HTML

Utolsó kommentek

Transzszexualizmus - útikalauz

2007.06.01. 23:12 tsonline

  Bevezető

Kiknek szól a könyv?

Ez a könyv egy útikalauz transzszexuálisoknak, hogy könnyebben eligazodjanak a nemváltoztatási folyamat útvesztőjében.

Ez a könyv elsősorban azoknak íródott, akik úgy gondolják, hogy ők transzszexuálisok, (azaz lelkileg más neműnek érzik magukat, mint amilyen nemű hivatalosan a testük), és fontolgatják vagy már szilárdan el is határozták, hogy megváltoztatják saját testi nemüket.

Ki írta a könyvet, honnan származik az anyag?

A könyv szövegének legnagyobb része a TransSexual Online (röviden: TSO vagy TSOnline) weboldalról származik, amely egy magyar nyelvű, transzszexuálisokat segítő internetes oldal, illetve közösségi blog és fórum. Ha van internetes kapcsolatod, javasoljuk, hogy látogasd meg a TSO weboldalát ezen az internet-címen: http://tsonline.blog.hu.

A könyv szerkesztője a TSO főszerkesztője, de a szerkesztésben a TSO látogatói is részt vettek önkéntesként.

A weboldalon találsz fórumot is, ahová írhatsz, és mások írásait olvashatod. Ha nem értenél valamit a könyvben, a fórumban megkérdezheted. Néhány ismeretlen fogalom magyarázatát megtalálod a könyv végén, egy kis szótárban.

Tartalom

Bevezető
Kiknek szól a könyv?
Ki írta a könyvet, honnan származik az anyag?
Tartalom
A nemváltoztatás lépései
Bevezető
Mennyibe kerül?
Döntés
Informálódj!
Vallásosság
Bevallás
A döntés nem játék!
Hogyan dönts?
Való Élet Teszt (RLT)
Engedélyek, papírok, okmányok
Hormonterápia
Hatásosság
Female-to-Male hormonterápia
Male-to-Female hormonterápia
Gyógyszerformák: tabletta, injekció, tapasz
Elérhetőség
Adagolás
Gyógyszerek
Gyógyszerek M-to-F-eknek
Gyógyszerek F-to-M-ek részére
Műtétek és egyéb kezelések
Sebészeti kezelések
Hereeltávolító műtét
Orrplasztika
Mellnagyobbítás szilikon-implantátummal
Mellkisebbítés, mell eltávolítása
Nemiszerv-átalakító műtét (SRS, GRS)
Fontos figyelmeztetések az SRS-sel kapcsolatban
Male-to-Female SRS
Female-to-Male SRS
Ádámcsutka-kisebbítés („tracheal shave”)
Végleges szőrtelenítés
Hangterápia
Tudnivalók a transzszexualizmusról
Mi a transzszexualizmus?
A nemi identitásról
Mi okozza a transzszexualizmust?
Transzvesztitizmus, homoszexualitás, transzneműség, interszexualitás, hermafroditizmus
Gyógyítható-e a transzszexualizmus?
Halálos betegség-e a transzszexualizmus?
Milyen a transzszexuálisok szexuális élete?
Bolondok-e a transzszexuálisok?
Szótár

 

  A nemváltoztatás lépései

Bevezető

Sokáig (nagyjából a kilencvenes évekig) a magyarországi nemváltoztatásra nem nagyon volt lehetőség, és a magyar transzszexuálisoknak külföldre kellett menniük, hogy megkaphassák a szükséges kezeléseket, vagy pedig el kellet fojtaniuk érzéseiket. Manapság megvalósítható a transition itthon is, sőt, egyre könnyebbé válik.

Itt egy táblázat a nemváltoztatás (más szóval transition) lépéseiről, és a lépések ajánlott sorrendjéről:

Male-to-Female (férfiból nő) Female-to-Male (nőből férfi)
Döntés
  • Való Élet Teszt (RLT)
Engedély megszerzése
  • Érdeklődés a Minisztériumnál az aktuális szabályozásokról
  • Pszichiáteri és pszichológusi szakvélemény megszerzése
  • Egyéb vizsgálatok (urológus)
Kezelések:Hormonterápia
  • Női hormonok bevitele (ösztrogén, és esetleg kiegészítőként progeszteron)
    • Ösztrogén
    • Esetleg kiegészítőként progeszteron
  • Férfi hormonok gátlása
    • Gyógyszerrel (kevésbé hatékony)
    • Herék eltávolítása műtétileg
Hangterápia (beszédterápia)
Végleges szőrtelenítés lézerrel
Kozmetikai műtétek (nem ajánlott)
  • Orrplasztika
  • Mellnagyobbítás
Nemiszerv-átalakító műtét (SRS)
Döntés
  • Való Élet Teszt (RLT)
Engedély megszerzése
  • Érdeklődés a Minisztériumnál az aktuális szabályozásokról
  • Pszichiáteri és pszichológusi szakvélemény megszerzése
  • Egyéb vizsgálatok (nőgyógyász)
Kezelések:Hormonterápia
  • Férfi hormon bevitele
    • Tesztoszteron
  • Női hormonok gátlása
    • Méh és petefészek eltávolítása műtétileg
Mell eltávolítása műtétileg
Nemiszerv-átalakító műtét (SRS)

Az engedélyeztetési eljárás példamutatóan szabadelvű, megfelelő pszichológiai szakvélemények birtokában nem utasítják el a kérelmet. Egy ideje pedig már a teljes műtéti procedúra nélkül is lehetővé vált egy transzszexuális számára nevet- és személyi számot változtatni, okmányt cserélni az új nemének megfelelően.

A transzszexuálisok hazánkban egészségbiztosítási támogatást kapnak a hormongyógyszerekre (mint minden, orvos által felírt gyógyszerre). A hereeltávolító műtétet és a nemiszerv-átalakító műtétet csak 10%-ban támogatja az OEP.

A hormonterápia, a lézeres szőrtelenítés és a hereeltávolítás itthon is gond nélkül elvégezhető. Igazán jó, tapasztalt SRS-sebész viszont nincsen itthon. Tehát a végső lépést, a nemiszerv-átalakító műtétet érdemesebb külföldön elvégeztetni.

Ha vidéken élsz, érdemes Budapestre költözni a transition előtt. Itt sokkal toleránsabbak az emberek, és a kezelési lehetőségekhez is sokkal könnyebb hozzájutni a fővárosban. Ha mégis vidékről jársz budapesti orvosokhoz, jó, ha tudod, hogy az OEP által finanszírozott kezelésekre az utazást támogatja a TB.

Mennyibe kerül?

Az engedélyeztetési folyamathoz szükséges pszichológusi és pszichiáteri szakvéleményekért általában fizetned kell a szakembereknek. Maga az engedély megadása ingyenes. Az anyakönyvi átírásért közigazgatási díj fizetendő, szintén fizetni kell az okmányok cseréjéért az okmányirodában.
A kérelemnek tartalmaznia kell:
- pszichiáteri szakvéleményt
- pszichológusi szakvéleményt
- urológus / nőgyógyász helyzetfelmérést az külső – belső nemi szervek aktuális állapotáról.
- 2200 Ft illetékbélyeget (csak a borítékba kell bedobni, nem kell sehová ragasztani)
- a kérelmet
- és az anyakönyvi kivonatot (ami nem kötelező, de jó ha csatolod).

A hereeltávolító műtét, és végül a nemiszerv-átalakító műtét is, ha állami, TB által finanszírozott kórházban végezteted, ingyenes. A hormonok pár ezer forintba kerülhetnek havonta, attól függően, hogy mit és mennyit szedsz belőlük.

Döntés

Informálódj!

Először is ismerd meg minél jobban a transzszexualizmust. Ebben a könyvben egy külön fejezet foglalkozik vele, hogy mi is ez egyáltalán, ebben összefoglaltuk a lényeget. Az interneten rengeteg anyagot találhatsz a transzszexualizmusról, igaz, többnyire angol nyelven. Jó ötlet, ha felveszed a kapcsolatot és beszélgetsz olyanokkal, akik tapasztaltabbak a témában, főleg ha ők maguk is transzszexuálisok, és átestek már bizonyos kezeléseken. Könnyen találhatsz ilyen embereket a TSO weboldalán, a fórumban, ahol név nélkül, anonim módon beszélgethetsz másokkal.

Ha már tudod, mi is az a transzszexualizmus, megpróbálhatod eldönteni, hogy Te valóban transzszexuális vagy-e (esetleg valami más, például transzvesztita vagy homoszexuális); és hogy szükséged van-e a nemváltoztatásra.

Vallásosság

Vallásos transzszexuálisoknak néha bűntudatuk van az érzéseik miatt. Erre sokan azt válaszolják: „ha Isten nem akarta volna, hogy alávessem magam a transition-nek, nem teremtett volna transzszexuálisnak”. Sokan úgy vélik, hogy a transzneműség egy feladat számodra karmikusan, vagy Isten szándéka szerint, amit úgy kell megoldanod, hogy boldog lehess.

Bevallás

Sok rejtőzködő transzszexuálist leginkább az tart vissza a nemváltoztatástól, hogy attól félnek, vajon mit szólna hozzá a környezetük (családjuk, barátaik, munkatársaik), ha egyszer csak elkezdene megváltozni a nemük. Sokszor túlbecsülik az ezzel járó nehézségeket. Mint minden újdonság, ez is meglepő lehet első hallásra az ismerőseid számára, de bizonyos idő eltelte után ennek is elmúlik az újdonság-értéke, és napirendre lehet térni fölötte.

Egy transzvesztita vagy homoszexuális akár élete végéig is titkolhatja „másságát”, egy kezelés alatt álló transzszexuális viszont bizonyos ponton túl kénytelen környezete tudomására hozni, mivel szemmel láthatóak lesznek a változások (hiszen éppen e célból kezelik, hogy a teste megváltozzon).

Egy idegennek, különösen orvosnak viszonylag könnyű feltárni a titkot, de az elején még ez is igen fájdalmas lehet. Az igazi próba, amikor hozzád közel álló rokonoknak kell vallani. Ennek eredménye attól függ, hogy mennyire jó az általános kapcsolatod az illetővel. Ne sajnáld rá az időt, és a kétes kapcsolatokat hozd helyre, különben lehet, hogy végleg tönkreteszi azt a vallomásod.

A hozzátartozóknak szóló bevallásra (a „coming out”-ra) nem adható általános recept, minden eset más és más.

Erősen vallásos és/vagy konzervatív gondolkodású személyek sokszor rosszul fogadják, és Isten akarata (és/vagy a „hagyományok”) elleni lázadásnak, azaz súlyos bűnnek fogják fel a helyzetedet. Más esetben viszont éppen a hitükből fakadó szeretet segít majd Téged elfogadniuk.

Közvetlen rokonok (szülők, testvérek) esetében ne becsüld le a szeretet erejét. Ha szeretnek téged, ezzel együtt is szeretni fognak, ha látják rajtad, hogy ez fontos a boldogságodhoz.

Vallomás előtt készítsd föl az illetőt, és tapintatosan, kultúráltan add elő a dolgot. Hangsúlyozd, hogy ez nem valamiféle szexuális perverzió, hanem egy olyan állapot vagy betegség, amit kezelni kell. Tudatosítsd, hogy az ügyben nem tettes vagy, hanem áldozat. Jelentsd ki, hogy ez nem lesz tabutéma, és az illető nyugodtan beszéljen Veled róla, ha kérdései lennének. Érdeklődésére a továbbiakban is mindig őszintén, legjobb tudásod szerint, készségesen válaszolj, így könnyebb lesz megértenie, ezáltal napirendre térnie a dolog felett.

Hosszabb időt is igénybe vehet, amíg elfogadják a döntésedet. Szüleidnél lelkiismeret-furdalást okozhat, mert úgy gondolhatják, ők tehetnek róla, mert valamit elrontottak a nevelésedben. Nyugtasd meg őket, hogy erről szó sincs.

A döntés nem játék!

Ha rosszul döntesz, tönkreteheted az életedet, és akár öngyilkossággal is végezheted! Bizonyosodj meg róla, hogy valóban transzszexuális vagy-e, mielőtt belefognál a nemváltoztatási folyamatba, azaz „transition”-be.

A kezelési folyamat legradikálisabb, legvisszavonhatatlanabb része a nemiszerv-átalakító műtét. Szerencsére éppen ez a lépés az, amire a legkevésbé van szükség ahhoz, hogy az ellenkező nem szerepében élhess. Ezért mindenképpen ezt a lépést hagyd a folyamatban a legutoljára! Ez a végső műtét el is hagyható, ha nem érzed feltétlenül szükségesnek.

Hogyan dönts?

A döntésben segíthetnek alkalmas pszichiáterek, de ez ügyben ne legyenek túlzott elvárásaid. A pszichiáter vagy pszichológus nem fog helyetted dönteni, legfeljebb segíthet átgondolni bizonyos szempontokat. Sok magyar szakembernek sem gyakorlata, sem szakértelme nincsen a transzszexuálisok kezelésében. Vannak közöttük konzervatív gondolkodásúak is, akik utálják a másságot, fogalmuk sincs a transzszexualizmusról, viszont a pénzedet szívesen elfogadják, és csak húzzák az idődet.

Tehát alapvetően magadnak kell döntened, és ha bizonytalan vagy, csupán a döntés meghozatala is eltarthat hónapokig, évekig.

Mégis, mi az, ami segít a döntésben?

Ez az RLT, azaz Való Élet Teszt (Real Life Test). Ez a legnagyobb segítség, mellyel eldöntheted, transzszexuális vagy-e, és érdemes-e belevágnod a nemváltoztatásba.

Való Élet Teszt (RLT)

A Való Élet Teszt tulajdonképpen egyszerű dolog. Arról van szó, hogy az illető még bármiféle kezelés nélkül napi 24 órában a választott (testi nemével ellentétes) nemnek megfelelően él.

Magyarországon a Való Élet Tesztet nem követelik meg hivatalosan, de a nemváltoztatási engedélyt szakvéleményező pszichiáter valószínűleg meg fogja kérdezni, szereztél-e már tapasztalatokat a választott nemed szerepében.

Az RLT persze leginkább a saját magad számára jelent egyfajta szűrőeszközt, segítséget a döntésben.

Az RLT eleinte sokszor nem könnyű. Mivel még a kezelések előtt végzed, könnyen előfordulhat, hogy idegenek észrevesznek rajtad az eredeti nemedre utaló jeleket, és „leolvassák”, hogy transzszexuális vagy. Ez okozhat kellemetlen perceket neked. Ezen incidensek súlyossága általában kimerül néhány furcsa pillantásban, hátad mögötti félhangos megjegyzésben, esetleg vicces hangvételű „beszólásban”. Tettlegességtől szinte sohasem kell tartanod.

Ha kellemetlenségeid lennének, tudd, hogy az agresszió sohasem segít. Próbáld a kellemetlen helyzetet is humorosan felfogni. Légy tisztában az alapvető jogaiddal: a transzszexualizmus semmiféle törvénybe nem ütközik, a transzszexuálisok zaklatása, bántása (éppúgy, mint bármely más állampolgáré) viszont igen!

Ismét megemlítjük: ha vidéken élsz, érdemes Budapestre költözni a transition előtt. Itt sokkal toleránsabbak az emberek.

Engedélyek, papírok, okmányok

Ha úgy döntöttél, hogy belevágsz a nemváltoztatásba, először is hivatalos papírokat kell szerezned. A nemváltoztatást Magyarországon az Egészségügyi Minisztérium bírálja el, majd küldi tovább az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Anyakönyvi Osztályának, akik javítják a rendszerben a megváltozott adatokat.

Ha kérdéseid vannak az engedélyeztetéssel kapcsolatban, a legjobb, ha egyenesen az illetékesekhez fordulsz, az Egészségügyi Minisztériumban, azaz:
- Dr. Acsai Aletta: 06/1-301-33-44
- Dr. Piros Zsuzsanna: 06/1-301-33-41
- Varga Tímea: 06/1-301-33-48
Az engedélyeztetési eljárás időnként változhat, ezért mindenképpen a legjobb, ha először érdeklődsz a pontos tennivalókról az illetékes hivatalnál.

A TSO egyik olvasója ezt írta: „Ha úgy gondolod, hogy ez az, amit akarsz, indulj el, és kezdd el az első lépéssel: hívd fel Dr. Tímár Krisztinát az ETT- nél (301-7940)! (Az új szám állítólag 06/1 4284629) Én a telefon után kb. 2 nappal kaptam egy levelet tőle, amiben leírta, hogy hová, kihez kell mennem a szükséges papírok megszerzéséért.”

Alább idézzük Tímár Krisztina levelét:

 

 

 

 

 

 

 

 

EGÉSZSÉGÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS CSALÁDÜGYI MINISZTÉRIUM

III. GYÓGYÍTÓ ÉS ÁPOLÁSI FŐOSZTÁLY

1051 Budapest, Arany János u. 6-8.

Telefon: 301-7940

Telefax: 331-9993

Tisztelt (címzett neve)!

Megkeresésével kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatom.

A névváltoztatáshoz a következő vizsgálatok elvégeztetése szükséges, ezért kérem, hogy az általános urológiai vizsgálat leletével keresse meg:

- Dr. Nagy Gertrúd igazságügyi pszichológust telefonszám: 347-3815, továbbá

- Dr. Simon Lajos igazságügyi pszichiátert (Pszichiátriai Klinika) telefonszám: 210-0336

a szükséges vizsgálatok elvégzése céljából.

Tájékoztatásul közlöm, hogy leleteivel együtt kérelemmel kell fordulnia a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó Nyilvántartó és Választási Hivatalhoz, Dr. Piros Zsuzsanna osztályvezető asszonyhoz a nem és névváltoztatás engedélyezése ügyében. (Cím: IX., Balázs Béla u. 35.)

A kérelem benyújtása után a hivatal szakmai engedélyezésre megküldi tárcánknak, és ezt követően ad Önnek engedélyt a névváltoztatásra és annak anyakönyvi kijavítására.

A nem-átalakító műtétek végzése nem feltétele a névváltoztatás engedélyezésének.

Budapest, 2004. január

Üdvözlettel:

Dr. Tímár Krisztina

vezető-főtanácsos

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy olvasónk ezt tette hozzá: „A doktornőnél rákérdeztem, hogy csak dr. Nagy Gertrúd és Dr. Simon Lajostól fogadnak el szakvéleményt. Nem: bármelyik pszichiáter és pszichológus szakvéleménye alapján elindítható a belügyminisztériumban az eljárás (urológus vagy nőgyógyász szakvéleményt mellékelve).”

A kérelem beadásához csatolni kell: egy urológiai/nőgyógyászati státuszt (amelyben MtoF-ek esetében az urológus, FtoM-eknél a nőgyógyász leírja a nemi szerveid aktuális állapotát), valamint egy pszichiáteri és egy pszichológusi diagnózist, amelyek kimondják, hogy transzszexuális vagy.

A pszichiáterek beszélgetni fognak Veled a gyerekkorodról, érzéseidről, vágyaidról, szexuális szokásaidról, esetleg személyiségteszteket is csinálnak (Szondi, Rorschach). A beszélgetés alapján készülő szakvéleményben a pszichiáter szakorvos igazolja, hogy transzszexuális vagy, és nincsen semmiféle mentális zavarod. Ha a szakértő úgy találja, hogy valóban transzszexuális vagy, véleményét elküldi az OETT-nek, amely rövidesen postázza számodra a hivatalos engedélyt a nemváltoztatásra.

Ha sikerrel jártál, megvannak már a papírjaid, ám ettől még semmivel sem változott meg a testi nemed. A lényeg csak most kezdődik, nevezetesen: az orvosi kezelések.

Ezek főleg kétfélék lesznek: hormonális és sebészeti beavatkozások. Következő lépés: a hormonterápia.

Hormonterápia

A hormonkezelés a nemváltoztatás legfontosabb része.

A hormonok fokozatosan, természetes úton változtatják át a testedet az új nemnek megfelelően.

MtoF-eknél ettől a csontozat nem lesz sokkal kisebb, vékonyabb, a vállöv csontos váza nem lesz keskenyebb (az izomzat részleges elbontása által viszont igen!), és a hang sem nőiesedik vissza. Egyes részeket (pl. orr) sebészileg könnyen és eredményesen lehet nőiesebbé tenni (persze csak ha szükséges), a hangot pedig megfelelő gyakorlatokkal lehet megváltoztatni. A hormonkezelés mindenképpen rengeteget segít. Az arc tipikusan nőiessé válik, a bőr finomabb lesz, a testalkat nőies lesz a női típusú testzsír-eloszlás miatt (a csontok többnyire maradnak a régiek), a szőrzet csökken, a haj szebb lesz (bár az esetlegesen már meglévő kopaszság jellemzően nem javul, azon hajbeültetéssel lehet segíteni, amit plasztikai sebész végez), az izomzat visszafejlődik női szintre, stb.

Hatásosság

A hormonkezelés hatásossága egyénenként változó lehet. Főleg két dologtól függ:

- Életkor: minél fiatalabb vagy, annál hatásosabb a nőihormon-terápia. 20 éves kor után egyre meredekebben zuhanni kezd a hormonkezelés hatásossága, aztán később ez a mutató enyhén csökkenővé válik. Tehát 17 és 27 éves kor között sokat csökken a hormonkezelés hatásossága, de 27 és 37 év között már kevésbé csökken.

A lényeg: minél fiatalabban vágsz bele a hormonterápiába, annál jobbak az esélyeid.

- Eredeti hormonrendszer: Ha eredetileg sem volt túl magas a férfihormon-szinted, és esetleg magasabb volt a nőihormon-szinted, valószínűleg jobbak az esélyeid, mint egy olyan transzszexuálisnak, akinek eredetileg sok férfihormonja volt.

A hormonterápia nem egészen kockázatmentes beavatkozás a szervezeted működésébe. Már viszonylag rövid idejű hormonszedés is károsíthatja a spermiumaidat, és tartós impotenciát okozhat.

Túlságosan nagy dózisú hormonkezelés veszélyeztetheti a májad működését, és szív-érrendszeri panaszokat okozhat, fokozhatja bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát. Hormonterápiát rendszeres orvosi ellenőrzés mellett biztonságos végezni. Rendszeresen ellenőrizni kell a máj működését, mivel ezt a tablettás hormonkészítmények esetleg károsíthatják. Ez havonta-félévente egy vérvételt jelent. A kockázat a gyakorlatban (egészséges máj esetén, és ha nem szedsz túlságosan nagy adagot) minimális. Az injekcióban adott hormonkészítmények esetében a máj nem terhelődik.

Természetesen a hormonszinteket sem árt időnként vérvétellel ellenőrizni, így követhető nyomon a kezelés eredményessége.

Female-to-Male hormonterápia

FtoM-eknél erősödik az izomzat, a hang mélyül, a szőrzet megerősödik, férfiasabbá válik az alkat, viszont a mellállományt sebészileg kell eltávolítani. A hormonkezelés hatására olyan „kamaszodás” zajlik le, mint a genetikai fiúknál serdülőkorban. A hormonkezelés hatására teljesen férfias külső alakul ki. Az esetlegesen széles medencecsont nem keskenyedik vissza, de ez a legtöbb esetben egyáltalán nem szembeötlő.

FtoM-eknél a hormonterápia során férfihormont (tesztoszteront) adnak.

Male-to-Female hormonterápia

MtoF-eknél a hormonterápia háromirányú. Külsőleg adják a nőknél normális esetben a petefészkek által termelt ösztrogént és progeszteront; a nőiesedés szempontjából az ösztrogén a döntő, ez a legfontosabb. A progeszteron állítólag a normális mellfejlődéshez kell, de ennek szükségességét vitatják. A harmadik az androgén-antagonista, amely elnyomja a férfihormon-termelést.

A férfihormon megszüntetésére a gyógyszeres terápia helyett sokkal eredményesebb és kényelmesebb, viszont visszavonhatatlan terápia a herék műtéti eltávolítása.

Gyógyszerformák: tabletta, injekció, tapasz

A hormonokat a hormonterápia során (HRT, hormone replacement therapy) valamilyen gyógyszer formában juttatjuk be a szervezetbe. Hormonkészítményekből többfélét is gyártanak a gyógyszergyárak, nem csak a transzszexuálisok számára. A gyógyszer lehet tabletta, injekció vagy tapasz. Az injekció előnye, hogy ritkábban (pl. kéthetente) kell alkalmazni, és nem terheli meg a májat, ezért májproblémákkal küzdő TS-ek számára jobban ajánlható. Hátránya, hogy kevésbé egyenletes hormonszintet biztosít a szervezetben, mint a tabletta: beadáskor megnő, majd idővel, a következő injekcióig csökken a szintje a szervezetben, így hasonló hullámzó hatást okoz, mint a genetikai nők menstruációs ciklusa - ez azonban inkább hátrány, mint előny. FtoM esetben egyes olvasóink tapasztalatai szerint az injekció sokkal hatásosabb.

A tapasz hátránya, hogy ilyen módon sokkal kisebb hormonmennyiség juttatható be a szervezetbe, mint egyéb módon, azaz kevésbé hatékony.

A gyakorlatban legjobban a tabletta használható, legalábbis MtoF esetben. Használata kényelmes: egyszerűen naponta be kell venni egy-két darabot. Egyes készítményekhez gyárilag adnak praktikus naptárdobozt, mely megkönnyíti az adagolást.

Elérhetőség

A legtöbb gyógyszer kapható Magyarországon. Sajnos vannak olyanok is, amelyek itthon nem kaphatóak, főleg az injekció formájú készítmények (pl. Testoviron, Progynon Depot 10 mg). Ezeket ugyanúgy fel kell íratni receptre, mint az itthon is kapható gyógyszereket, majd pedig behozatni külföldről egy gyógyszerfutár céggel. Ők gyorsan (pár nap alatt) és nem túl drágán behozzák a gyógyszert neked.

Adagolás

A hormonok adagolásánál kerülni kell a túl nagy adagokat. A legtöbb transzszexuális késztetést érez rá, hogy hatalmas adagokban szedje a hormonokat, bízva benne, hogy a hatás minél gyorsabb és drasztikusabb lesz. Egy bizonyos szint felett viszont már nem növekszik a hatáserősség, és a túl nagy adag gyógyszer károsítja a szervezetet. A szájon át bevett hormontabletták a májban átalakulnak, ezért a túl nagy adagok károsítják a májat. Ennek megelőzésére kerülni kell az extrém nagy adag gyógyszerek tartós idejű használatát, és rendszeresen ellenőriztetni kell a máj működését. Ezt az orvosod (endokrinológus vagy nőgyógyász, aki a tablettákat felírja Neked) kérésedre megteszi: egy vérvételből ellenőrzik a májenzimek szintjeit. Ez már korán kimutatja, ha túlzott terhelés hárul a szervezetedre.

Az injekciók elkerülik a májban való ilyenfajta átalakulást, ezért az injekció formában bevitt hormonok nem terhelik a májat. Főleg májproblémákkal küzdő TS-ek számára ajánlott.

Az injekcióknak az a tulajdonsága, hogy a májban való metabolizációt elkerülik, azt is jelentik, hogy általában hatásosabbak, mint a tabletták, azaz ugyanakkora adaggal jobb hatás érhető el.

Gyógyszerek

Ha magadtól vágsz bele a hormonterápiába (ami, ha lehet, kerülendő: orvos felügyelete alatt ajánlott végezni), jó választások lehetnek az alábbi gyógyszerek. Ezeknek a gyógyszereknek az eredeti, gyári tájékoztató leírását megtalálod a TSO weboldalán.

Gyógyszerek M-to-F-eknek

- Ösztrogén:

 

Estrimax 2mg filmtabletta

Hatóanyag: 17-β-ösztradiol

Gyártó: Richter Gedeon

Felhasználás: Felhasználás: Az Estrimax filmtabletta a természetes humán női hormonnal (tüszőhormon = ösztrogén) azonos ösztradiolt tartalmazó hormonpótló készítmény. Nagyon alkalmas MtoF hormonterápiára. Napi 1-2 tabletta ajánlott.

 

Estrofem 4mg filmtabletta (Magyarországon már nem írható fel, kikerült a gyógyszerkönyvből, helyette Estrimax van)

Hatóanyag: 17-β-ösztradiol

Gyártó: Novo Nordisk

Felhasználás: A legfontosabb női hormont tartalmazza praktikus csomagolásban. Nagyon alkalmas MtoF hormonterápiára. Napi 1-2 tabletta ajánlott.

 

Progynon Depot 10 mg injekció (nem kapható Magyarországon)

Hatóanyag: ösztradiol-valerát (estradiol valerate)

Gyártó: Schering

Felhasználás: Olajos injekció, izomba adandó. Fontos: az olajos injekciókat sohasem szabad vénába (érbe) adni, mert zsírembóliát okoz, és akár azonnali halálhoz is vezethet!

 

- Anti-androgénnel kombinált ösztrogén:

 

Diane 35 drazsé

Hatóanyag: 2 milligramm ciproteron-acetát és 0,035 milligramm etinil-ösztradiol

Gyártó: Schering

Felhasználás: Egy kevés női hormont (etinil-ösztradiolt) és férfihormon-elnyomó anyagot (ciproteron-acetát) tartalmaz. Önmagában TS hormonterápiára valószínűleg kevés, kiegészítő szerként ajánlható.

 

- Progesztin:

 

Provera tabletta (5mg, 10mg, 100mg, 200mg, 500mg változatban)

Hatóanyag: medroxi-progeszteron (medroxyprogesteronum aceticum)

Gyártó: Upjohn

Felhasználás: A progeszteron a kevésbé fontos női hormon MtoF hormonterápiában. Egyesek szerint nem is fontos, mások szerint a normális mellfejlődéshez szükséges. Mindenesetre a női szervezetben jelen van, tehát érdemes lehet szedni napi 5-10 mg-ot. Fontos: a gyógyszerből árulnak 100, 200, 500 mg-os változatot is, ezt semmiképpen se szedd! Ezeket a nagy mennyiségeket csak emlőrák-kezelésre használják. Sok más veszélye mellett nagy mennyiségben a szervezet tesztoszteronná alakíthatja, amivel épp ellenkező hatást érnél el. A gyártó ezt írja: „Az indikációtól és az alkalmazás módjától függetlenül a medroxi-progeszteron egyszeri adagja nem haladhatja meg a 10 mg-ot. Progeszteron elégtelenségben a szokásos adagja napi 5-20 mg.”

 

- Tesztoszteron-elnyomó:

 

Androcur tabletta

Hatóanyag: cyproterone (ciproteron-acetát)

Felhasználás: A férfihormon elnyomására alkalmas MtoF hormonterápiában, ha a herék még megvannak. Hereeltávolítás után feleslegessé válik a férfihormon-elnyomó gyógyszerek szedése.

 

Gyógyszerek F-to-M-ek részére

- Tesztoszteron:

 

Testoviron Depot 250 injekció (nem kapható Magyarországon)

Hatóanyag: tesztoszteron (pontosabban nem tudom, hogy milyen tesztoszteronvegyület)

Felhasználás: Olajos injekció, 2-3 hetente. Testépítők is használják, ezért elvileg illegálisan is elérhető, de ezzel vigyázni kell, mert az illegális csatornákon gyakran hamisítványt árulnak Testoviron címén (aminek jobbik esetben semmi hatása nincsen, rosszabb esetben károsítja a szervezetedet).

Proviron 25 tabletta

Hatóanyag: mesterolonum (meszterolon)

Felhasználás: A meszterolon egy mesterséges, férfihormon-szerű vegyület. Úgy hat, mint a tesztoszteron. Annyiban előnyösebb a tesztoszteronnál, hogy a meszterolon a tesztoszteronnal ellentétben nem alakul át ösztradiollá (női hormonná) és erősebben kapcsolódik a tesztoszteronkötő globulinhoz. Nem tudunk transzszexuálisoknál történő használatáról, de fenti tulajdonságai miatt előnyösnek tűnik.

Andriol kapszula

Hatóanyag: tesztoszteron-undekaonát

Felhasználás: Férfihormon FtoM TS-eknek. A TSO egy olvasója szerint nem eléggé hatásos, helyette a Testoviron injekció ajánlható.

 

Műtétek és egyéb kezelések

Sebészeti kezelések

A műtétekkel kapcsolatban a legjobb és legfontosabb tanács ez:

Minél kevesebb műtétet végeztess magadon!

A műtétek különösen veszélyesek. Hacsak nem feltétlenül szükséges, inkább ne végeztesd el az operációt, amin gondolkodsz. Minden műtétnek van kockázata, még akkor is, ha az orvos szaktudása maximális - de gyakorlatilag nem az.

Plasztikai műtétet kizárólag plasztikai sebésszel végeztess! Ne hidd el egy orr-fül-gégésznek, hogy ugyanolyan szépre műti az orrod, mint egy plasztikai sebész. Ha ezt állítja, majdnem biztos, hogy hazudik.

Ne higgy el kapásból semmit az orvosnak! Mindig kérdezz meg egy másik orvost is, meg egy harmadikat. Érdeklődj mások tapasztalatai iránt, hogy ők milyen eredményekkel jártak az egyes orvosoknál. Ha a legkisebb kétséged is van, ne feküdj a kése alá!

A műtéteket végezhetik altatásban vagy helyi érzéstelenítésben, illetve köztes megoldások is vannak (például gerincbe adott érzéstelenítés, amitől a test alsó része válik érzéketlenné). Az operációt megelőzi a műtéti előkészítés: a műtéti terület leborotválása (ha szükséges), előző nap éjféltől nem szabad enni, esetleg hashajtás, beöntés, közvetlenül a műtőbe szállítás előtt nyugtató vagy altató injekció.

Sebészeti kezelésekre jellemző, hogy sokszor nem is maga a műtét kellemetlen, hanem az utókezelés. A beavatkozás jellegétől függően jelentkezhet láz, az altatás utóhatásaként hányás, sokáig feküdni kell, a kötések miatt nem lehet rendesen tisztálkodni, valamint a kórházban unatkozik az ember, és esetleg depressziós lesz.

Hereeltávolító műtét

A hereeltávolítással (bilaterális, azaz kétoldali kasztráció, orchidectomy) a szervezet a fő férfihormon-forrástól szabadul meg. Szükségtelenné válik ezután a férfihormont elnyomó gyógyszerek szedése, és a transzszexuális páciens számára kényelmesebb érzés lesz, hogy eltűntek felesleges mirigyei.

A műtét után gondtalanabbá válik a fehérneműben való mutatkozás, illetve fürdőruha viselete is (különösen előrehaladott hormonterápia után, amely a még meglévő pénisz összezsugorodásával jár).

Nem bonyolult beavatkozás, a sebészorvosnak arra kell vigyáznia közben, hogy a legkevésbé sérüljenek meg a maradék szervek (herezacskó, pénisz), mivel ezekre szükség lesz a nemiszerv-átalakító műtéthez. A metszést általában a pénisz töve fölött, annak két oldalán ejtik, hossza kb. 2-3 cm. Műtét során ide, a hasüreg felé tolják fel a heréket, és ott veszik ki a bőrön át metszett nyíláson keresztül. Altatásban és helyi érzéstelenítésben egyaránt végezhető. Utána számítani kell a környéki részek (pénisz, herezacskó stb.) bőre alatti kiterjedt véraláfutásokra - ez természetes és csak átmeneti jelenség, nem kell megijedni tőle. A sebkörnyéket esetleg jegelni kell. Sem a vizelet-, sem a székletürítést nem akadályozza.

Egyes leírások beszámolnak a leeső tesztoszteronszinttel járó átmeneti letargiáról (bár nem egyértelmű, hogy amiatt van-e), de ezt ellensúlyozhatja az eredményes műtét miatti örömérzés.

A hereeltávolítással (a tudomány mai állása szerint) elveszíted a lehetőséget, hogy saját, vér szerinti gyermeked lehessen. Ezért még előtte (sőt, lehetőleg a hormonkezelés előtt) célszerű spermamintát félretetetni spermabankba. Így a későbbiekben - ha úgy döntesz - lehet majd saját gyermeked, ha kissé szokatlan módon is.

A TSO weboldalán megtalálod egy spermabank címét és adatait is.

Orrplasztika

Nagyon valószínű, hogy nem lesz rá szükséged (még akkor sem, ha a kezelések előtt még esetleg úgy tűnik), mert a hormonkezelés az arcon is meglepően pozitív változásokat okoz. MtoF transzszexuálisoknál az orr formájának nőiesebbé tételére használatos. Ez általában a következőket jelenti: szemből legyen keskenyebb, profilból az orrhát enyhén homorú, és az orrhegy legyen kissé megemelve. A beavatkozást végezhetik altatásban vagy helyi érzéstelenítésben is. A műtét után rögzítő gipsz kerülhet az orra, amely a homlokon és az orr két oldalán támaszkodik. Véraláfutásokra lehet számítani a szem környékén. A lenyelt vér és az altatás miatt átmenetileg hányinger, hányás jelentkezhet.

Rendkívül fontos, hogy orrplasztikai műtétet kizárólag megbízható plasztikai sebésszel végeztess! Orr-fül-gégész szakemberre ne bízzál esztétikai orrműtétet!

Mellnagyobbítás szilikon-implantátummal

A rendesen végzett hormonterápiától (anti-androgének + ösztrogén + progeszteron) „valódi” mellekre lehet szert tenni. Előfordulhat, hogy ezek túl kicsik, vagy a nem szabályos hormonterápiától nem fejlődnek ki teljesen (egyes vélemények szerint csak ösztrogéntől esetleg pici, hegyes mellek képződnek, a rendes mellnövekedéshez progeszteron is szükséges lehet). A herék eltávolításával (kasztráció vagy SRS) a mellek növekedése ismét meglódul, ezt figyelembe kell venni, ha szilikon-beültetésen gondolkozol.

A metszés történhet a mell alatt, bimbóudvarban vagy hónaljból. A szilikonos mellnagyobbítás kockázatairól a vélemények megoszlanak. A plasztikai sebészek természetesen (saját érdekükben) a veszélytelenségét hangsúlyozzák, viszont sokak szerint nagyon gyakran fordul elő, hogy a szervezet kilöki, begyullad, kemény-fájdalmas tok (úgynevezett kapszuláris kontrakció, azaz „tokösszehúzódás”) képződik a szilikon körül stb.

A beavatkozás kockázata csökkenthető az implant jó megválasztásával, és a helyes, körültekintő műtéti technikával. Mindenesetre elmondható, hogy ez egy Magyarországon is gyakran végzett műtét, így a hazai plasztikai sebészeknek is nagy gyakorlata van már benne - ez csökkenti a kockázatot.

Mellkisebbítés, mell eltávolítása

FtoM-eknél van rá szükség. Műtétileg távolítják el a mellállományt. Különféle technikák léteznek, sajnos nem mindig lesz szép a végeredmény: előfordulnak nagy, jól látható, hosszú hegek. Fontos a hozzáértő, gyakorlott plasztikai sebész megválasztása, mert ez nem rutinműtét.

Nemiszerv-átalakító műtét (SRS, GRS)

A legnagyobb, legkockázatosabb, legdrágább beavatkozás transzszexuálisoknál, a transition végső lépése a nemiszerv-átalakító műtét (Sex Reassignment Surgery, Gender Reassignment Surgery).

Ráadásul a legfeleslegesebb is az egész nemváltoztatási folymatban.

Nagyon hozzáértő, sok gyakorlattal rendelkező plasztikai sebészt igényel. Ha rosszul végzik, örökre elveszhet az orgazmuskészség, ronda lehet, kilökődhet, vizeletürítési gondok jelentkezhetnek stb.

Egyes magyar transzszexuálisok azt javasolják: lehetőleg kerüld el messzire a magyar orvosokat! Inkább várj még egy pár évet, és spórold össze a pénzt, hogy egy jó külföldi tapasztalt orvossal végeztesd el az SRS-t (a nemiszerv-átalakító műtétet). Lehet, hogy itthon kényelmesebb és olcsóbb (esetleg akár ingyenes is), de ha már egyszer elrontották, soha többé nem bírod majd helyrehozatni, és életed végéig bánni fogod.

Nem kötelező elvégeztetned a nemiszerv-átalakító műtétet. A nemi szervedet csak az látja, aki előtt leveted a fehérneműdet. Élhetsz teljes értékű életet a nemiszerv-átalakító műtét nélkül is az új nemed szerint!

Mindenképpen ez a legsúlyosabb döntés az egész nemváltoztatási folyamatban, és a legkevésbé fontos beavatkozás.

Fontos figyelmeztetések az SRS-sel kapcsolatban

A nemiszerv-átalakító műtét kockázatos és teljesen visszafordíthatatlan beavatkozás. A műtét után nincs visszaút.

Csak valódi transzszexuálisok számára engedélyezett.

Több egybehangzó pszichiáter orvosszakértői szakvélemény és hivatalos minisztériumi szintű engedély szükséges hozzá.

Az orvosod még a fentiek birtokában is megtagadhatja a beavatkozást, ha esetedben nem látja indokoltnak.

A nemiszerv-átalakító műtét nagy lelkierőt kíván a pácienstől és alapos felkészültséget az orvos részéről.

A beavatkozás nagy vérveszteséggel és sok fájdalommal járhat.

Kockázatai:

  • Elveszített orgazmuskészség
  • Esztétikai hibák
  • Vizelet- és székletürítési zavarok
  • Fertőzések, gyulladások
  • A műtét utáni napokban kialakult tüdőembólia, mélyvénás trombózis következtében halál

Ha a legkisebb kételyed is van a műtéttel kapcsolatban, hacsak nem érzed úgy, hogy nem tudsz élni a jelenlegi nemi szerveddel, ne végeztesd el magadon a nemiszerv-átalakító műtétet!

Male-to-Female SRS

MtoF-eknél a valódival egyenértékű neovagina képezhető (kinézetében és működésében is olyan lesz, mint az igazi), FtoM-eknél sajnos nemigen lehet merevedésre képes valódi péniszt készíteni.

Többféle műtéti technika létezik, mindegyik lényege, hogy lehetőleg a meglévő nemi szervek anyagából készítik el az új nemi szerveket, fölhasználva a két nem szaporítószervei közötti rejtett hasonlóságokat (ugyanis a magzati életben egy darabig mindkét nem azonos módon fejlődik, csak később válik szét a nemi szervek őstelepeinek fejlődése női, illetve férfi irányba).

MtoF-eknél a pénisz belsejének nagy részét eltávolítják (a test belsejében lévő részeket is), és a bőrét kifordítják: ebből lesz a hüvely. A herezacskó bőréből képezik a kis- és nagyajkakat. A csiklót a pénisz makkjából alakítják ki, vigyázva, hogy az idegek meg ne sérüljenek. A heréket eltávolítják. A húgyvezetéket megrövidítik és a megfelelő, új helyre varrják. Petefészket és méhet nem tudnak képezni, az alany jó esetben nőként orgazmusképes, de terméketlen lesz. A neovaginát a műtét után tágítani-mélyíteni kell.

A TSO weboldalán képeket láthatsz transzszexuálisok nemi szerveiről az átalakító műtét előtt és után. A képek nemi szerveket és műtéti helyzeteket ábrázolnak. Csak akkor nézd meg, ha felkészültél a látványra!

Female-to-Male SRS

FtoM-eknél péniszt, herezacskót és heréket képeznek. A péniszképzésnek két módja van: az egyik a meglévő, hormonoktól megnőtt csikló műtéti előrehozásán alapul (metoidioplasty), ez természetes, de aprócska péniszt eredményez. A másik módszer során a test más részéről, pl. a karról vagy a combról vesznek bőrt, ebből hengert formálnak, és létrehozzák belőle a péniszt (phalloplasty). A belsejébe speciális protézist ültetnek be. Így nagyobb méretű, de mesterséges pénisz képezhető.

Kialakítják a herezacskót is, a heréket szintén protézis pótolja (amely nem funkcionál).

A metoidioplasztikáról a TSO weboldalán olvashatsz egy cikket.

Ádámcsutka-kisebbítés („tracheal shave”)

A gége egyik porcának, a pajzsporcnak műtéti plasztikája. Külföldön sok helyütt rutinszerűen végzik. A gyakorlatban általában szükségtelen. Inkább lebeszélnénk róla, mert ha rosszul végzik, megsérülhetnek a hangszalagjaid.

A TSO weboldalán található egy angol nyelvű szakcikk a műtéti technikáról orvosok számára.

Végleges szőrtelenítés

A szőrzet végleges eltávolítására elsősorban MtoF-eknél, az arcon van szükség, ezt ugyanis a hormonterápia nem szűnteti meg. Több módszer is rendelkezésre áll.

A legkedvezőbb módszer a bőrgyógyászati lézer- és fényterápia. Ezekből több típus is elérhető, mint a „hagyományos” rubinlézer, vagy a továbbfejlesztett Alexandrite lézer és az Epilight fénykezelés. Legjobban fehér bőr és fekete szőr kombinációnál hatásos, és csak az aktív fázisban lévő szőrtüszőket pusztítja el. Ezért kb. 6-10 kezelés szükséges arcon a maximális eredményhez, hogy a kezelések között az „alvó” szőrtüszők aktívvá váljanak. A kezelések között 1-2 hónapnak el kell telnie, hogy újabb szőrtüsző-generáció kerüljön a lézerrel hatásosan kezelhető aktív fázisba.

Van olyan hely, ahol a legjobb eredmény érdekében kombináltan alkalmazzák az Epilight és Alexandrite gépeket. A gyakorlatban az „egyszerű” rubinlézer is igen jó hatást ad.

Sokszor reklámozzák a módszert úgy, hogy a lézeres szőrtelenítés fájdalommentes. Ennek pont az ellenkezője igaz: igencsak fájdalmas tud lenni, igaz, csak pillanatokra, mikor éppen villan a berendezés. De igazán megéri elviselni a fájdalmat az eredmény érdekében.

Másik módszer az elektrolízis, amikor speciális berendezéssel, tűvel, egyenként ölik meg a szőrtüszőket, áram- vagy hőhatással. Sajnos igen sokáig tart, és gyakran maradandó károkat okozhat a bőrön. Ezért nem ajánlható.

Megjegyzendő, hogy a lézer még az elektrolízis által esetleg ejtett hegeket, apró bőrhibákat is hajlamos elsimítani.

Ameddig még van arcszőrzeted, szükséged lesz egy hatékony tartós átmeneti szőrtelenítési megoldásra. A borotválás általában nem jó erre a célra, mert túlságosan látszik a helye. A legjobb megoldás erre az átmeneti időszakra (amíg még nem irtatod ki a teljes arcszőrzetedet lézerrel) a Braun gyártmányú epilláló készülék. A másik piacvezető márka, a Phillips gyakorlatilag sokkal kevésbé alkalmas e célra (persze ez változhat, hiszen rendszeresen jelennek meg újabb és újabb modellek). Az epilláló készülékek nem levágják, hanem tövestül kitépik a szőrszálat a tüszőből, és hosszú távon gyengítik a szőrszálakat, főleg a hormonkezeléssel és a lézeres kezelésekkel együtt.

Első alkalommal óvatosan, csipesszel szedd ki a legalább 1-2 milliméteresre növesztett szőrszálakat. Ez valószínűleg nem lesz túl kellemes élmény. Ha a nagyját kiszedted, a maradékon kipróbálhatod óvatosan az epilláló gépet. A helye valószínűleg csúnyán be fog pirosodni; tegyél rá előre behűtött jeges borogatást, például mélyhűtőbe bekészített vizes papírzsebkendőt.

Legközelebb már sokkal könnyebb dolgod lesz a géppel, és minden alkalommal (ahogyan előrehalad a hormonterápiád és lézeres kezeléseid) egyre könnyebbé és könnyebbé válik.

A közeljövőben a tartós, illetve végleges epilláló technikák további fejlődése várható.

Hangterápia

Elsősorban MtoF-eknek van rá szüksége, mert FtoM-eknél a férfihormon-terápia férfiasítja a hangot is, de a megfelelő technikájú hangképzés elsajátítására nekik is szükségük lehet. Még ha egy MtoF transzszexuális képes is női hangot produkálni, rossz technika alkalmazásával megerőltetheti és károsíthatja a hangszálait. A helyes módszert szakember, foniáter szakorvos tudja megtanítani.

Léteznek rá műtéti megoldások (például az úgynevezett kritotiroid approximációs technika), de ezekkel kapcsolatban rosszak a tapasztalatok. A műtét csak a hangmagasságot emeli, ami önmagában kevés. A műtét ráadásul nagyon kockázatos is. Mindenképpen kerülendő!

Tudnivalók a transzszexualizmusról

Mi a transzszexualizmus?

A transzszexualizmus olyan állapot (sokak szerint betegség), amelyben a beteg testi neme és pszichoszexuális neme egymásnak ellentmond. Azaz más nemű a tested, mint amilyen neműnek belül érzed magad. Ez az állapot tartósan kényelmetlenséget, kínokat okoz az illetőnek. Ez az érzés már egészen korán, például 5 éves korban jelentkezhet, de sok transzszexuális hosszú ideig titkolni igyekszik ezzel kapcsolatos érzéseit.

A transzszexualizmus nemzetközi (angol nyelvű) rövidítése a TS mellett (ami transzszexuális személyt is jelöl) a GID is, amely a Gender Identity Disorder („nemi azonosságtudati rendellenesség”) betűszava.

A transzszexuálisok testi átalakítása orvosi módszerekkel történik, ezért kezeléseik során a TS-ek valamilyen módon többnyire kapcsolatba kerülnek az egészségüggyel. Emiatt is indokolt, hogy a transzszexualizmust bizonyos szempontból betegségnek tekintsük.

A transzszexualizmus valóban a WHO (World Health Organization, Egészségügyi Világszervezet) által is elismert betegség:

  1. a betegnek tartósan igen rossz közérzetet okoz, és
  2. orvosilag gyógyítható, gyógyítandó állapot;

annyira, hogy úgynevezett BNO (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) szerinti diagnóziskódja is van, mint a többi betegségnek: F64.0

A transzszexualizmus értelemszerűen két alapesetben fordul elő:

  1. férfi testben női lélek (ők a Male-to-Female, rövidítve: MtoF TS-ek vagy a szakirodalomban transzszexuális nők), és
  2. női testben férfi lélek (ők a Female-to-Male, rövidítve: FtoM TS-ek vagy a szakirodalomban transzszexuális férfiak)

(itt a lélekről pszichiátriai értelemben tárgyalunk, függetlenül attól, hogy a „lélek” fogalmát materialista vagy vallásos szemszögből nézzük).

A két alapeset (MtoF és FtoM) egyes kutatások szerint közel azonos számban fordul elő, mások szerint az MtoF típusok jóval többen vannak.

A nemi identitásról

A transzszexualizmus lényege, hogy más nemű a tested, mint a lelked. A legtöbb ember számára ez nagyon furcsa, sőt hihetetlen lehet, mert a legtöbb ember természetesnek veszi, hogy ugyanolyan legyen a testének a neme, mint amilyen neműnek érzi magát.

Az ember nemisége azonban ennél sokkal bonyolultabb kérdés. A két szélsőséges eseten kívül (férfi és nő) rengeteg sokféle átmenet lehetséges. Általában e három különböző szempontról beszélhetünk:

- testi nem (milyen nemű a tested),

- agyi nem (milyen neműnek érzed magad),

- szexuális érdeklődés (milyen nemű partnerhez vonzódsz: nő, férfi, mindkettő, egyik sem.)

Mi okozza a transzszexualizmust?

Régebben úgy gondolták, hogy elsősorban a neveléssel függ össze a dolog. Mára nagy biztonsággal tudjuk, hogy a transzszexualizmus veleszületett állapot. Még a születés előtt alakul ki, oka valamilyen születés előtti kóros hormonális hatás.

Mélyreható kutatások kimutatták, hogy egy „férfiból-nő” transzszexuális agya nem férfi, hanem női felépítésű. Ez radiológiai vizsgálatokkal és pszichiátriai személyiségtesztekkel (illetve halottaknál boncolással) is kimutatható.

Ha egy fiú magzat agya nem kap férfihormont, akkor női agya fejlődik ki. Hasonlóképpen, ha egy lány magzat agya férfihormon-hatásnak van kitéve, agya férfiaggyá válik. (Ez az elváltozás akkor is létrejöhet, ha a fejlödő agyban lévő, tesztoszteront érzékelő receptorok hibásan működnek, és emiatt rosszul érzékelik, vagy nem érzékelik a férfihormon jelenlétét.) Ezek a jelenségek állatkísérletekkel is kimutathatóak.

Ezeket a hormonális eltéréseket sok minden okozhatja. Közrejátszhatnak benne gyógyszerek, stressz, a környezetszennyezés stb.

Ajánlott olvasmány:

Anna Moir - David Jessel: Női agy - férfiész (Eredeti címe: Brain Sex) Gondolat kiadó, Magyar Könyvklub

Transzvesztitizmus, homoszexualitás, transzneműség, interszexualitás, hermafroditizmus

A fenti fogalmakat sokan összekeverik egymással és a transzszexualitással is. Most megpróbáljuk megmagyarázni őket, és megmutatni a különbséget közöttük.

A transzvesztiták olyan férfiak, akik jól érzik magukat részben vagy egészen nőnek öltözve, ez náluk szexuális izgalommal járhat, és kötődhet valamilyen szexuális tevékenységhez is (szex partnerrel vagy maszturbáció). A transzvesztiták közül sokan titkolják „másságukat”, és csak a négy fal között, elrejtőzve űzik tevékenységüket; mások kifejezetten a nyilvánosság elé tárják, és pl. színpadon fellépnek nőimitátorként. A transzvesztiták között egyaránt vannak homo- bi- és heteroszexuálisok is. Nagyon ritkán nőknél is előfordul.

A homoszexuális férfiak többsége kifejezetten férfinak érzi (jól) magát, és partnerében is a férfiasságot keresi. A leszbikus nők többsége is éppen annyira nőies, mint a többi nő, és jól érzi magát nőként. A homoszexuálisok tehát nem saját nemükben, hanem partnerideáljuk nemében térnek el az „átlagtól” vagy „normálistól”.

Vannak, akik nem akarják saját neműket egyetlen szorosabb kategóriába sem besorolni, nem érzik magukat egyértelműen férfinak vagy nőnek, de nem is akarnak változtatni a testükön. Ők önmagukat gyakran nevezik egyszerűen transzneműnek (TG, transgender).

A hermafroditák, azaz újabb szóval interszexuálisok olyan testtel születnek, amelyen férfi és női jegyek is találhatóak, illetve testükről nem dönthető el egyértelműen, hogy férfi-e vagy női.

A fentieknek rengetegféle kombinációja elképzelhető, nincsenek merev határok, és felesleges is felállítani ilyeneket. Saját nemiségét mindenki egyéni módon éli meg.

Gyógyítható-e a transzszexualizmus?

A transzszexualizmus lényege, hogy a pszichoszexuális nem ellentétes a testi nemmel. Ezért kézenfekvő, hogy a gyógyításnál az egyiket meg kell változtatni.

A pszichoszexuális nem, az agyi nemi identitás néhány éves korban már teljesen fejlett. Ennek megváltoztatására irányuló kísérletek eredménytelennek bizonyultak. A transzszexuálisok kezelése minden demokratikus, modern társadalomban a testi nem megváltoztatását jelenti orvosi módszerekkel. Ez a folyamat a transition. Ez elsősorban hormonterápiát és műtéti beavatkozásokat jelent.

Halálos betegség-e a transzszexualizmus?

A transzszexualizmus szigorúan véve nem „halálos betegség” - önmagában ettől nem lehet meghalni. Bizonyos kutatások szerint viszont az öngyilkossági kísérletek kb. 30%-osra tehetők az ilyen emberek körében. Természetesen a kezelések is változó mértékű orvosi kockázattal járnak, sőt: bizonyos esetekben agresszív bűncselekmények áldozataiként is veszélyeztetettebbek a transzszexuálisok - főleg olyan környezetben, ahol a nemi kisebbségeket kevéssé tolerálják.

Egyes transzszexuálisok a kezeléseik során orvosi műhiba áldozatául esnek; ilyenkor vagy közvetlenül a kezelés okozza a halálukat - például a nemiszerv-műtét után fellépő mélyvénás trombózis (DVT) vagy tüdőembólia (PE) -, vagy pedig az elrontott kezeléseik miatt öngyilkosok lehetnek.

Magyarországon ennek különös jelentősége van, mert a magyar orvosok gyakorlatilag büntetlenül követhetnek el rengeteg műhibát, és ennek tudatában is vannak, így nincsenek érdekeltté téve abban, hogy jó munkát végezzenek.

Milyen a transzszexuálisok szexuális élete?

A rövid válasz: bármilyen.

Sok transzszexuálisra jellemző, hogy a transitionig nem élnek szexuális életet (aszexuálisak), mert utálják a saját testüket. Gyakran még a maszturbációtól is tartózkodnak. Mások normális életet élhetnek, családot is alapíthatnak, így előfordul, hogy pl. egy többgyermekes családapa negyvenévesen rászánja magát a transitionra.

A transition után a transzszexuálisok lehetnek hetero- homo- bi- vagy aszexuálisok is.

Bolondok-e a transzszexuálisok?

Amikor egy orvos diagnosztizálja a betegén a transzszexualizmust, ki kell zárnia olyan mentális betegségeket, amelyek tudatzavart okoznak. Tehát transzszexualizmus akkor mondható ki, ha más mentális betegség (például skizofrénia) kizárható. A transzszexualizmus nem tudatzavar, csak más nemű az agyuk, mint a testük.

Néha lehet látni tévékben, újságokban furcsa, mulatságosan vagy bolondosan viselkedő transzneműeket. A médiákban szereplő „transzszexuálisok” gyakran nem valódi transzszexuálisok, hanem gyakran önértékelési zavarral küzdő transzvesztiták vagy/és homoszexuálisok, akik viccből vagy önértékelési zavaruk miatt viselkednek különösen. A valódi transzszexuálisokra nem jellemző, hogy mutogatják magukat, hanem normális hétköznapi életet próbálnak élni, így észrevétlenül tudnak új nemük szerint beilleszkedni a társadalomba.

Vannak, akik viszont azt az utat választják, hogy nyilvánosan felvállalják transzszexualitásukat, és például ezt a „különlegességüket” kihasználva a szórakoztatóiparban helyezkednek el.

  Szótár

Biszexuális: olyan ember, aki szexuálisan mindkét nem iránt képes vonzalmat érezni.

Crossdresser: jelentése: átöltöző (angol szó) Az a férfi, aki csak hobbiként néha vesz fel magára egy-egy női ruhadarabot.

Elektrolízis: szőrzet eltávolítása elektromos úton, e

76 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tsonline.blog.hu/api/trackback/id/tr2991074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cord 2008.04.13. 15:02:09

Nekem hamarosan eü.-i okokból kiveszik a herémet,tehát nem leszek képes ffi.-ként sexuális életre.
Részleges átalakitással kapcsolatban van-e valamilyen info?
Tehát a himvesző megtartásával vagina operálása.

Várom a választ az adott cimre.

cord.1@hotmail.com

tsonline · http://tsonline.blog.hu 2008.04.13. 15:06:27

Cord: bár nyilvánvalóan hülyéskedsz, azért én adok egy komoly választ.

A heréid kivétele után is képes leszel férfiként szexuális életre. A hormonokat gyógyszerrel lehet pótolni, vagy a merevedést elő tudod állítani péniszpumpával, de akár egyszerűen gyakorlással is.

Ha egészségügyi okból veszik ki a herédet, miért akarnál vaginát? Pszichiátert javaslok.

dina vagyok 2008.04.20. 23:48:08

dina vagyok...22 éves transexuális.tudom végig kell járnom a lépcsőfokokat ...pl pszihologusoknál hogy elhiggyék tényleg az vagyok .megalázonak érzem.de ezt az egészet .ugyhalottam gyogyszereket csak 1 év után kapok addig meg győzködnöm kell a dokikat.nincsen ezzel bajom csak ne egy évig kéne ezt tennem vagy legalább közben kezdhessem el az átalakulásom.nagyon nagy szerencsém az hogy ha átlagos fiu ruhábann megyek ki az utcára akkor is csajnak néznek de ez igy nem elég nekem .még nemszedtem gyogyszereket és elszeretném kezdeni..továbbá a papirügyíeket is hogy ott is az lehessek lány.kérlek irjátok meg nekem hogy hova kell mennem ki a leg jobb akit ajánlani tudtok pszihologust ..és irjátok meg nekem ezt a folyamatot hogy mit kell tennem hogy az lehessek aki vagyok belül egy hetero nő.mos valottam be othon és szerintem az első lépés ez volt nálam régebben kettős életet éltem de mostmár nembirom tovább segitsetek..hotávolitják el a heréimet? mennyibe kerül? támogatja az állam?mennyibe kerül az operácio hogy puncim lehessen? magyarországon nemerem megcsináltatni azt halottam nemjok tapasztalatlanok a magyar orvosok és ha rosszul van megcsináltatva akkor egy életre nemérzek majd alul semmitsem. külföldön hol és mennyibe kerül a legjobb persze?

Kittycat 2008.04.24. 11:13:38

Szia Dina!
Az pszichomókusok terén érdemes az EÜ Minisztérium tájékoztató levelében leírt orvosokat felkeresni (ebben a cikkben az Engedélyek, papírok okmányok rész), mert nekik már van némi tapasztalatuk TS téren. Lehet más pszichológustól pszichiátertől is kérni szakvéleményt, de a tapasztalat az, hogy általában halvány lilájuk sincs, hogy milyen teszteket kellene elvégezniük/elvégeztetniük. Tisztelet a kivételnek! Azért érdemes írni Tímár Krisztinának (esetleg felhívni), hogy mi a teendő, mert ez időről időre szokott változni és ő naprakészebb a témában mint mi.
Hivatalosan a HRT addig nem kezdhető el, amíg nincsen meg az új neved. (Megjegyzem ez azért nem teljesen így van, mert normálisabb orvosok a szakvélemények birtokában már felírják a tabikat) Ugyanez igaz a hereeltávra is, csak ezt tényelg szigorúbban veszik (hisz csonkoló műtétnek számít) és olyan 100 e Ft körüli összegért csinálják meg. Az SRS Szegeden 160-200 e Ft között van jelenleg. Külföldön kb 1,2 millió Ft-tól kezdődik és a csillagos ég a határ. Sztem az egyik legjobb ezen a téren Dr. Suporn. NÁla a MtoF műtét ára tavaly 495 000 Thai Baht volt. Dr Sava Perovicsnál most jelenleg ugyanez a műtét állítólag 10 000 euró körül van.
Semmilyen ilyen jellegű műtétet nem támogat a magyar állam.

Luciel 2008.07.21. 21:52:27

Én csak egyet szeretnék tudni, a mell eltávolítása lehetséges minden más műtét és hormonkezelések nélkül?

Molina 2008.10.14. 11:30:22

Luciel kérdésére engem is nagyon érdekelne a válasz.

tsonline · http://tsonline.blog.hu 2008.10.14. 11:55:47

Luciel, Molina: tudomásom szerint erős edzéssel a mellek eltávolíthatóak. Ez a mell nagyságától függ. Testépítő nőknél gyakran előfordul, hogy a sok edzés miatt a mellük eltűnik, ezért szilikont ültettetnek be a pótlására.
Véleményem szerint elsősorban a mellizomra kell gyúrni ehhez, amire otthoni körülmények között jó a fekvőtámasz, edzőteremben pedig a megfelelő gép.
Egy szakértőt kellene erről megkérdezni, például egy edzőt.

Tamás 2008.10.31. 11:35:06

egy kérdés! akit nővé operálnak az tud majd menstruálni?

tsonline · http://tsonline.blog.hu 2008.10.31. 12:16:42

Tamás 2008.10.31. 11:35:06
egy kérdés! akit nővé operálnak az tud majd menstruálni?

