HTML

Utolsó kommentek

Pajzsporc-plasztika kozmetikai célból

2007.06.01. 22:29 tsonline

(a "Chondrolaryngoplasty for Appearance" című publikáció bevezetőjének magyar fordítása)

Dr. Francis G. Wolfort, Dr. Erik Sorrel Dejerine, Dr. Douglas J. Ramos, and Dr. Richard G. Parry

Megjelent: PLASTIC AND RECONSTRUCTIVE SURGERY, 1990. szeptember, Kötet: 86, No.3 (464-470) - Oldal: 464

Boston, Mass.

A TELJES SZÖVEG ANGOL NYELVEN
A kiemelkedő pajzsporc (pomus Adamus) gyakran állandó kényelmetlenség az MtoF transzszexuálisok és az aszténiás (erőtlen) alkatú férfiak számára.1 Az igény a műtéti kisebbítésre és formázásra ma társadalmunkban egyre nagyobb.
Áttekintést adunk az első megjelenés óta2 tökéletesített pajzsporc-plasztika technikánkról, az anatómiai részletekről és 31 paciensünk betegkövetéséről 4-től 17 hónapig. Az eredmények hatékonyak és kielégítők, csekély komplikációval. Amelyek megjelentek, átmenetinek mutatkoztak, a leggyakoribb átmeneti enyhe hanggyengeség volt. Úgy véljük, ennek az operációnak helye van a plasztikai sebészi technikák között.

Anatómia
Egészen a pubertásig a férfiak gégéje méretében kevéssé különbözik a nőitől3. A pubertáskor és azután a férfi gége jelentősen megnagyobbodik, minden porcos komponens megnövekszik, főleg a pajzsporc. Ez előrenyúlik és kiemelkedővé válik a nyak elülső középvonalában, míg a gége elölről hátra irányuló átmérője közel megduplázódik.3
A gége kiemelkedése ("ádámcsutka") a gégeporc két lemeze elülső határának egyesüléséből áll, megközelítőleg 90 fokos szöget bezárva férfiaknál és 120 fokosat nőknél. Mivel ez a szög nők esetében szélesebb, a kiemelkedés általában nőknél sokkal csekélyebb.
A gége kiemelkedése a felső részen a leghatározottabb (Fig. 1), és közvetlenül fölötte a lemezek kettéválnak egy V alakú bevágással, a felső pajzsporci réssel (Fig. 2). A pajzsporc a gégeizmokhoz, gégefedőhöz, és a hangszalagokhoz való anatómiai viszonyának vizsgálata elárulja, hogy a férfigége kiemelkedő része eltávolítható ezen elemek sérülése nélkül (Fig. 3).
A gégeporc külső laterális részén, a stylopharyngeus csatlakozásánál.. ( a folytatás itt található angol nyelven )

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tsonline.blog.hu/api/trackback/id/tr7591048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása