HTML

Utolsó kommentek

Megtiltanák a nemet váltók versenyzését

2009.01.20. 13:35 Suneee

Forrás: http://www.borsonline.hu/news.php?hid=15362
 

2008.11.13. 13:00
Nem Yvonne – most már Balian – Buschbaum az első nemet váltó sportoló, de a német rúdugró talán abban úttörő, hogy ő már a teljes nyilvánosságot vállalva vall transzszexualitásáról.
 

A hajdani rúdugrónő még nem kapott férfi nemi szervet, de egyébként már minden szempontból férfiként él
Fotó: Red Dot

A műtét menete
1. lépés:
A transznemű diagnosztizálása.
2. lépés:*
Sikeres beavatkozás után a név és adatok hivatalosan megváltoztathatók az új nem szerint.
3. lépés:
a., Férfiből nővé váláshoz női hormonok (ösztrogén és progeszteron) járnak, és műtéttel eltávolítják a heréket.
b., Nőből férfivé váláshoz férfihormon (tesztoszteron) jár, a méh és a petefészek eltávolítása.
4. lépés:
Egy-két év hormonkezelés után nemiszerv-átalakító műtét.
a., Férfiből nővé válásnál a pénisz eltávolítása, majd a hüvelyképzés, a mellek felépítése, a tartós szőrtelenítés, a hangszalag szűkítés.
b., Nőből férfivá válásnál a mellek és a hüvely eltávolítása után a pénisz létrehozása, abban a húgycső kialakítása, a merevedési funkció elérésére szelepes protézisek beépítése, s végül a herék és a herezacskó kialakítása.
(*A nemzetközi gyakorlatban többnyire a hazai 2. lépés az utolsó előtti.)
Yvonne Buschbaum már régen érezte, hogy ő valójában lélekben férfi, s tavaly decemberben megtette az első lépést, hogy testben is az legyen: megkapta a nemváltoztatás irányába vezető első tesztoszteron-injekcióját. Egyben azt is nyilvánvalóvá tette, hogy nem kíván a jövőben versenyezni. Pedig lenne rá lehetősége! A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis 2004 óta engedélyezi a transzszexuális sportolók indulását az olimpián, azzal a kikötéssel, hogy a versenyző hazai szövetsége hivatalosan is ismerje el a nemváltoztatást, és legalább két év teljen el a műtétet követő hormonkezelés után. A döntés ellenére Athénban és Pekingben sem akadt transzszexualis induló. A NOB szerint azonban 2012-ben már lesz olyan nemet váltó sportoló, aki másságát felvállalva rajthoz áll az olimpián.
Tudni kell persze, hogy a transzszexualitás meglehetősen ritkán fordul elő, Pajor László professzor, a nemzetközi hírű urológus szerint minden százezer emberből egy-három esetben.
– Idehaza nyolc esztendeje végzünk ilyen műtéteket, eddig összesen körülbelül negyvenet – mondta a téma hazai szakértője, akitől azt is megtudtuk, hogy Magyarországon egyelőre nincs követője Yvonne Buschbaumnak, azaz a nemváltoztató kezelésekre, illetve műtétekre sportoló még nem jelentkezett.
Pajor professzor arról is beszélt, hogy a páciensek alapvető neme persze nem változtatható meg, azaz genetikai értelemben a férfi férfi marad, a nő meg nő. De ha ez igaz, akkor szabad-e őket összeengedni a versenyeken?
– Hadd fogalmazzak úgy: a férfiból átoperáltakat soha nem szabadna nők ellen versenyeztetni, mert nem korrekt, a nőből átoperáltakat meg azért nem érdemes férfiak ellen versenyeztetni, mert nincs esélyük.
Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Doppingellenes Csoport vezetője azt hangsúlyozza, hogy ez orvosi, s semmiképpen sem doppingprobléma.
– Persze minimális tapasztalatok állnak rendelkezésre ebben a kérdésben, így legfeljebb annyit mondhatok: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékesei nyilván úgy gondolják, nincsenek versenyelőnyben a nemet váltó férfiak a nőknek születettekkel szemben, ezért engedélyezték a közös versenyeztetésüket.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tsonline.blog.hu/api/trackback/id/tr77890822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cicely 2009.01.21. 11:55:08

Hmm... hát, ha valaki nem transzszexuális-ellenes akkor azok mi vagyunk, értelemszerűen, de én azért elgondolkodtam, mert hát hrt ide vagy oda, fene tudja, hogy M-F esetben tényleg 100%-ig visszafejlődik-e az izomzat, meg stb., és vajon olyan nehéz is növelni később ezt a visszafejlett izomzatot, mint egy GG nőnek, mert ha nem, akkor tényleg igazságtalan a dolog, és akkor ez pont hogy nem a ts-ek elfogadtatását szolgálná, mert hogy mindenki tiltakozna és valljuk be, joggal.

F-M esetben ilyen aggály tényleg nincs, ott ha valaki van olyan elszánt, hát induljon. Az tényleg férfias vállalkozás lenne részéről.

Suneee 2009.01.21. 14:26:14

Nah igen, a transiton előtt, sokkal erősebb voltam mint utána, szóval nem kétséges, hogy legyengíti az embert M2F esetben (és ez természetes)! Bár érdekes, hogy még a transition elején ez annyira nem volt észrevehető változás, egyik hadakozásos játék- bunyó közben meg is jegyezte a mit sem sejtő ismim, hogy van bennem power!:D:D De azóta ez lejjebb adott magából, már egy kg kenyér cipelése is megerőltet...érdekes dolgok ezek!

Egyébként a cikket a borsban találtam, aztán megnéztem a borsonline-on, az írott cikk annyival különbözik, hogy ott Pajor professzor Úr képe is látható!

Cicely 2009.01.21. 14:36:02

Hát, az biztos, hogy legyengít a hrt, de ez nem sok mindenre lesz elég a népnek, mert ha egy ts indulni akar, úgyis 563 vizsgálatnak alávetik, hogy tényleg olyan mértékben gyengült-e le, mint egy GG nő, és vajon nehezebben tudja-e ezután is felépíteni az izomzatát... és hát valószínűleg ha egy ts jó eredményt érne el, ott mindig lenne valami felháborodás, hogy azért, mert ő nem is nő, meg mittudomén... még ha valóban egyenlő esélyekkel indulna is.
Necces dolog ez, pedig én támogatom, hogy indulhassunk, dehát hogy lehet ezt normálisan megoldani...?

Cicely 2009.01.21. 14:36:54

"normálisan" alatt azt értem, hogy mindenki elfogadja, hogy igen, ez így jól van.
süti beállítások módosítása