Ahogy erre már a South Park c. rajzfilmsorozat ide vonatkozó részében is korrekt választ kaphattunk: nem tud, mert méhet nem alakítanak ki, sem petefészket, csak vakon végződő hüvelyt. Ugyanezen ok miatt szaporodni, tehát gyereket szülni sem tud.

Tamás 2008.10.31. 21:47:40

köszönöm a választ! jelzem nem akarok nővé válni, jól érzem magam így, csupán láttam a National Geographic-on egy filmet a a nemváltoztatókról de ez nem derült ki a filmből és a barátnőmmel rengeteget vitáztunk ezen. de akkor nekem van igazam!:D köszönöm a választ mégegyszer!

P. Szabó Mária 2008.11.10. 07:31:09

Egy ts férfi kálváriájáról írok elbeszélést. Sokat olvastam hozzá, de nehezen haladok, mert a napi problémákat csak elképzelni tudom. Szeretném december végéig befejezni az írást, mert így a második könyvemben megjelenhet, jövő tavasszal. Az a tapasztalatom, az emberek nem igazán tudják mi ez. Az elkészült részeket folyamatosan rakom fel egy irodalmi oldalra. Ott akár el is lehet olvasni. De a lényeg, hogy segítséget szeretnék kérni egy olyan embertől aki érintett, hogy menet közben megnézze mit írok, tanácsot adjon és figyelmeztessen, ha nem megfelelő az elképzelésem.
web címem:
www.pszmirodalom.
Az itteni fórumban is várnám a segítséget. Maga az írás "A nő" címmel van felrakva a reality-k között. Még nyers formában.
Várom a segítséget! Köszönettel: P. Szabó Mária

P. Szabó Mária 2008.11.10. 07:42:00

Az előbb rosszul adtam meg a web oldalam címét:
helyesen:
www.pszmirodalom.hu

rumbatokhaha 2008.11.24. 15:12:54

Kedves P.Szabó Mária, most kiről is ír Ön?
Olvastam, azt írta: "Egy ts férfi kálváriájáról írok elbeszélést."

Nade, nem nőről ír alább?

www.pszmirodalom.hu/irodalmi_alkotasok/reality

rumbatokhaha 2008.11.24. 15:22:08

Tamás: "...akit nővé operálnak az tud majd menstruálni?"

Aki biológiailag nőnek született és meddő, tud majd gyermeket kihordani?
Előre is köszönöm a választ!

Némi segítség:
www.mimi.hu/betegseg/meddo.html

P. Szabó Mária 2008.11.24. 20:17:34

Rumbatokhaha, nem nőről írok, a cím nem végleges.
És még a szöveg sem végleges. De majd az lesz, és remélem jó lesz. De megköszönném ha segítenél!

rumbatokhaha 2008.11.25. 10:59:01

Kedves P. Szabó Mária!

Jó helyen tetszik keresgélni, de kérem olvassa át a Transzszexualizmus - útikalauz című segítséget.

Fogalmak:
A transzszexualizmus értelemszerűen két alapesetben fordul elő:

1. férfi testben női lélek (ők a Male-to-Female, rövidítve: MtoF TS-ek vagy a szakirodalomban transzszexuális nők), és
2. női testben férfi lélek (ők a Female-to-Male, rövidítve: FtoM TS-ek vagy a szakirodalomban transzszexuális férfiak)

(itt a lélekről pszichiátriai értelemben tárgyalunk, függetlenül attól, hogy a „lélek” fogalmát materialista vagy vallásos szemszögből nézzük).

Forrás: tsonline.blog.hu/
(Ön most itt van )

"Egy ts férfi kálváriájáról írok elbeszélést. Sokat olvastam hozzá, de nehezen haladok, mert a napi problémákat csak elképzelni tudom."

Értékelem a segítő szándékát.

Tisztelettel: rumbatokhaha

rumbatokhaha 2008.11.26. 14:24:52

Kedves P.SZ.Mária!

Érdemes folyamatosan belenéznie a TS fórumba is, mert ott, (amikor épp nem perpatvaroznak a tagok, főleg lányok, nők) arról, amit keres, hamar talál adatokat, mint a "Transzszexualizmus - általános" vagy a "Tanácsadás, problémakezelés" topikban. Érdemes lenne regisztrálni is fórumon, és amit most írt nekem levélben, azt ott szintén közölni.
Biztos vagyok abban, hogy segíteni fognak nemes munkájában a jelenlévők.
Megláttam a beírását itt a blogban, tudom mindenféle segítségre szükségük van az érintett transzszexuális embereknek, emiatt írtam Önnek.
A transzszexualitás egy borzalmas átok, amitől mindenki szabadulni szeretne. Valakiknek sohasem sikerül ez, egész életükben kísérti őket.

Akik a végére értek a folyamatoknak, jobb esetben beolvadnak a társadalomba és nem említik a múlt ejtette sebeket,a volt betegségüket. Ez teljességgel érthető, mert amennyiben kitudódna, kezdődhetne előröl az egész tortúra, amitől végleg szabadulni szeretnének.
Másként kezelik azt az embert, akiről tudják hogy valaha TS volt és egyenlőként azt akiről nem. Aki azon a vidéken szeretne maradni, ahol született, örökké megbélyegzett marad, akár túlesik a műtéteken, akár nem. Nem tudják elfogadni azok akik a kezdetektől ismerik és azok sem, akik megismerték már és utólag derült ki a "múlt".
A múlt…Ez olyan lehet, mint amikor egy betegséggel azonosítanak, és sohasem gyógyulhatsz ki belőle, mert örökké beteg maradsz a számukra. Ez természetesen nevetséges, mert egy életen át nem lehetsz vakbeles sem.
Igaz, itt még az is szerepet játszik, hogy szexuális másságként kezelik, amikor köze sincs a transzszexualitásnak a szexuális beállítottsághoz. Lehet egy transzszexuális, heteroszexuális, meleg és bi is. Az átoperálások után ez a beállítottsága megmarad, (Vannak kivételek, mert talán elfogadóbbá , nyitottabbá teszi az embert a TS, de alapvetően megmarad a beállítottság.) mert ez szintén vele/velünk született dolog. Ön sem válna meleggé,(Mintha meleggé válni lehetséges volna!)ha átesne akármilyen műtéteken is. Az agyi neme nem változna meg, mert az már 3-4 éves korra tejesen kifejlődött. Akkor miről beszélünk?!

Itt vannak azok az emberek, akik az agyi nemükhöz szeretnék alakítani a testüket (Rettenetesen fájdalmas műtétekkel, amikbe sohasem vágnának bele, ha nem a túlélés lenne a cél!A túlélés!!!) és amikor ez megtörténik úgy élnek mint azok akiknek ez születésüktől kezdve megadatott, mint Ön vagy bárki más. Mi a különbség? Ezeket az embereket megbélyegzik, azért amiről nem tehetnek, még akkor is amikor „átalakultak”.

Mikor lesz ennek vége? Talán, Ön a művével segíthet.

Üdvözlettel: rumbatokhaha

Ui.: Az átalakult címke nem a megfelelő, mert belülről mindig is nő vagy férfi az illető, amihez a műtétek után testileg is tartozik.
TS: Hibás női vagy férfi test fogságában élő női vagy férfi lélek.
Műtétek után: Előbújik a valós Én.
Megnevezés: TS nő helyett, NŐ.
TS férfi helyett, FÉRFI.

Nem delfinné (South Park) változtatták!

Az a kifejezés vagy címkézés, hogy férfiból – nő és fordítva, szerintem megalázó és örök bélyegként csüng mint a skarlátbetű.
Vegyük példaként Angélát, akit egy ország ismer. Bármennyire is gyönyörű nő, csak annyit mondanak rá TS vagy férfi volt, de nő akart lenni vagy nőnek akar látszani. Mikor fogják nőként elfogadni?
Megsúgom… Ha egy olyan helyen élne, ahol így teljes női mivoltában ismernék, egy csodás dívaként.

www.youtube.com/watch?v=Z2j9vzHiczg
Angéla

rumbatokhaha 2008.11.26. 15:31:26

Sziasztok!

Jól látom?
Akinek a TS múltja jelent teremt a jövőjében annak menekülnie kell?

Na, inkább hallgassunk egy másik dívát:
www.youtube.com/watch?v=pdZi84F-Fsk&feature=related

P. Szabó Mária 2008.11.26. 22:00:00

Na igen Rumbatokhaha! Ha egyszer megértik, talán akkor elfogadják nőnek, vagy férfinak. De hisz nehéz elképzelni. Én nő vagyok, női testben, és azon gondolkodom, ha a testem férfi test lenne, hogyan gondolkodnék? Mitől női a gondolkodásom? És ha írni akarok erről, akkor hogyan tudom elképzelni, vagy a másik bőrébe bújni, és úgy elmondani, hogy meg is értsék a kívülállók. És akkor hol vagyok még attól, hogy megértsem, mit jelent a titkolózás, a menekülés, amiről ír. Hogy jön rá az ember, hogy hoppá, ugyan nekem férfi testem van, de én nő vagyok? Milyen gondolatoktól vagyok nő? Milyen viselkedési forma az, amely nőies csak és attól nő a nő? A főzés? a takarítás? a gyereknevelés? Mi az amiben rejlik a különbség? Hisz mind ez már nem nemek kérdése régen. Akkor valójában nem mindegy a testi adottság? Itt van valami amit el sem tudok képzelni.Mitől más a női mentalitás,mint a férfi? Én pl teljesen ügyefogyott vagyok ha a kocsim motorháztetejét fel kell nyitnom. Akkor már nőies vagyok? De pl utálom a házimunkát, attól férfias? Érti a dilemmámat? Hogy írhatom én le a különbséget? Mitől nem csak úri passzió ez az egész? Érzem, valahol itt van a kutya elásva, és ha talán valaki ezt jól elmondaná, sokat segítene.

rumbatokhaha 2008.11.28. 16:47:51

Kedves Mari!

Ajánlom figyelmébe, Anna Moir - David Jessel művét Női agy - férfiész címmel.( Gondolat Kiadó, 1992)

Kedvcsináló:

"A hormonok befolyása nyomán az agyi sejtek "elköteleződnek...És a születés után már nem hajlandóak megváltozni."

"Világszerte egyértelműen és egybehangzóan bizonyítják a kutatások; hogy agyunk szerveződését és működését, már az anyaméhben meghatározzák és szabályozzák bizonyos kémiai folyamatok."

Ez amiatt lehet érdekes, mert amint belenéz a fórumba egy helyen ("TS általános" vagy "Tanácsadás") tárgyalták, hogy sok esetben az édesanyjuk hormonkezelést kapott, erre még visszatérünk).

Az szintén lényeges és az erre vonatkozó részletet kikeresem a könyvből, ami tudományos kaleidoszkóp is egyben, hogy 4-5 éves korra már teljesen kifejlődik mindenkinél az agyi nem.

Azt kérdezi: "Miben más egy női lélek, mint egy férfi? Szóval mi az a másság, amelynek ilyen értelemben észrevehető, furcsállható külső megjelenési formája is van? Lehet, hogy nem is jól kérdezek?"

Most kérem olvassa vissza ennek tudatában a kérdéseit. Ön nő és a teste is követte az agyi nemét, ennek tudtában, akkor mi a különbség egy TS nő vagy férfi és egy biológiailag nő vagy férfi agyi neme között?

A TS ember számára a test a probléma és Önnek is problémát jelentene, ha férfi testben született volna női aggyal. A másság ez lenne; egy nő nőként próbál élni, de férfi testbe zártan, férfi fizikummal, férfi névvel eléggé kirívó lehet.

A blogban folytatom, hátha csatlakoznak az érintettek is.

Folytatás…
Említett könyv, 3. fejezet, ill. érdemes belenézni a 2. fejezetbe is, ami a különbségek születéséről szól...

„A magzat csak a fogamzása utáni hatodik- hetedik héten "dönti el", hogy az agy "férfi" vagy "női módra" fejlődjön-e. A társadalom kondicionáló hatása egymagában nem határozhatja meg agyunk nemi jellegét. Sok az olyan eset , amikor valamiféle "biológiai baleset" folytán a férfitestben női jellegű agy avagy a női testben férfias agy alakult ki. „

"A túlzott mennyiségű férfi nemi hormon már az anyaméhben megváltoztatta az agy szerveződését. Minél több férfi nemi hormon hat a magzatra, annál férfiasabb lesz a viselkedése. Személyiségünk egyéni vonásait már születésünk előtt befolyásolják a szervezetünkben kibontakozó kémiai folyamatok. Még egy lépés, és beindul a születés előtti agykontroll és a társadalom kémiai úton való formálása: csak be kell adnunk a megfelelő hormont, ha meg akarjuk változtatni a személyiséget, a viselkedést és a gondolkodásmódot. MA MÁR VITÁN FELÜL ÁLL, HOGY NEM A TÁRSADALOM ÉS A KULTÚRA, HANEM A BIOLÓGIAI ALKAT HATÁROZZA MEG AGYUNK "NEMI JELLEGÉT". /A társadalmi hatásokkal érvelők akkor veszítették el a harcot, amikor ismeretessé lettek a hormonhiány következtében nőneműnek tetsző és leányként is nevelt fiúk tanulmányozásának eredményei./
Már az anyaméhben eldől minden: agyunk, már ott elkötelezi magát, s az élet eme alapvető biológiai tényéhez már csak kiegészítésül szolgál a test, amelyet "poggyászként" kapunk, és az elvárások, amelyeket a társadalom támaszt velünk szemben.
AZ AGYUNK MÁR SZÜLETÉSÜNKRE ELNYERI"FÉRFIAS", ILL"NŐIES" JELLEGÉT.
Agyunk dönti el, hogy mivé leszünk, hogyan viselkedünk, érzünk és gondolkodunk, agyunk szerkezetét és működését pedig többek között a hormonok is befolyásolják. Ha elfogadjuk, hogy a férfi és a nő agyának szerkezete eltér egymástól, s hormonjaink hatása is különböző, nem csodálkozhatunk azon, hogy a két nem viselkedésben is különbségeket tapasztalhatunk."

Ön ezt írja: „Én nő vagyok, női testben, és azon gondolkodom, ha a testem férfi test lenne, hogyan gondolkodnék?”

Amint leírja, mitől érzi nőnek magát és ezt mióta érzi, és mikor döbbent arra rá hogy valójában nem férfi, haladni fog a megértés útján.
Mitől női a gondolkodása?
Ha írni akar transzszexualitásról, élnie kellene a transzszexuálisok életét, hogy átérezze a kirekesztettséget, a konfliktusokat, a bánásmódot, amit a mindennapjaikba tapasztalnak az érintett emberek.
Nem 1-2 napig, hanem addig, amíg az agyi és a testük harmóniába nem kerülnek.
Félre ne értsen, ne vegye szemtelenkedésnek azt amit írók, segíteni szeretnék.
Jó lenne, ha mások (lehet kívülálló, érintett) is bekapcsolódnának a levelezésünkbe…Miképpen látják a helyzetet?

Javasolhatnám, hogy a TS megértéséhez öltözzön 1 hétig férfinak és úgy járkáljon az emberek között, kötözze le a melleit, követelje hogy uramnak szólítsák bárhol is jár-kell, legyen ez bank, orvos, munkahely és természetes vegyen fel egy férfi nevet, járjon férfi toalettbe és a többi , amit most nőként tesz – vesz tegye azt férfiként.
Amennyiben nem menne, gondoljon az érintett emberekre, mert számukra sem lehetséges ez a fajta életmód!

Térjünk vissza az említett műre, Férfi agy-női ész címmel, amiben érthetően leírjál az agyi nem mindenkinél 4- 5 éves korig teljesen kifejlődik.
Emiatt serdülő korra már egyértelműen érzékeli az illető, hogy valami nem stimmel a nemek és besorolások között. Ez most független a szexuális beállítottságtól. Egy meleg ember is hamar rájön arra, hogy a saját neméhez (legyen férfi vagy nő) vonzódik. A meleg TS esetében, azzal is fokozódhat a frusztráció, hogy a melegsége meg nem élése mellett még a teste sem felel meg a saját (első sorban), majd a társadalmi normáknak, elvárásoknak.

„Az agy eredetileg mindig "nőnemű", és a normálisan fejlődő lánymagzatban az is marad. A fiúknál más a helyzet. Ahogy a férfi nemi jelleg kialakulásához férfi nemi hormonokra van szükség, úgy a kezdetben "nőnemű" agy "hímneművé" válásához szerkezetének radikális megváltozása szükséges.
Megtörténhet, hogy a fiúmagzatban képződő férfi nemi hormonok a férfi nemi szervek kialakításához elegendők ugyan, ám valami okból azok, már nem tudnak annyival több férfi nemi hormont termelni, hogy a magzat agya "férfiaggyá" válhassék. Ehelyett az történik, hogy az agy "nőnemű" marad, és a baba fiútestben női aggyal jön világra. Ugyanígy az is előfordulhat, hogy valamilyen rendellenesség miatt a lánymagzat az anyaméhben férfi nemi hormonok hatása alá kerül, miáltal a csecsemő kislánytestben fiúaggyal születik."

Végezetül jöjjön a könyv fülszövege:

A férfiak mások, mint a nők.
A két nem csak abban egyforma, hogy ugyanahhoz a fajhoz, az emberhez tartozik. Biológiai és tudományos értelemben is téved vagy hazudik, aki azt állítja, hogy a férfi és a nő egyforma képességekkel, készségekkel és magatartásformákkal rendelkezik. A férfiak és a nők azért különböznek, mert agyuk jellege is különbözik. Az életműködések és az érzelmek e fő szabályozószerve a férfiaknál másképpen szerveződött, mint a nőknél. Mivel pedig agyuk más módon dolgozza fel az információkat, mást tartanak fontosnak, és másként is viselkednek. A nemek különbözőségének kutatása az elmúlt
évtizedben rohamléptekkel haladt előre. Az orvosok, a biológusok, a pszichológusok egész sereg tényt tártak fel, amelyekből már kirajzolódik a kép - és ez a kép a két nem megdöbbentően nagyfokú eltéréséről árulkodik. Férfi és nő boldogabban élne, ha mindkettő tudomásul venné, hogy különbözik a másiktól. Akkor mindannyian a nemek különbözőségének kettős pillérére építhetnénk életünket, s végre felhagyhatnánk annak hiábavaló bizonygatásával, hogy férfi és nő egyformának teremtetett. Férfi és nő különbözik, és ezen semmiféle utópisztikus képzelődés nem változtathat.

www.antikvarium.hu/ant/book.php?ID=41885


Üdvözlettel: rumbatokhaha

P. Szabó Mária 2008.11.28. 21:18:43

Kedves Rumbatokhaha!

Köszönöm a segítségedet, és az antikvárium linkjét is. Már régen regisztrálva vagyok ott, és most félre is tetettem, illetve előjegyeztem a könyvet. Hát a lényeget, azaz miről lehet felismerni, milyen viselkedésből, azt még nem tudom.

Üdvözlettel: Mari

rumbatokhaha 2008.11.28. 22:24:27

Kedves Mari!

Egy transzszexuális nő nőként próbál élni, férfi testbe zárva, férfi fizikummal, férfi névvel...Ez eléggé kirívó lehet?

Üdvüzlettel: rumbatokhaha

Kittycat 2008.11.29. 00:35:40

Kedves P. Szabó Mária!
Elnézést, hogy belekotyogok a beszélgetésetekbe, de egyáltalán nem bizstos hogy fel lehet ismerni. Van hogy kirívóan látszik, de olyan is, hogy egyáltalán nem. Embere és mentalitása válogatja. Hacsak a depressziót nem vesszük látható jelnek, de ez sokminden mástól is kialakulhat. HA az illető el nem mondja önszántából, akkor évekig, évtizedekig maradhat az illető "furabogár", vagy épp tisztes családanya/családapa. Egyszóval sosem lehet tudni, hogy milyen lelket rejt a test.

rumbatokhaha 2008.11.30. 18:14:35

Kedves Mari!

Amint leírja, mitől érzi nőnek magát és ezt mióta érzi, és mikor döbbent arra rá hogy valójában nem férfi, haladni fog a megértés útján.
Mitől női a gondolkodása?

Üdvözlettel: rumbatokhaha

rumbatokhaha 2008.11.30. 18:17:20

Kedves Kittycat!

"Egyszóval sosem lehet tudni, hogy milyen lelket rejt a test."

Igen, köszönöm a kiegészítést.

Üdvözlettel: rumbatokhaha

P. Szabó Mária 2008.12.01. 14:50:49

Kittycat, köszönöm:) Valójában sok segítséget kapok itt, és már kezdem kapisgálni a dolgot.:) De nem egyszerű. Mert mitől érzem magamat nőnek? Na erre a kérdésre még magamnak sem tudok válaszoltni, de a WC-s probléma sokat segített a megértés útján, mert valójában szemléletes. És imádom, hogy nő vagyok, és azért, mert férfiak is vannak. Ha egy férfi kerül a közelembe, egy kicsit pezsegni kezdek, függetlenül a másik korától, pedig nem vagyok már ma született én sem. Na ennyi jutott eszmbe, de azt gondolom, ez jó út ahhoz, hogy megértsem a dolgot. :) És már érzem, hogy megtudom írni a könyvet:)) Ha sikerül, tavaszra kint lesz! Szakmailag is jelentene valamit (nem szeretnék álszentnek tűnni), de fontos számomra az is, hogy talán egy-két ember, olvasó számára világossá tesz dolgokat, és talán máshogy szemlél. Na persze ezt nem tudhatom előre, de ez lenne a célom:)

rumbatokhaha 2008.12.02. 13:06:05

Kedves Mari!

„… már kezdem kapisgálni a dolgot.”

Ez elég tapasztalat lehet a könyve megírásához?

„Mert mitől érzem magamat nőnek? Na erre a kérdésre még magamnak sem tudok válaszolni, de a WC-s probléma sokat segített a megértés útján, mert valójában szemléletes.”

Ha Ön mit biológiailag nőnek született egyén nem tud választ adni arra, hogy mitől érzi nőnek magát, akkor milyen választ adjon erre a kérdésre egy transzszexuális nő, akinek az agyi neme megfelelő az Önével, de a teste még finomításokra ( ennek mértéke attól függ, hol jár a műtéti fázisokban az illető és milyen testi adottságokkal rendelkezik alapvetően)vár?

A toalettes probléma lehet szemléltető, de egy a végtelen nehézségek közül, amivel egy TS ember szembe kerülhet a mindennapjaiban.
Eleinte természetesen ez lényeges szempont, mert egy nő mit keresne a férfi WC –ben vagy az urológián, és egy úr mit keres a női mosdóban vagy a nőgyógyászaton?
Amiatt írtam, hogy eleinte, mert amennyiben Angélát vagy hozzá hasonló nőt teszünk a célkeresztbe, akkor ebben az esetben olyan, mintha az Ön létjogosultságát kérdőjeleznénk meg a fentiekben említett helyeken. A legnehezebb helyzetben azok a transzszexuálisok vannak, akik a köztes állapotban vannak. Akik az elején tartanak, még fel sem merik vállalni valós énüket, mert érzékelték már a szélmalomharcot…
Akik elkezdték, de még nem értek végére a folyamatoknak, azoknak szerintem a legnehezebb. Ők rendelkeznek a nemüknek megfelelő papírokkal, de a testük még a férfi és a nő közötti állapotban ragadt. A testükről írók és nem a lelkükről és agybéli nemükről, mert az vitathatatlanul 4-5 éves kortól már nem változik, adott.
Nézzük Önt, nő és a biológiai testével elégedett, heteroszexuális.
Tegyünk egy rossz tréfát Önnel, és helyezzük át egy férfi testbe.
Mától női aggyal, női lélekkel egy férfi testben kell élnie.
Várom az írását, hogy lássam mit jelent számára a - „már kezdem kapisgálni a dolgot.” – kijelentése.

„Ha egy férfi kerül a közelembe, egy kicsit pezsegni kezdek, függetlenül a másik korától, pedig nem vagyok már ma született én sem.”

Máris homoszexuális férfinak nevezhetném, ha a fentieket figyelembe vesszük.
Ne tiltakozzon, a legtöbb TS nőt a mai napig meleg férfiként (még a műtétek után is, női névvel is) tekinti és kezeli a társadalom, a TS férfiakat pedig leszbikusokként sok esetben. A melegség és a transzszexualitás viszonyáról már írtam, egy transzszexuális lehet meleg is egyben. Egy homoszexuális férfi vagy nő, jól érzi magát a biológiai testében, az agyi neme és a fizikai teste összhangban van. Egy transzszexuális férfi vagy nő, az agyi neméhez szeretné igazítani érthetően a testi adottságait, szabadulni szeretne az idegen fizikumú testétől. Amennyiben ez számára lehetetlen, a folyamatos diszharmónia, lelki teher hatására egy olyan tartós negatív állapotba kerül, ahonnét nem lát kiutat.

„..talán egy-két ember, olvasó számára világossá tesz dolgokat, és talán máshogy szemlél. Na persze ezt nem tud, de ez lenne a célom.”

Kérem, közöljön itt részleteket a megszülető művéből.

Köszönettel és üdvözlettel: rumbatokhaha

P. Szabó Mária 2008.12.02. 17:35:13

Kedves Rumbatokhaha!
Szerintem Ön jó emberismerő:)Iderakom az első részt, de szeretném hangsúlyozni, hogy nyers írás!!!! Az új címe: Lehet, hogy meleg vagyok? (de ez sem a végleges cím! Talán!)

1.rész

Igazi, verőfényes vénasszonyok nyara. A lakótelepi lakás, a hatodik emeleten, napsugarasan ragyog. Már nincs hőguta, de még nincs izzasztásos fűtés sem, mint a panellakásokban általában. Jó kinyitni az ablakot hajnali hat órakor. Szombat, béke, nyugalom. Még alszik az egyébként poros, elfojtott hangú telep. A nappali vagy a háló – nevezhetjük így is, úgy is, mert mindkét funkciót betölti -, fülledt az éjszaka párolgó testek illatától. Az asszony nyújtózott egy nagyot, álmosan, kócosan, buján. Látta ezt Balázs is, „éhes a nő”, gondolta, éhezteti, nem megy vele a szex. A másik kiéhezett teste rossz közérzetet állandósított benne. Mint amikor kisiskolásként pisilnie kellett a fiú WC-ben. Az sem ment, hanem csak úgy lányok módjára, a WC csészéjére ülve. Mindig félelem lengte be, hogy észreveszik, ezért inkább otthonra tartogatta szükségét. Egyszer például nem ért haza időben, és már az utcán csurogni kezdett. Így azután szégyen párosult a dologhoz, és hosszú évekig elhúzódó rossz közérzet.
- Főzök kávét, feküdj addig – igyekezett menekülni a nő kiéhezett hormonjainak vítus táncától.
- Ne, majd később! Gyere vissza egy kicsit! – búgta a másik sejtelmesen. „Ezt most nem úszom meg”, dünnyögött magában. Nem akarta a mellette élő nőt. Úgy egyáltalán, nem kellett neki a szex már egy ideje. Mégis kötelességtudóan visszabújt a takaró alá. Az asszony kezéről azt képzelte, egy vaskos férfikéz, de így sem volt tökéletes. Valahogy túl lettek a dolgon. A jóleső ellazulás helyett teljesen üresnek érezte magát. „Talán így van azokkal a nőkkel is, akiket megerőszakolnak”, gondolta.
- Akkor megyek kávét főzni – hangja kedvetlenül csengett. Tudta, nem lesz jó hétvégéje. Megint meg kell győznie a másikat, hagyja rá a konyhát és a takarítást. Nem igazi férfimunka, mégis, ilyenkor mintha valamiféle nyomás alól szabadulna fel. Kötényt köt, takarít, főz és dúdol. De nem megy mindig simán, mert időnként Ágira is rájön, ő a nő, neki kell gondoskodni.
- Jó, én pedig megcsinálom a reggelit – próbált kedveskedni az asszony, arcán a kielégültség láthatóan lággyá szelídítette vonásait.
- Édesem, pihenj csak nyugodtan, majd elkészítem én!
- Nem járja, hogy minden hétvégén te végzed a házi munkát!
- Szívesen teszem. Örülök, ha pihenni látlak – válaszolta feszülten.
- Na, jó! Akkor délelőtt uszodába megyek! – dugta ki kócos fejét a konyhaajtóba. – Már el is vetted a kedvem a háztartástól – nevetett. Jókedvűen leült az asztal mellé, figyelte, hogy serénykedik, pizsamában, kötényben. Soha nem értette, miért szeret otthon így ténykedni, de bent a kolléganői irigyelték tőle. „Igazán jó férjed van, az ilyet meg kell becsülni”, mondogatták gyakran. Persze, tudta ő is, de semmi sem tökéletes, mert ez az arany férj, az ágyban nem szívesen teljesített.
A reggeli, tojásrántotta, szalonna zsírjában. Nem valami diétás, de hétvégén mindig megadták a módját. Balázs szakavatottan ütötte fel a tojásokat, keverte a forró, sercegő zsírba. Gyorsan kitett két tányért az asztalra, kenyeret szelt és elővette a savanyú uborkát. Közben elkészült a kávé és a tea is. Mintha nem is két keze lett volna, olyan ügyesen szaporázta a dolgokat. Elégedetten ült le az asztalhoz. Tekintete szinte erőszakkal sugallta, „látod ehhez jobban értek én”.
- Amíg uszodában vagy, gyorsan kitakarítok, odakészítem az ebédet. Nem kell sietned, pihenj csak nyugodtan, szaunázz is egyet!
- Jól van édesem!
Hangjában érzékelhető enyhe kelletlenség a férfit védekezésre késztette.
- Szívesen csinálom, ha nem így lenne, nem tenném – mosolygott.
„Igen, talán enyém a hétvége”, már vidámabban nézett a két nap elé. Ez a szórakozása, amikor ő lehet a háziasszony. Szerepjáték, amely kielégíti, pihenteti, megnyugtatja. Így tudja majd a következő hetet elviselni munkahelyén, ahol a sok férfi között ő is csak egy.
Szeme előtt régmúlt szombatok egyike pereg. A konyha nagy, simított betonpadlós, középen fiókos asztal, rajta éppen a kiszaggatott pogácsa kel. Ő pedig az egyik sarokban zokog:
- Anyuka, megígérted, hogy én szaggathatom ki, miért csaptál be? – hüppögött az anyja felé.
- Hagyd már abba a sírást! Mi vagy te? Egy férfi, vagy egy picsogó lány?
De ő csak sírt tovább. Az anyja soha nem értette, miért akar ő a konyhában tevékenykedni. Néha ugyan megengedte, de ahogy nagyobb lett, gyakran kizavarta az udvarra, ott adott feladatot neki. Mindig valami olyasmit, amiről úgy gondolta, egy fiúnak tudnia kell. Leggyakrabban a biciklikereket kellett felpumpálnia. Tiszta szívből utálta, mert mindig lebőgött vele. A pumpa vége menetrendszerűen kiugrott a helyéről, maga a szár dülöngélt jobbra-balra.
- Mitől vagy te ilyen kétbalkezes? Nézd meg az apádat! Apa gyere, mutasd meg ennek a gyereknek! – türelmetlenkedett az anyja. Az ő arca pedig a szégyentől pipacs piros lett.

P. Szabó Mária 2008.12.02. 17:40:33

Jajjjj! Na ezt felraktam(: Hát én nem mondok semmit.
Elnézést mindenkitől akit sért, mert sérteni nem akarok!

P. Szabó Mária 2008.12.02. 17:50:14

Na és akkor most folytatom. Igen, egyre jobban értem. Pl elképzeltem ma reggel, amikor felébredtem, hogy most kimegyek a fürdőszobába, belenézek a tükörbe, és egy borostás pasi arc néz vissza rám. Hát mit mondjak, szörnyű volt. Elképzeltem azt, hogy férfi ruhában, hajjal stb, tehát viszonylag férfias külsővel vagyok egy társaságban, és ott tetszik nekem mondjuk valaki, illetve csak szeretném magamat jól érezni, flörtölni egy kicsit, csak úgy női módra. A képzeletemben meg sem tudtam moccanni, és kerültem mindenkit. Illetve azt hittem, mindenki engem figyel, és tárgyal ki. Olyan volt, mintha rab lennék. Hát nem volt jó!

tsonline · http://tsonline.blog.hu 2008.12.02. 19:12:45

Szia Mária!

Nem kell elnézést kérned, amiért beraktad a művedet. Ha gondolod, másold be fórumunk Művészet rovatába is! Úgyis híján vagyunk színvonalas, TS-érintettségű művészeti alkotásoknak.

P. Szabó Mária 2008.12.02. 19:45:29

Köszönöm:) Azt hol találom?

P. Szabó Mária 2008.12.03. 06:40:26

Szóval rájöttem, hogy ennek az oldalnak a kezelése meghaladja a türelmemet, és a tudásomat, nem kísérletezem, ezért csak ide rakom fel az írást. Annál is inkább, mert még vázlatnak tekintem. Még távol áll mind stílusában, mint tartalmában attól amit szeretnék.
azt szeretném, ha az olvasókkal megtudnám értetni ezt a szörnyű betegséget a maga teljes valójában, és mindezt úgy, hogy közben olvasmányos és irodalmilag is legálábbis egy minimális szintet megütő írást kapjanak. Ez nem lehet bulvár, bestseller! Na ez nem könnyű!
ezért kérem a segítségeteket is!
Igazság szerint már sokat kapok és egyre jobban érzem a felelősséget.
Ha gondolod és elmeséled hogyan kell, esetleg egyéb írásaimat szívesen felrakom az irodalmi rovatba. nUgyan nem TS a téma, de talán attól függetlenül érdekesek is lehetnek.
Na szóval a próbálkozásommal odáig jutottam el, hogy megtaláltam a rovatot, azt mondta regisztráljak, már regisztráltam, de még sem találtam sehol olyan menüpontot ahol fel lehet tölteni, bár az is lehet nem tudok normálisan belépni. Ez azért lenne furcsa, mert az adatlapomat meg tudom nézni. Na ennyi!
Szép napot mindenkinek!

P. Szabó Mária 2008.12.05. 09:54:52

Ez egy novella a most megjelent könyvemből. Hátha érdekel benneteket. Sajnos a megfelelő rovatba nem tudom felrakni, mert nem értek hozzá.


Bonusz a sorstól (végleges)


Helyszín: Budapest
Szereplők: Férfi, Nő, Az internet virtuális világa
Előzmények: A Férfi és a Nő egy internetes portálon találkoztak. A szavaik voltak azok, amelyek flörtöltek egymással, ugyan másnak íródtak, mindenkinek, vagy senkinek, az ő számukra ismerősen csengtek. A férfi figyelt fel először a Nőre. Lám, egy igazi nő, és megszólította. Mindössze két alakalommal szóltak ezt követően egymáshoz. A férfi úgy érezte, a nő minden szava neki szól. A nő pedig azt, a férfit meg kellene ismernie, hisz esze lenyűgözte.

A férfi álma

Egyik nap úgy döntött, szemébe néz a nőnek.
- Találkoznunk kellene, – vetette fel egy telefonbeszélgetés során.
- Korai még, szerintem, habár….- gondolkodott a másik.
- Igyunk meg egy kávét, kicsit beszélgetünk, azután könnyebb lesz a további ismerkedés, hidd el!
- Most mit kívánjak? Azt, sikerüljön? Vagy azt, hogy nem? Félek a találkozástól. Hozzád nem ilyen nő való! Én harsány vagyok, zajos.
- Honnan tudod, hozzám milyen nő való? Csendes? Harsány? Én sem tudom. Amíg nem próbáltuk, nem is tudjuk meg. Meg különben is, a harsány sem mindig és állandóan harsány, a csendes sem mindig csendes.
- Azért a harsányságot ne vedd komolyan! Olvasd el a Nyilas horoszkópját, olyan vagyok. Sok mindent megtudsz rólam, ha akarsz.
- Elolvastam, sokat tudok rólad! – a férfi hangján érződött, mosolyog.
- A hangod nagyon kellemes! Az én hangom tetszik neked?
- Igen!
- Jó, megadom magam! Te vagy az erősebb! – nevetett a nő.
- Szombat délután egy teaházban?
- Rendben! Most majd számolni fogom az éjszakákat. Tudom egyébként, jól sikerül a találkozásunk. Legalábbis attól a pillanattól kezdve, ahogy elveszítem zavaromat.
Így azután el is dőlt a találkozás. Bíbor teaház, épp a város közepén. Ő ért oda előbb. A helyiség tele emberekkel, egy szabad asztal volt. Várta őket. Halk morajlás, jázmin illat, az ablakon besütő Nap varázslatossá tették a helyet. Figyelte, mikor lép be a nő. Úgy gondolta, ahogy meglátja, rögtön tudni fogja, érdemes volt-e.

Amikor kis késéssel megérkezett, csinos nőt látott az asztalához közeledni. Ápolt, sötét haj, valóban piros rúzs, körmök és pulóver. Kétség nem fért hozzá, nőies. De hány nőies nő szaladgál az utcán! Nem ezt kereste.
Miután leült, nevetve mondta:
- Hát, ez vagyok én. Nem kérdezem, mit vártál, mert nem érdekes, - de ahogy mosolygott, ahogy félre hajtotta a fejét, ahogy simogatta a vállát, tudta, a szavai nem igazak Értett a testbeszédhez.
- Szervusz! Én pedig ez. – Talán nem érzi, csalódott vagyok, gondolta. – Milyen teát kérsz?
- Milyet? Hát zsibbasszon el kicsit, legyen jó illata, mondjuk szerelmeseknek valót! – nevetett a nő.
Mit nevet mindig? Észrevette, első perctől kezdve flörtölnek vele. Nevetséges! Azt gondolja, hat rám? De a másik láthatóan flörtölt tovább. Játszott a hajával, mosolygott, nevetett, és csak beszélt, beszélt.
- Imádom a teaházakat! És a teát is. Ezt a halk zsongást is nagyon. Jó ötlet volt ez a helyszín!
A szavai csak foszlányokban jutottak el füléhez, szinte nem is hallotta, mit mond.
- Itt ücsörögni, csak figyelni az embereket! Te is szereted?
Talán válaszolt is, mégis, mintha nem történne más, csak a nő játéka. Vele! Ettől a gondolattól dühös lett. Hány nőt látott, ölelt már életében. Most pedig ez itt azt hiszi, így hathat rá? Nevetséges! Nem tetszett neki a nő. Csalódott lett. Úgy gondolta, már nem is figyeli, de nem így volt. A valóságban itta szavait, nevetését, mosolyát.
- Fogjuk fel úgy, mint egy játékot, jó? Ez az egész ismerkedősdi játék, akkor nem zavar semmi. Legalábbis engem. Tíz kérdést írtam össze, feltehetem?
- Tedd!
- Válaszolsz is?
- Igen!
- Milyen volt a legelső autód?
- Trabant, – mosolygott.
- Hány éves korodban voltál először szerelmes?
- Nem voltam még egyszer sem.
- Akkor nem téged kereslek. Én szerelmet szeretnék, kölcsönöset – mondta, mondta a magáét, megállás nélkül.
A férfi már úgy érezte, nem hall semmit, csak látja, nevetnek vele szemben. Zsongott a feje. Amikor feleszmélt, nem is teaházban ült, hanem egy bordélyban. Telis-tele nővel. Ő csak arra vágyott, ezt az egyet elvigye. Lehet, itt szobák is vannak. És hol kezdené? Nyakát csókolná először. Hirtelen rájött, milyen abszurd gondolat, már újra látta maga körül a teaházat. Tudta, ez a nő nem flörtöl vele. Ez a nő ilyen. Süt belőle az erotika. Nem felvett póz, ez természetes, ez a lételeme. Nem is neki szól, gondolta csalódottan. Csak a férfinak. Ha egy öregember ülne vele szemben, akkor is így viselkedne.

Hirtelen kedve támadt megalázni. Csak azért, éreztesse, ő más, mint a többi. Szoknyája alá nyúlt, kereste a rést, ahol bugyijába dughatja a kezét. Október volt, de a nőn nem volt harisnya, most meglepetten tapasztalta, nem volt bugyi sem. Combjait széttárta, hogy hozzáférjen. Hirtelen villant be, többre vágyik. Ettől a nőtől máskor, és mást vár. Kezét úgy húzta ki szoknyája alól, semmi lényegeset nem érintett.

Ekkor véget ért az álma. Ahogy felpillantott, ott ült vele szemben a nő, a sors bonusza.

A Nő álma

A szoba volt vagy hatvan négyzetméteres. Óriási. Bordó, mint a jó vörösbor. Semmi berendezés nem volt a hatalmas helységben, csak középen, a kandalló előtt két öblös fotel, egy parányi asztalka.
- Szép ez a szoba! Hogy kerültem ide?
- Eljöttél! – nevetett a férfi.
Az asztalon bíborvörös terítő, két pohár valami bíborvörös folyadékkal.
- És most leitatsz?
- Dehogyis!
- Pedig lehet, hogy jó lenne! – mosolygott.
Mindenütt könyv. Egymás hegyén-hátán. Csak úgy összedobálva. Az ablakokon bíborvörös drapéria. Mint a férfi versei, gondolta a nő, azok is bíborvörösek. Meleg volt, a kandallóban lobogott a tűz, a szobában más nem világított.
- Jó itt nálad! Igazi kuckós! Olyan otthonos!
- Örülök. Érezd magadat otthon!
Ült az egyik fotelben szinte elveszve. Nem csak a fotel nagyságától, hanem a férfi határozottságától is. Úgy hatott rá, szinte minden erejét elvette.
- Tetszenek az írásaid! – mondta a férfi.
- Valóban? Vagy csak viccelsz?
- Valóban!
Éppen arról beszélt… miről is? Hogy jól ír? Mitől is írhatna jól. Őszinték, pofán vágósak, ütősek a szavai. Hallgatta, arra gondolt, a férfi viccel vele.
- Ha gondolod, segítek neked. Például helyesírásod, szórended nem az igazi, – mosolygott.
Igen, ezt értette. És a zene. Ugyan halk, de súlya volt. Ez az ember nem tudhatta, hogy ő a zenét is ájulásig képes élvezni. Egyáltalán, úgy mindent.
- Köszönöm, kedves vagy! Csak két dolgot olvastál, és tudod, hogy érdemes segíteni?
- Tudom! Neked igen.
A férfi hangja csak elmosódottan jutott el füléig. A zene és a láthatatlan tündék szárnycsapásai teljesen elkábították. Úgy érezte, teste egy nagy csikló, minden, még a leheletnyi légmozgás is izgatja. Már rég megbánta, hogy eljött.
- Nem kellett volna eljönnöm! Már bánom!
- Elmehetsz, ha akarsz! – hangja kedvesen megnyugtatóan csengett.
- Nem akarok! Nem tudom, mit akarok.
- Tudod, én mit akarok?
- Nem.
- Hogy maradj! Jó, hogy itt vagy!
- Valóban jó? Mi a jó benne?
- Hogy látlak! És álmodozok.
- Miről álmodozol?
- Nem mondom meg!
- Higgyem azt, amit akarok?
- Igen, hidd, amit akarsz!
- Jó! Átgondolom, mit akarok! – válaszolt a nő nevetve. – Nem mondok semmit, mert úgysem értenéd. Vagy csak félre.
- Miért nem érteném?
- Mert nem egy nyelven beszélünk, könnyen félreértjük egymást.
- Te milyen nyelven beszélsz?
- A nő nyelvén, te pedig nem fordítanád le jól a sajátodra. Mást értenél, azután elromlana minden. Nem lehetne szavak nélkül?
- De lehetne.

A nő érezte, zsibbad. Lassan már nincs is teste, mert felolvad a másiktól. Igazi métely! Ha csak szeretkeznének, akkor most csodálatos lenne. Bíbor, meleg, félhomály, kandalló, bor, zene, a férfi. Hisz minden itt van, amitől egy ölelés szenvedélyes lehetne. Csak el kellene veszni az ölében. De ekkor az ablakon a Nap sugarai rontottak be. Hirtelen ő is tudta. Nem. Ettől a férfitől más kell. Nem most és nem így.

Véget ért az álma. Ahogy felpillantott, ott ült előtte a férfi, a sors bonusza.

Finálé: Még kiforratlan. Nem tudni, a sors csak viccel, vagy valóban adni akar.

P. Szabó Mária 2008.12.06. 20:37:35

Hát nem tudom olvassátok-e azt amit ide rakok. Az alábbi szösszenetet akkor írtam, amikor nagyon sebezhető voltam.


" Ha Te lennél"


Ha Te lennél, ha szeretnélek, ha szeretnél, az olyan lenne, mint a régi tavaszok akácos illata. Állnál velem szemben, állnék veled szemben, felemelném a kezem, felemelnéd a kezed. Csak az arcodat akarnám megérinteni, Te is csak az én arcomat, mert félnék, és félnél Te is, egy óvatlan mozdulat, és a pillanat elrohan. Én más lennék, elhagynám a tüskéimet, hogy ne sértsem a kezed, ha simogatsz. De Te óvatos lennél, mert tudnád, a tüskék alatt érzékeny a bőröm, még vigyáznod kell, ne fájjon, mert akkor elrohanok, tüskéim újra megnőnek, azután csak szúrok, és elüldözlek. De Te ezt tudnád, és vigyáznál, én pedig türelmes lennék, és mindig csak azt akarnám látni, ami jó és nem fáj. És hinnék is, ha Te lennél. Egyszer megfognám a kezed, megnézném a tenyered, látnám, hogy mindez valóság. Nem beszélnék sokat, mert tudom, a kimondott szavak vissza nem vonhatók, és félnék, hogy olyat mondanék, ami fájna. Nem azért, mert így akarnám, hanem azért, mert én nő vagyok, Te pedig férfi , és nem egy nyelven beszélünk.
Ha lennél, egyre szebben sütne a Nap. Felfigyelnék arra is, hogy virágok nőnek. Nézd, már bimbójuk van! Holnap kipattan, a hatalmas tűzpiros virág. Minden évben így van, de amíg nem vagy, én észre sem veszem. És ha lennél, hallanám a madárcsicsergést. Most, hogy még nem vagy, néma a természet. De ha leszel, minden hang hallhatóvá válik. Hirtelen ezerszínű és illatos lesz a világ. Ha Te lennél, újra lennék én is.

rumbatokhaha 2008.12.13. 12:04:46

Tehetetlen, ez kezdetleges életérzése lehet a TS embereknek...
A világ, a társadalom, a család, a sztereotípiák... Igen, egy TS ember globálisan tehetetlen a világgal szemben.

Mari írta:
"Végül is azt lehet mondani, hogy már olyan bőrben él, amilyenben szeretett volna? És lehet egy indiszkrét kérdésem? Ha nem akar, ne válaszoljon! Ez a külső változás az intim együttléteket nem befolyásolta negatívan? Azaz nem veszítette el az ilyen irányú érzékenységét?"

Igen, "olyan bőrben" élek, amilyent terveztek nekem, de amennyiben hamarabb tervezték volna jobban érezném magamat... Mindenesetre, próbálom kihozni magamból a lehetőségek szerint a legjobbakat!

Amennyiben 12 éves koromban elkezdhettem volna a hormonkezelést, elég gyorsan elfelejthetném a rossz test okozta bántalmakat, így ez a lépés előnyöm mehet a nagy kukatárba, azaz oda lett...

Az intim együttlétekkel semmi gond, ne aggódjon!

Üdvözlettel: rumbatokhaha

rumbatokhaha 2008.12.13. 12:23:49

Sziasztok!

Gondoltam bebiggyesztem ide Mari kérdéseit, hátha mások is válaszolnak rá és segítik munkájában:

"...és miben nyilvánult meg,
hogy nem érezte jól magát a melegek között? Nem értem, mi az, amit nem értettek meg? Vagy hogyan kellett volna viselkedniük, hogy Önnek jó legyen? Mit várt?"

