HTML

Utolsó kommentek

16 éves német tinisztár a világ legfiatalabb átoperáltja

2009.02.06. 21:44 tsonline

A Velvet cikke. Az eredeti itt olvasható: http://velvet.hu/sztori/kp090205/

A 16 éves német tinédzser kétéves kora óta lányként tartja magát számon, 12 évesen elérte, hogy engedélyezzék neki a nemátalakító műtéteket, 14 évesen pedig már lányként regisztrálták. Ezzel egyidőben lemezt is adott ki, mindezzel egy csapásra híres lett hazájában. Orvosai szerint a Timből lett Kim esetében a lehető legjobb döntést hozták az operációk ilyen korai engedélyezésével.

A német Kim Petras kétéves kora óta érzi magát lánynak, és mivel 16 éves korára bejezték nála a nemátalakító műtétek sorozatát, ezzel ő lett a világ legfiatalabb nemátalakító műtéten átesett transzszexuális. Az eredetileg Tim Petras néven, fiúként született Kim már két éves korától lánynak vallotta magát, majd 12 éves korában meggyőzte orvosait arról, hogy tényleg szüksége van a beavatkozásra. 14 éves korában már hivatalosan is lányként regisztrálták, és mivel nővé alakulása mellett popsztári karrierjét is legalább ilyen határozottsággal menedzselte, ekkorra egy lemeze is megjelent.

A beavatkozás volt a legjobb döntés

Bernd Meyenburg a frankfurti egyetem Különleges Pszichiátriai Klinikájának vezetője, ahol olyan gyerekekkel és kamaszokkal foglalkoznak, akiknek személyiségi zavaraik vannak. Az orvos elmondása szerint mindig is ellenezte, hogy gyerekeken nemátalakító műtéteket végezzenek, de később belátta: kivételes esetek márpedig vannak. „Mindig is ellene voltam a fiatal gyerekeken elvégzett operációknak, de miután láttam, hogy az egyik páciensem milyen boldog volt, és mennyire rendbe jött a műtét után – hiába volt tinédzser – rájöttem, vannak olyan esetek, ahol ez a legjobb megoldás”, nyilatkozta Meyenburg.

kim5

Az orvos állításával Petras is egyetért. „Megkérdeztek, hogy most már nőnek érzem-e magam, de igazság szerint, én mindig is annak éreztem magam. Egyszerűen rossz testbe voltam zárva. Korábban nem tudtam csinos ruhákat viselni, de most már felvehetek bármit, amit akarok”, mesélte a 16 éves tinilány. „Alig várom, hogy végre úszhassak, hordhassam a kedvenc bikinimet, ahogy még sose! Minden megváltozott az operáció óta”, tette hozzá.

Németországban a nemátalakító műtétek alsó korhatára 18 év, Petras azonban még csak 12 éves volt, amikor sikerült meggyőznie az orvosokat, hogy neki tényleg szüksége van erre a beavatkozásra. Az eljárást a betegbiztosítása fedezte, mivel az állapotát hivatalosan is betegségnek nyilvánították.

Nem szörnyek, csak rossz testbe születtek

Természetesen a családja – különösen az édesapja - nehezen tudta feldolgozni azt, hogy fiából lánya lesz: „Azt hiszem, nekem hosszabb ideig tartott elfogadni ezt, mint a feleségemnek. De Kim nagyon meggyőző tud lenni, tudja, mit akar, és amit akar, azt meg is szerzi. Nagyon büszke vagyok arra, amit elért és arra, ahogy eljutott idáig. Ragaszkodott az álmaihoz, nem számított mennyire nehéz és fájdalmas volt elérni őket".

Achim Wuesthof, gyerekekre és tinédzserekre specializálódott endokrinológus elmondása szerint Petras kezelésének ilyen korai megkezdése a lehető legjobb döntés volt. „A transzszexuálisok a pubertás kezdetét és a fizikai átalakulásokat súlyos traumaként élik meg”, mondta Wuesthof. „ A Kimhez hasonló eseteknél azonban az empátia általános hiánya jellemző, leginkább azért, mert az emberek keveset tudnak erről az állapotról. Képzeljék el, hogy egy férfinek hirtelen elkezd nőni a melle, vagy egy nőnek a szakálla - így éli meg a pubertást Kim, és a többi, hozzá hasonló ember”, fejtette ki az orvos, kiemelve: Kim és társai nem szörnyek, hanem egyszerűen csak rossz testbe születtek.

A lány 2007-ben lett ismert, amikor szerepelt egy transzszexuálisokról szóló dokumentumfilmben [2]. Ebben szó volt arról is, hogy popzenei karriert tervez: 2008-ban szerződtette a Joyce Records, a Last Forever című első kislemezét online jelenttették meg. A dal óriási sikernek bizonyult a YouTube-on és a Myspace-en [3]. Szeptemberben - alig pár héttel az utolsó műtétje előtt - megjelent kereskedelmi forgalomban az első lemeze is Fade Away címmel.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tsonline.blog.hu/api/trackback/id/tr73927441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cicely 2009.02.07. 10:50:46

Azért a lány környezetének (ország) fejlettségét is mutatja, hogy én hiába tudtam gyerekkorom óta, hogy nő vagyok, és külsőleg is azzá akarok válni, és annak érzem magam, attól én még nem tudtam mi az, hogy transzszexuális, és eszembe se jutott gyerekként, hogy ezt "gyógyítani" lehet hormonokkal, műtéttel stb.
Tehát valószínűleg Németországban sokkal ismertebb ez a probléma, és nem egy titok, vagy tabutéma, ha egy gyerek is ennyire képben lehet.

rumbatokhaha 2009.02.10. 19:53:00

Most láttam egy riport filmet, Angliában 8 éves korban már engedélyezik a névváltoztatást. Megkérdezték az anyukát; _
Mi van akkor, ha 14 éves korában meggondolja az illető a dolgot?
A felelet; Akkor felhívunk mindenkit és tájékoztatjuk a döntéséről.

Berlin, New York, Amszterdam...Nagyon másképpen működnek a dolgok, mint Magyarországon.

rumbatokhaha 2009.02.10. 19:53:50

Sok riportfilm van még, érdemes keresgélni!

Emma95 2009.04.17. 00:30:37

Én úgy gondoltam hogy sosem lesz példaképem, sosem lesz 1 ember se, akire felnézek, és tisztelem, és én is olyan akarok lenni mint ő! Hát mégis találtam! Kim a példaképem!Én most májusban leszek 14 éves, tudom magamról hogy kivagyok, és igenis én is elfogom érni, hogy szép legyek, és harmonizáljon a külsűm a belsőmmel!

tsdani 2011.08.01. 22:41:05

@Emma95: Szia Sonja vagyok (avagy Dani ez valós nevem) Én is 14 éves vagyok és szeretném felvenni veled a kapcsolatot

tsdani 2011.08.01. 22:41:51

@Emma95 Kedves Emma én is 14 éves vagyok és én is már elég régóta tudom, hogy lány szeretnék lenni (pontosan 8 éve). Szeretném valamilyen módon felvenni veled a kapcsolatot. :) <3
süti beállítások módosítása