HTML

Utolsó kommentek

Hormonok, hormonkezelés I.

2008.03.10. 16:26 Kittycat

A minap olvasgatván a fórumot szemet szúrt, hogy nagyon sokan olyan kérdéseket tesznek fel a fórumban, ami a hormonok hatásosságával, a mit és mennyit szedjek kérdéscsoportokkal foglalkoznak. Tervezett kis cikksorozatomban ezekre a kérdésekre is szeretnék picit kimerítőbb válaszokat adni, lehetőleg körüljárva a kérdések hivatali és orvosi vonatkozásait is. Mindezt tenném azért, mert a kérdezők jó része sajnos nincsen tisztában a minimális biológiai alapfogalmakkal és a hormonkezelés lehetséges veszélyeivel (Tisztelet a kivételnek!). Ahhoz pedig, hogy felelőségteljesen dönthessen az ember egy ilyen kényes kérdésben, mint amilyen a hormonkezelés is, nem árt ha tudunk pár olyan alap dolgot, ami a későbbiekben nagyban megkönnyítheti az életünket. Éppen ezért cikksorozatom első részében próbálom csokorba szedni azokat a legfontosabb gyors jótanácsokat, amik talán a legtöbbet kerültek terítékre a TSO Fórumon. (Ezek jó része a TSO Transzszexualizmus útikalauz és Transzszexualizmus: Fontos tudnivalók című cikkekben is szerepelnek ugyan, de nem árt ha többször is le vannak írva.) A megértés segítése céljából vastag dőlt betűvel szedtem az általam nem közérthetőnek ítélt szavakat, kifejezéseket, amelyek a dokumentum alján egy kis szószedetben lesznek felsorolva a szövegben megjelölt kis számuk alapján.

Talán első és legfontosabb dolog, hogy ha icipici lehetőségünk is nyílik rá, akkor NE kezdjük el a hormonkezelést orvosi felügyelet nélkül! Amiért írom ezt a dolgot az az, hogy:

  1. Még az egyszerű egyfázisú fogamzásgátló1knak is lehetnek nem kívánatos mellékhatásai, amelyek igen kellemetlenek lehetnek arról nem is beszélve, hogy esetleges helytelen használatuk segítik a szövődmények kialakulását, amelyek már komolyabb bajokhoz is vezethetnek. (Ez nem azt jelenti, hogy akkor most már így is lesz, ha nem megyünk orvoshoz, hanem azt, hogy a szövődmények nem tréfadolgok és ugyan szerencsére pici rá az esély, de mégis jóval több, mitha nem szednénk az adott készítményt. A későbbiekben bővebben is kívánnék erről értekezni egy orvosi szakcikk fordítása kapcsán, melyből igen hasznos információkat nyerhetünk ezen témában is.)

  2. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy pontosan mit is akarunk, akkor még véletlenül se nyúljunk hormonkészítményekhez! Ugyanis az nagyon nem jó dolog, ha elkezdjük majd felfüggesztjük majdan újabb gondolat jöttével újrakezdjük a hormonkezelést, mivel ezzel a saját szervezetünk egészségét tesszük kockára!

  3. Épp ezért igenis indokolt először elmmenni a témában szakértőnek mondható pszichoterapeutához, (TSO orvosok oldal (Remélhetőleg hamarosan ismét felkerül majd vhova, még akkor is, ha ezen témában esetleg kevésbé tájékozott orvosokat ez sérthet.)) hogy az illetőben tiszta kép éljen saját nemi identitásáról és vágyairól.

  4. A nemi hormonok2 hatása mindig egyénre szabott, ezért a hormonkezelés dózisait is egyénre szabottan kell kidolgozni. Persze vannak terápiás sémák, de mivel minden ember más és más, ezért minden embernek más és más adagokra, hormonfajtákra lehet szüksége ahhoz, hogy egészségét megőrizze!

  5. Lehetnek egyéb rejtett betegségei az egyénnek, amik befolyásolják a hormonkezelés kimenetelét (magas vagy ingadozó vérnyomás, diabétesz4, stb..)

  6. Vényre felírt gyógyszerekkel általában jelentős mennyiségű pénzt takaríthatunk meg magunknak, mintha ugyanazt a gyógyit feketén vettük volna meg. (Érdemes elgondolkozni azon, hogy a hormonkezelés kifutási ideje akár két-három év is lehet, tehát érdemes tájékozódni és számolni, mielőtt feketén vásárolnánk! Íme egy kis online segítség a számoláshoz. A wademex gyorkeresőt használva bármilyen gyógyszerről megtudhatjuk annak teljes és támogatott árait egyaránt, a főbb javallatokkal és ellenjvallatokkal egyetemben.)

     

Ha vmilyen oknál fogva nem tudunk elmenni orvoshoz, de szilárd bennünk az elhatározás, hogy igen, én akkor is a másik nembe fogok tartozni, akkor legyünk fokozatosak és következetesek! Ne akarjunk mindent egyszerre mert azzal csak a saját egészségünkben okozhatunk kárt! Azaz először csak kis adagokkal kezdjük a terápiát, hogy lássuk hogy nem vagyunk e alergiások a gyógyszer vmely összetevőjére (A gyógyszerek betegtájékoztatóját MINDIG illik elolvasni! Főleg akkor ha illegálisan akarjuk szedni őket! Ezekben főleg az ellenjavallatok, és a mellékhatások részt KELL FIGYELMESEN! átböngészni, hogy ha bármi történik, akkor ne érjen minket meglepi. Ha vmit nemértünk, akkor tessék megnézni a nem értett szót az orvosi szótár-ban vagy bármelyik lexikonban, enciklopédiában!), illetve hogy mennyire vagyunk érzékenyek az adott nemi hormonra. Ezek azért fontos kis praktikumok, mert alkalmazásukkal jórészt elkerülhetővé válnak a fájdalmas, esetleg káros mellékhatások.

Fokozatosság alatt azt értem, hogy ha két szem gyógyitól nem lett semmi bajunk akkor ne kezdjük el utána rögtön marékszámra szedni a gyógyszert csak azért, hogy gyorsabban hasson, mert ezzel legfeljebb azt érhetjük el, hogy gyorsabb tempóban száguldunk egy helyes kis dobozka irányába, melyben aztán igazán nyugisan leledzhetünk, amíg csak alkotóinkat nem kezdi el újrahasznosítani vmilyen ari kis baci vagy növényke... Gondolom nem ez lenne a cél! Egyszóval dózis növelés csak akkor, ha biztosak vagyunk benne hogy a szervezetünk hozzászokott az előző dózishoz. (Ez minimum egy, de inkább közel két hónapot biztosan igénybe vesz.)

Másik fontos dolog, hogy mennyi az ajánlott mennyiség az adott gyógyszerből. Ezt már előttünk más, hozzáértőbb emberkék meghatározták és ha lehet, akkor ne nagyon térjünk el ettől. Itt fontos megjegyezni, hogy a nemi hormonokat leggyakrabban hormonhiányos emberkék kezelésére szokták felírni (vagy fogamzásgátlóként). Végül is a transzszexualizmus is felfogható hormonhiányos betegségként de azt ne felejtsük el, hogy a többi, nem transzszexuális hormonhiányos emberke picit sem arra vágyik hogy nemét megváltoztassa! Éppen ezért előfordulhat hogy a tájékoztatóban javasolt hormonmennyiség többszöröse is indokolt lehet a tranzition5 első egy-két évében. (Reményeim szerint erre a témára is ki fogok majd térni egy cikk elejéig.)

Következetesség. Igenis legyünk következetesek egy egy séma iránt és csak akkor változtassunk, ha tisztán látható, hogy az adott séma nálunk nem működik. Ehhez, és egyáltalán magához a hormonkezeléshez NAGYON AJÁNLOTT szakorvos felügyelete! Tehát ismételten hangsúlyozom, hogy ha vki bele akar vágni a nemváltoztatásba, akkor a legjobban teszi ha a hivatalos utat választja, hisz a névváltáshoz úgyis szükségesek lesznek a dokumentumok, tehát jobb minél előbb túlesni a papírozós dolgokon.

Hatékonyság, kifutási idő. Nos, ez az a dolog, amit igen nehéz megjósolni előre! A nemi hormonkészítmények hatékonysága és hatásának ideje nagyon nagy mértékben függ az adott egyén genetikai adottságaitól, érzékenyéségétől, alkatától. Van aki minimális hatóanyag mennyiségtől is igen gyorsan alakul, formálódik és olyan alkatú emberkék is akadnak szép számmal akiknél a hormonhatás minimális. Értelemszerűen ez utóbbi embertípusnál a hormonkezelés kifutási ideje sokkalinkább megnyúlik, mint ez ügyben szerencsésebb sorstársaikénál. Lehetséges hogy egy másik hormonformá6ra jobban reagál a szervezetük, de az is lehet, hogy nem. Sajnos a gyakorlat azt mutatja hogy akik kevésbé jól reagálnak egy bizonyos hormonformára azoknál az egyes hormonformák közti különbségek is jóval kevésbé fejeződnek ki, mint szerencsésebb társaiknál. Ez nem azt jelenti, hogy akkor már nem is érdemes ezeknek az embereknek hormonokat szedniük, csak csupán annyit jelent, hogy náluk valószínűleg több időt fog igénybe venni a szervezet átalakulása. Ezen információk tükrében, ha vki mégis azt kérdezné tőlem, hogy mikor lesz már szép cicije, formás karakteres pasi arca, arra csak azt tudnám válaszolni, hogy nem tudom...Lehet hogy három hónap múlva de az is lehetséges, hogy három év múlva...

A végére egy jó tanács mindenkinek: Figyeljünk oda szervezetünk jelzéseire és az orvosi kontroll alkalmával a legapróbb furi kis változásokat is közöljük a kezelőorvosunkkal! Persze azért ne legyünk paranoiások!

Hirtelen - a teljesség igénye nélkül - ennyi minden jutott eszembe. Remélem sikerült használható, átfogó képet adnom a kezdeti legfontosabb hormonos dolgokról!

A következő részben, terveim szerint a HRT (hormonterápia) során alkalmazható gyógyikról és azok lehetséges mellékhatásairól fordítanék le egy átfogó cikket Louis J.D. Gooren tollából. A cikk inkább a mellékhatások terén ad fontos új információkat semmint az adagolások terén.



1egyfázisú fogamzásgátló - olyan fogamzásgátló típus, melyben a hatóanyagok mennyisége egy levél (egy havi adag) minden egyes tablettájában ugyan annyi.

2nemi hormonok – azok a szervezetben fellelhető vegyületek, amik hatására az elsődleges és másodlagos nemi jelleg3ek kialakulnak. alapvetően kétféle létezik férfi nemi hormon (tesztoszteron) illetve női nemi hormon (ösztrogén)

3nemi jelleg – azon tulajdonságok összessége, ami megkülönbözteti egymástól a férfit és a nőt. Elsődleges nemi jellegnek nevezzük az adott nemre jellemző nemi szervek meglétét, míg másodlagos nemi jellegnek azokat a külső tulajdonságokat tartjuk, amik eltérőek a férfiakban, nőkben. Ilyen pl.: a testsúy, testmagasság, szőrzet kialakulása, bőr bársonyossága, stb...

4diabétesz – más névem cukorbetegség, mely leginkább a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjeinek különböző okokból történő túl- vagy csökkent működése okoz.

5tranzition – angolszász nyelvterületen az átváltozás időszakát, folyamatát értik alatta.

6hormonforma – olyan vegyületeket értünk alatta amelyeknek hatása az adott hormonéval (tesztoszteron, ösztrogén) azonos, de kémiailag mégis eltérő felépítésű. Ez az eltérés az esetek legnagyobb részében egy-egy hidrogénatom vagy funkciós csoport eltérést jelent csupán.

5 komment

Címkék: hrt transzsexuális hormonkezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://tsonline.blog.hu/api/trackback/id/tr23374500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Suneee 2008.03.10. 17:28:51

Teljes mértékben egyetértek a fentiekkel, szerintem tényleg nagyon kellett már ide, hogy valaki összegezve átláthatóan közszemlére tegye a hormonkezelés előnyeit hátrányait!Pusz érte!:)

tsegitok 2008.03.18. 12:12:49

Gratulálunk és várjuk a folytatást!:)
Gondolom tervbe vetted a következőkben a legfontosabb belső elválasztású mirigyeink termelte hormonok ismertetését, és szerepét is:

Nemi mirigyek:
-üsző serkentő (FSH)
-sárgatest serkentő (LH)
-tejelválasztást serkentő (LTH)
-növekedési (SomatoTtrop hormon STH)

Mellékvesekéreg hormonjai:
- só- és vízháztartásra ható hormonok
- szénhidrátanyagcserét befolyásoló hormonok
- nemi hormonok (szexuálsteroidok)

Pajzsmirigy:
- Tiroxin (serkenti a növekedést, fokozza az alapanyagcserét, alapja a csontosodási folyamatnak, az agyszövet fejlődésének)
- Kalcitonin ( vér kalcium anyagcseréjét szabályozza)

Mellékpajzsmirigy:
-parathormon(a szervezet kalcium anyagcseréjét biztosítja)
Hasnyálmirigy:
- inzulin
- glukagon

Mit kell nézetni a hormonkezelés elött, folyamatában(hemoglobin, vörösvérsejt szint..) és milyen időszakonként?

Kittycat 2008.03.18. 17:10:25

Szia Tsegítők!
Nem tervezem a hormonrendszer teljes, komplex bemutatását, lévén nem endokrinológiai szakkönyvet írok, hanem inkább tájékoztató jellegű kis szösszeneteket a TS hormonkezelésről és azok hormonjairól. Éppen ezért csak azokat a hormonokat szeretném bemutatni, amiktől legnagyobb részt változunk és amelyek változását érdemes figyelemmel kísérni a TS hormonkezelés során. Persze tudom, hogy komoly kölcsönhatások is vannak az egyes egyéb hormonok között, de ezek bemutatása - a fentebb említett, valamint terjedelmi okok miatt - nem célom.

tsegitok 2008.03.18. 19:07:57

Szia Kittycat!

Érthető, és sok sikert a folytatáshoz!
Azt tervbe vetted, hogy leírod mit kell nézetni a hormonkezelés előtt, folyamatában(hemoglobin, vörösvérsejt szint...) és milyen időszakonként?
Még egyszer, minden elismerés a munkádért!

Kittycat 2008.03.18. 20:57:13

Szió Tsegítők!

Köszönöm és őszintén örülök, ha hasznosnak találtátok a kis irományom.
Ezen még nem gondolkoztam el, csak addig jutottam a terveimben hogy lesz egy rövid hormonbemutatós rész majd hozzá egy cikk, amiben a mellékhatásokat elemzik. Továbbá le szeretnék még fordítani egy másik cikket is amely inkább a hormonformák ekvivalenciájáról hormonkezelési sémákról és ezek esetleges kockázatáról szól. Mindkét általam lefordításra szánt cikkben vannak utalások arra, hogy mire kell odafigyelni, de nem igazán nyilvánvalóak. Remélhetőleg találok majd olyan cikket is amiben ez lesz a fő téma. Ha így lesz, akkor mindenképp lefordítom és közkinccsé teszem a blogon.
süti beállítások módosítása