahová ha bemegy a beteg, nem kezelik nem betegként, ahol hatékonyan végig lehetne menni a folyamathoz szükséges vizsgálatokon és műtéteken, szakértő orvosok segítségével.

    Esettörténet


    Nem vállaják a hormonkezelést

    1997-ben átestem az összes lehetséges operáción. Amikor hormonkezelésre került volna a sor, elakadtam.

    Itthon senki sem akarta elvállalni a kezelésemet totál műtét hiányában. �97-ben csakis totál műtétek után adták meg a nem- és névváltoztatáshoz szükséges engedélyt ( MtoF esetekben voltak ritka kivételek), így a TB nem támogatta a szükséges hormonkészítményt.

    Emiatt nem kaptam kezelést.

    A neved csak Gabi lehet

    Dr. Czeizel Endre Családtervezési Központjában már jártam az engedélyhez szükséges kromoszóma vizsgálat miatt. Most ismételten visszatértem egyik sorstársammal, segítségét kértem a továbbiakhoz.

    Az osztályán Dr. Gasztonyi Zoltánt ajánlotta, aki nőgyógyász. Az urológus nem tudott segíteni, mivel a nemem még a születésemkor kapott nem szerint volt az igazolványomban, és egy köztes "semleges nemű" név: GABI. ( Ugyanis, amíg nem történt meg a teljes átalakító operáció, de a páciens túljutott a többi műtéten, ezt az egyetlen "semleges" nevet lehetett felvenni akkoriban ilyen esetekben. Ez volt az egyetlen utónév, amit hivatalosan felvehetett férfi és nő is.)

    Dr. Czeizel Endre a segítségéért cserében megkért, hogy maradjak ott a vizsgálatok után, mert nyilvános konzultáció lesz, és szeretné megmutatni a kollégáinak milyen egy transzszexuális ember.
    Nem tehettem mást, beleegyeztem. Ostoba kérdések hadára probáltam higgadtan válaszolni.

    Úgy tűnt, a sok orvos és orvostanhallgató könyveiből ezt a fejezetet kitépték, vagy meg sem említették?

    Dr. Gasztonyi Zoltán csakis amiatt vállalt el, mert Dr. Czeizel Endre megkérte rá, de nem szívesen foglalkozik ilyen esetekkel, mert nem tartja betegségnek.

    Van jó gyógyszer, de nem írják fel

    Felkerestem Dr. Seffer István plasztikai sebész ajánlásával egy magánklinikát, ahol Dr. Rucz Károly volt az ajánlott orvos. Már 2 éve szedtem az Andriol tablettát (teljes áron), a vizsgálatok során eredményeim szinten aluliak voltak, így abban a reményben kerestem fel a doktor urat, hogy segítsen beállítani a szintemet.

    Kiderült, hogy még nem volt hasonló esete.

    Ajánlással mentem, így nem küldhetett el a legelején.

    Együtt néztük át a hazánkban kapható gyógyszereket.

    "Próbáljuk meg a Proviron-25 tablettát elsőre, s majd meglátjuk miképpen hat"- mondta a szakorvos.

    1 hónap múlva visszamentem a szinteredménnyel, ami értéken aluli volt.

    Tudtam, mi lenne a hatásos gyógyszer, de nem volt hajlandó azt felírni...

    Teltek a napok, majd a nővérkével megüzente, hogy nem kíván velem többet foglalkozni.

    Ezek után kerestem fel Dr. Szabolcs Istvánt.

    Elmondtam, hogy Andriolt szedtem, s most legutóbb a Dr. Rucz Károly szerint hatékonyabb Proviron tablettát kaptam.

    Dr. Szabolcs István szerint a Proviron még az Andriolnál is gyengébb, így az általam említett és a sorstársaim által tapasztalatból mondott Testoviron Depot injekciót egyértelműen javasolta. Ezzel a javaslattal kerestem fel a tanítványát, akinek szakértelmét már ecseteltem.

    Jelenleg itt a történet vége...

    1 komment

    A bejegyzés trackback címe:

    https://tsonline.blog.hu/api/trackback/id/tr7891057

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    EndyR 2009.08.16. 23:35:02

    Nálunk Sustanon 250 az alap, egy szúrás minden harmadik héten.
    süti beállítások módosítása