HTML

Utolsó kommentek

A nemi identitás zavarának oka nem tisztázott

2007.06.01. 22:19 tsonline

Monique Beeler, újságíró

The Oakland Tribune

Fordítás: Bandi Amikor Dr. Lori Kohler orvostanhallgató volt, tanárai soha nem említették, hogyan kell bánni a transznemű betegekkel. Nem tudhatott meg semmit a személyes tapasztalataikról, hogy milyen orvosi kezelésben kell őket részesíteni, vagy hogy hogyan kell könnyíteni helyzetükön.
Pályafutásának kezdetén szkeptikusan viszonyult azokhoz az emberekhez, akik azt mondták, rossz testbe születtek. Azt mondja: "(Azt gondoltam), Miről beszélnek ezek az emberek? Nevetséges!"
Hallgatói évei óta Kohlernek kb. 200 transznemű betege volt. A tapasztalat megváltoztatta hozzáállását.
"Szexualitás terén mindenféle ember megtalálható", mondja Kohler, aki San Franciscó-ban, a California Egyetemen tanít orvostan hallgatókat. "Valójában csupán merev szabályaink tartják meg az embereket azokban a dobozokban, amelyekben megpróbáljuk megtartani őket."
Kohler a California Egyetemen keresztül kb. 100 transznemű páciens közvetlen orvosa, és további 50-60 emberrel foglalkozik a kaliforniai [Department of Corrections]-ön keresztül, amely gyakran foglalkozik transzneműekkel, különösen a szexiparban tevékenykedő transznőkkel.
Bár 1994 óta specializálódott transznemű páciensekre, a szaktudásnak, amit Kohler adhat a tanítványainak, megvannak a maga korlátai.
Annak ellenére, hogy világszerte egyre több kutatás zajlik a témában, Kohler és más szakértők sem tudták megállapítani, mi okozza, hogy valaki jobban azonosul a másik nemmel.
"Orvosi magyarázat nincs", mondja Kohler. "Rengeteg pszichológiai és pszichiátriai magyarázat létezik. Valószínűleg nagyon hasonlít a melegségre vagy leszbikusságra. Senki sem tudja megmagyarázni, de létezik."

Az elővezetett elméletek
Néhány elmélet azt mondja, hogy méhen belül a magzat az ellenkező nemre jellemző hormonok hatásának van kitéve, vagy spontán genetikai mutáció történik a fejlődés során.
A Holland Agykutató Intézetnek az agy szexuális tevékenységért felelős részén végzett kutatása azt sugallja, hogy az agynak ezen BSTc-nek nevezett területe kisebb a nőknél, mint a férfiaknál, és kisebb a transzszexuális nők esetében is. Transznemű páciensekkel dolgozó orvosok érdekesnek tartják ezt a kutatást, de nem gondolják végérvényűnek.
Dr. Sheila Kirk, a San Franciscó-i székhelyű Meleg és Leszbikus Orvosi Szövetség képviselője rámutatott, hogy a tanulmány következtetései kb. 10, már meghalt ember agyának vizsgálatán alapultak, ami klinikai méretekben nagyon kevés számú alanynak minősül.
"Ez egy nagyon úttörő jellegű munka", mondja Kirk, aki a pittsburghi Transznemű Sebészeti és Orvosi Központot 1997-ben alapította meg két másik kollégájával együtt. 2000-be Kirk nyugdíjba vonult az intézettől, mely azóta be is zárt.
Kirk, aki maga is átment nem-változtató műtéten - amit időnként nemi identitás megerősítő műtétnek hívnak - hogy férfiból nővé válhasson, most transzneműekkel kapcsolatos előadásokat tart.
"Nem tudjuk, hogy a [transzszexualizmus] a születéstől kezdve adottság-e", mondja Kirk. "[Néhány kutatás] arra mutat rá, hogy a transznemű embrek méhen belüli fejlődése alakul másképp. Azon kívül, hogy az ellenkező nemmel azonosulnak, a transznemű emberek nincsenek jobban kitéve a fizikai vagy lelki problémáknak, mint a populáció egésze" - mondja Kohler.


Nincs tudományos magyarázat
"Van egy olyan énkép, amit semmiféle tudomány nem tud megmagyarázni", mondja. "Sokkal nagyobb küzdelmek is várnak a transznemű emberekre. Erre inkább társadalmi betegségként gonolok."
A Harry Benjamin Gender Disphoria Association becslései szerint minden 11.900 férfi és 30.400 nő között előfordul a transzszexualizmus. A szövetség egy szakértői hálózatot tart fenn ügyvédtől a pszichológusig, akik a transznemű közösség érdekében dolgoznak.
Bean Robinson, pszichológus, a Harry Benjamin GDA főigazgatója azt gyanítja, hogy a transznemű népesség aránya ennél sokkal magasabb. A nem megkérdezése nélkül a népszavazás alkalmával nagyon nehéz korrekt becslésekbe bocsátkozni, mondja.
"Úgy tűnikk, minden országban jelen van, és mindig is létezett a jelenség", mondja Robinson. "Van valami köze fajunk pszichéjéhez."
Hogy az ok biológiai, pszichológiai eredetűnek bizonyul-e, vagy a kettő kombinációjának, mint ahogy Robinson gondolja, nagyon fontos, hogy a transznemű emberek együttérző és fair bánásmódban részesüljenek.
"Nagyon fontos, hogy az emberek ne kezeljék ezeket az embereket perverzekként", mondja. "Megérdemlik az életet, hogy boldoguljanak, és ne rúgják ki őket az állásukból."

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tsonline.blog.hu/api/trackback/id/tr7091037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

computer3 · http://80.99.236.195/friderikusz/?q=node/1480 2008.06.23. 15:58:49

Mv.: - Ez egyébként miért betegség?

Simon Lajos: - Ez azért betegség, mert hogy olyan mértékű az életminőség korlátozása, merthogy ez egy ideig titkolt betegség, aztán pedig egy olyan helyzetbe kerül az illető személy, amikor egy folyamatos kockázatnak van kitéve az életében, hiszen ha nem vállalja be a nőiességét vagy a férfiasságát, akkor ugye egy állandó frusztrációban van, hiszen ő ..

Mv.: - Igen, de akkor nem betegség, hanem olyan állapot, amelynek társadalmi kockázatai vannak.

Simon Lajos: - Társadalmi kockázatai vannak, de nemcsak társadalmi kockázatai vannak, hanem az ő számára saját önmagára vonatkozó kockázatok is, hiszen ezek a személyek például nagyon, minden áron és minden körülmények között meg akarnak szabadulni azoktól a biológiai másodlagos nemi jellegüktől, amivel a természet megáldotta őket.

Mv.: - És mit vizsgál ön?

Simon Lajos: - Én azt vizsgálom, hogy vajon a szexuális, ezeknek a személyeknek a gondolkodásában biológiailag meghatározott módon van benne ez a transzszexualizmus, ami azt jelenti, hogy egy genetikailag kódolt rendszer, tehát valóban valamilyen hiba történt, hogy ő fiúnak születik, habár egyébként nőies a gondolkodása és nőként éli meg magát, hogy ez vajon tanult viselkedés vagy pedig egy valóban öröklött magatartásmód, mert ha tanult viselkedés, akkor esetleg nem biztos, hogy az átoperálás az egyetlen megoldás, mert jelenleg nem ismerünk más gyógyító eljárást, mint hogy egy férfit átoperálunk nőnek, vagy egy nőt átoperálunk férfinak. De ha ez egy tanult viselkedés, azaz az FMRI vizsgálatok során az derül ki, hogy a transzszexuális férfi, aki biológiailag férfi ugyanott aktiválódik, amikor egy nőt lát, mint egy igazi valós férfi, akkor nagy az esélye annak, hogy ez egy szociális folyamatból fakadó, tanulási folyamatból fakadó hiba, merthogy ugye ez végül is egy betegség. Vagy pedig biológiailag ez kódolt betegség, amikor azt mondjuk, hogy a környezeti feltételek nem igazán befolyásolják azt, hogy valaki kétéves vagy hároméves korától, óvodás korától fogva nem tudja elviselni, hogy szoknyát adjanak rá.

Forrás: atv - Fiderikusz Most - Testünk Titkai -2008.06.19.

chils 2011.05.14. 04:58:34

jó az okfejtés én a tapasztalatmi alapján ez ugy zajlik a tnager korban az emeberek (gyerekek)nagyon meg akarank felelni beilleszkedni a társadlomba namst mikor egy fiatal férfiban elinduknak a szexuális vágyak rettentő nehezen válalja fel magát fél belekezdeni a sexuális életbe
és ha ez sokáig huzodik folyt

chils 2011.05.14. 04:58:34

tehát hossz nem jon össze neki a szexuális kapcsolat akkor elkezd kételkedni önmagában hogy
a sok sikertelenség hatására elösször xcsak azt gondolja azért nem megy neki a dolog mert meleg később egyre jobban elekezd ebben hinni és a hit hatására jönnek a vágyak is ezzek még jobban megerősitik ezt a hitet
süti beállítások módosítása