Hogyan lépett tovább, ha fogalma
sem volt a TS-ről? Végül hogy tudta
meg, hogy ez a baja? A szülei hogyan fogadták? Segítették?"Nem éreztem jól magamat, mert más nembe soroltak be, mint aki vagyok."

Haragot éreztem velük szemben, némán ordítottam magamban... Hogy lehet az, hogy még a melegek, a másságot képviselők sem fogadnak el olyannak, aki és ami vagyok?

Nem lett volna szabad megkérdőjelezniük kilétemet, azaz, ha azt mondom
magamról, hogy ez vagy az vagyok, akkor ne kérdőjelezzék meg!
Egyszerűen fogadják el, amiképpen elfogadom a melegséget és nem kérdőjelezem meg azt az állításukat, hogy melegek, és azt sem hogy nők vagy férfiak.

Tudom ezt akkoriban, amikor még semmi műtéteken és azt megelőző hormon kezelésen nem
estem át, nehéz elvárni, de titkon reméltem a másság befogad.
A meleg társadalom is, kivetett magából, megrágott és kiköpött!
Annyit tudtam magamról akkor, hogy nem tartozom egyik felismerhető kasztba sem.
Tudtam ki vagyok, de ezt nem tudtam a körülöttem lévők számára közvetíteni, abban az idegen testben, nem.
Amikor elkezdődtek a hormon kezelések, már láthatóvá vált az amiről eddig senki sem akart hallani vagy homokba dugták a fejüket és nem akarták meglátni a változást.
Szüleim megtagadtak, nem kívánok róluk írni.

"Ne haragudjon, nem kíváncsiskodni akarok. Nem haladok sehogy."

A tapasztalás nélkül, ez nagy feladat, kihívás lehet.

"Miért kérdezte, hogy olvastam-e a Mozart és a kaméleonokat?"

Van egy fejezet benne, ami erről, azaz a kezdetekről szól....Amikor olvastam, magamra ismertem valahol...Capote, köz-tudomást meleg volt.
Kevesen tudják, hogy az említett fejezetben arról ábrándozott, hogy lány lehessen.

Ajánlatok:
Anne Moir: Női agy, férfiész
Jackie Kay: Trombita
Takács Judit: A lélek műtét
Jeffry Eugenides: Egy test, két lélek

Film:
Síró Játék
A fiúk nem sírnak
Normal
Transamerica
Keserű titok


Üdvözlettel: rumbatokhaha

Ui.:
Truman Capote: Mozart és a kaméleonok / Hat - Bűvölet (61.oldal)

rumbatokhaha 2008.12.13. 12:32:06

TS voltam és ez szintén mehet a nagy közös kukatárba, mert a betegségemtől szerencsésen eltávolodtam, nem kívánom a TS jelzőt vagy előtagot soha semmikor!

rumbatokhaha 2008.12.14. 10:10:04

Mi a változás, a beilleszkedés titka?
Hormonkezelés, hormonkezelés, hormonkezelés!

"Megtörténhet, hogy a fiúmagzatban képződő férfi nemi hormonok a férfi nemi szervek kialakításához elegendők ugyan, ám valami okból azok, már nem tudnak annyival több férfi nemi hormont termelni, hogy a magzat agya "férfiaggyá" válhassék. Ehelyett az történik, hogy az agy "nőnemű" marad, és a baba fiútestben női aggyal jön világra. Ugyanígy az is előfordulhat, hogy valamilyen rendellenesség miatt a lánymagzat az anyaméhben férfi nemi hormonok hatása alá kerül, miáltal a csecsemő kislánytestben fiúaggyal születik."

Anna Moir - David Jessel: Női agy - férfiész/ 3. fejezet/ Az agy neme/54 - 70. old./

rumbatokhaha 2008.12.14. 12:42:09

Azon tűnődöm, hogy egy nő miért akarna hormonkezelés és műtétek által férfinak látszani?
Akkor nem is nő, hanem valójában férfi az illető?
Fordítva, egy férfi miért akar nőnek látszani?
Lehet, itt nem a látszatról lenne szó, a TS férfi az valójában nő, és a TS nő az valójában férfi?

Kezdjük a hormonkezeléssel…
Ki szeretne nő létére szakállal és mély hanggal, mellek és méh nélkül élni?

Fordítva, ki szeretne férfi létére magának vékony nő hangot, kasztrációt, akár B-C kosaras melleket?
Gondolkozzon már el a társadalom, nagyon kérem a fentieken és az "Agy neme" fejezeten!

Köszönettel: rumbatokhaha

rumbatokhaha 2008.12.14. 12:44:50

"Lehet, itt nem a látszatról lenne szó, a TS férfi az valójában nő, és a TS nő az valójában férfi?"

A gyengébbek kedvéért, ez irónikus akart lenni.

A TS nő, az nő.
A TS férfi, férfi.

Patrícia 2008.12.14. 13:44:17

Én ezt nem értem. Most magaddal vagy párbeszédben, vagy esetleg mással?

P. Szabó Mária 2008.12.14. 19:12:21

Szerintem csak arról van szó, hátha más is beleszól a beszélgetésbe. Illetve a saját szempontjait, illetve megélt tapasztalatait megosztja. Szóval szerintem csak segítség akar lenni.
Azaz hátha megnyílik más is egy kivülállónak, már azért, hogyha születik egy írás ebben a témában, az minél inkább a valóságon alapuljon, ne pedig egy olyan ember képzeletén aki ugyan igyekszik mások bőrébe bújni, de ez jelen esetben nem könnyű.
Hát ez a párbeszéd része ha jól gondolom:)
Valóban jó lenne ha még mások is segítenének, bár már így is van segítségem. De minél többet hallok, annál jobb, így gondolom. De nem szeretnék tapintatlan lenni.
Sem pedig elefánt a porcelán boltban:)

Patrícia 2008.12.14. 19:54:25

Köszönöm szépen a választ.
Én anno eléggé nyíltan leírtam -mások okulására illetve megkönnyebbülést jelentett a lelkemnek kiírni magamból ezeket- a történetemet illetve a tapasztalataimat a blogomban. Meg is lett érte a "jutalmam". Szerintem nem igazán szeretné kiteregetni senki a "szennyest". Én legalábbis már nem, mert majdnem ráment az állásom.
Illetve -én úgy gondolom-, hogy bármennyit hall is az ember mások tapasztalatiról, neki csak nyers tények lesznek, sosem lesz az írása olyan, mintha ő is átélné. De sok sikert a könyvhöz. Kemény fába vágta a fejszéjét...

P. Szabó Mária 2008.12.14. 20:39:54

Kedves Patricia!

Én nem neveket kérdezek, és főleg nem szeretnék senkinek gondot okozni. Olvastam egy újságban egy TS emberről és akkor azt gondoltam, ez egy ismeretlen terület, írok róla egy novellát. Elkezdtem és nagyon hamar rájöttem, hogy fogalmam sincs mire vállalkoztam. Akkor kerestem az interneten erre a betegségre anyagot, és így kerültem ide is. Itt vannak akik segítenek és ez nagyon jó, hisz azt tapasztalom, hogy a környezetemben élő embereknek fogalma sincs erről a betegségről, és amikor beszélek róla, azt gondolják, ezek az emberek transzvesztiták, vagy melegek, leszbikusak. Szóval lassan megérett bennem az elhatározás, hogy megírom csak azért is.
Van eegy novellám egy hajléktalan asszonyról. Úgy írtam, hogy sosem volt közöm a hajléktalanokhoz, mégis a legnagyobb elismerést egy szociális munkástól kaptam. Azt írta, hogy ő nap mint nap hajléktalanokkal foglalkozik, de eddig csak nézte őket, az én novellám elolvasásától látja is. Hát akkor érdemes volt megírnom.
Azt gondolom ezt is érdemes lesz. De nagyon nehezen haladok vele, hisz őrületesen nehéz ebbe a helyzetbe beleképzelnem magamat, és ha néha pillanatokra sikerül is, nagyon nehéz leírnom. Vagyis úgy leírnom, hogy az érdekes, hiteles, olvasmányos legyen és egyben jól bemutassa azoknak az embereknek a kálváriáját akik ebben a betegségben szenvednek. Mert hogyan is lehetne ezt elfogadni, próbálni egy ici-picit is megérteni, ha egyébként az embereknek fogalma sincs többnyire róla.
Hát ezért próbál segíteni Rumbatokhaha, és még más is. Akik segítenek azoknak a nevét természetesen nem adom ki. Rumbatokhaha maga döntött arról, hogy így nyílvánosság előtt is felvállalja a segítségét és úgy gondolja, hátha ez egy példa lesz. De nekem amúgy fogalmam sincs ki ő, bár bevallom kíváncsi vagyok, de nyílvánvalóan tiszteletben tartom a másik ember rejtőzködni akarását.
Érdekes a kifejezése, azaz a "szennyes", ha saját maga így fogalmaz, mit vár el másoktól? Szóval ha még is úgy gondolja, hogy segítene, akkor a címem:
pszm@pszmirodalom.hu

Patrícia 2008.12.14. 21:22:34

Kedves Mária!

Szennyes? Én úgy gondolom, hogy ez az egész herce-hurca a "szennyes" az érintettek lelkében, mire az ember végre az lesz, akinek belül is érzi magát, amit minden transzszexuális igyekszik elfelejteni, bár igazából sosem fog menni egynek sem. Max csak jól elrejti valahol, de mind végig kiséri őt az egész életén. Ezt a sok éves lelki gyötrődést, félelmet, kétséget nem lehet csak úgy elfelejteni. Ezért használtam a szennyes szót.
Én már nem várok el senkitől semmit. Kezdek belefáradni az örökös szélmalom harcba, hogy megértessem másokkal, mi is ez. Szerintem tök felesleges. Sajnos az emberek előítéletesek, hiába adok nekik magyarázatot bármire, a többség nem tudja levenni a szemellenzőjét.
De egyáltalán nem arról van szó, hogy rossz ötletnek tartom a könyvét. Ezt nem mondtam. Csupán annyit, hogy irtó nehéz dolga lesz. Általában az ilyen típusú műveket az érintettek szokták megosztani másokkal, a saját tapasztalataik alapján. Nagyon jó dolog, hogy páran igyekszenek ebben segíteni Önnek. De nem hiszem, hogy tudnék én Önnek bármiben is segíteni, mert egyesek szerint itt én vagyok a rossz példa (pl: mert egy munkahelyen viszem végig a nemváltást és nem az előírt sablonokat követem).
Rumbatokhaha személye előttem is rejtély... :)

P. Szabó Mária 2008.12.14. 21:35:18

Kedves Patrícia!
Én pont nem így gondolom:) Nem lehet rossz példa, ha a munkahelyén viszi végbe, inkább bátor és erős személyiség lehet Ön. Nem lehet könnyű dolga:)
De remélhetőleg vannak akik Ön mellett állnak, pl a család, barátok. Szóval nincs egyedül, mert úgy gondolom sokkal nehezebb lenne. Az emberek persze nem csak ebben szemellenzősek, ha nem lenne az Ön története, lenne más. De egy mukahelyen nehéz ezt überelni. Én csak gratulálok a bátorságáért.Én csak írni akarok erről, és csak bejelentkeztem erre a fórumra, mégis sokan úgy néznek rám, azok körül akik tudják ezt rólam, mint egy beteg emberre. De miután elég autonóm lény vagyok nem igazán érdekel. Persze ez semmi az Ön bátorságához képest. Kívánom, hogy sikerüljön végig menni az útján úgy, hogy minél kevesebbet sérüljön.

Patrícia 2008.12.14. 22:18:20

Kedves Mária!

Köszönöm szépen. Nem sokan gondolják úgy a társaim közt, hogy bátor vagyok, hanem inkább felelőtlen, meggondolatlan, stb. Mert nem ez az előírt út. Abba bele sem gondolnak, hogy a biztos munkahelyemet - ahol vezetői támogatást is kaptam - nem fogom felrúgni bármi bizonytalanért, csakhogy könnyebb legyen új helyen beilleszkedni a női társadalomba. Szerintem az lett volna a felelőtlenség, ha megfelelő minimális anyagi háttér megléte nélkül vágtam volna bele, munkanélküliként, segélyekből vagy alkalmi munkákból. Ha az első hormon tabletta bevételénél kilépek, várok kábé egy-másfél évet, mire nőként meg tudok jelenni, és akkor keresek új munkahelyet. Addig meg vegetálok. De inkább ezt hagyjuk... :) Ez az az egy, amire titokban nagyon büszke vagyok, hogy nem hagytam magam kitenni a cégtől. De erről pssssszt! :)
Nem sokan állnak mellettem. A család egyáltalán nem, azaz azt mondták az én dolgom, csináljam, de ennél többet nem kapok tőlük. Egyetlen egy igaz barátnő áll mellettem, a kolléganőm, ő az aki a legelejétől támogat, biztat vagy kritizál, ha kell. Csak rá támaszkodhatok. (igaz, mostanában ritkábban, mert bepasizott a lelkem)

Köszönöm a jókívánságokat. Remélem sikerül. Magamban a legnehezebb hinni...

P. Szabó Mária 2008.12.15. 07:00:31

Patrícia, nekem nagyon szimpatikus ahogy felfogod a dolgot. De persze lehet azért, mert valójában fogalmam sincs mi várhat rád. De mindig kell valakinek elsőnek lenni, és lehet, a sors éppen rád mérte ezt a feladatot. Azért is szimpatikus, mert nekem is ez az egyetlen követhető példa, hisz ahhoz, hogy a társadalom is elfogadja ezt a betegséget, ahhoz elsősorban ismernie kell, ahhoz pedig nyílvánosság és vita, stb..szükséges. Bevallom az én írásomban is ez lesz a járható út. Ezt m ár eldöntöttem, mielőtt veled így beszélgettem volna. De nagyon nehéz út ez biizonyára és nem is tanácsolható mindenkinek. Csak a mentálisan nagyon erős embereknek. És hol tartasz már a kezelésben? Van már igazán látható jhele? És hogyan fogadják a kollégáid? Az én könyvem, úgy érzem neked kifejezetten segítség lesz. Remélem monstantól haladok jobban vele, mert úgy tűnik egy másik nagy felhő elvonult a fejem fölül.
Magadban pdig feltétlenül higgyj, hisz minden okod meg van rá.Persze lehet mondani, kibicnek semmi sem drága, de mentségemre szolgáljon, hogy az utadról Te döntöttél. Ha mentálisan segítségre lenne szükséged, szívesen segítek, de azt csak magán levelezésben tudom, és nem ilyen nyílvános fórumon.
Ja és hogy sikerül-e? Szerintem biztosan.

Patrícia 2008.12.15. 07:44:33

Kedves Mária!

Nem én vagyok az első ebben a feladatban, hanem a második. :) Az elsőnek sikerült, talán nekem is....
A kezelések 16 hónapja tartanak. Állítólag látszik elég rendesen, mondjuk ez számomra még mindig nem egyértelműen észrevehető a tükörben. (Önbizalomhiány, hogy vagyok én is valaki, valaki értékes, aki egyszer kellhet valakinek, ez mind a köbön). Az okmányaimban viszont elég szembetűnő a változás... :)
Hát a kollégák fogattatása nem volt épp kedves. De ha esetleg olvasta a fórumot olyan nyárig visszamenőleg, ott mindent megtalál. :) Elég nagy hírverést csináltak a kedves kollégák nekem. Viszont ennek is köszönhetem, hogy még mindig a cégnél vagyok, ugyanis olyan magas szintre jutott el az ügyem, hogy ezt már nem lehetett eltusolni.
Valószínűleg lehetett volna kicsit másképp is csinálnom mindent, de akkor így láttam ezt jónak (ráadásul nekem a munkahely megtartása is cél volt, mert tudtam -mások példáján okulva- hogy hamar elveszthetem az állásomat)
Mára lenyugodtak a kedélyek, van még néhány fellángolás a részükről, de vannak akik eloltják ezt bennük szerencsére. Van olyan kolléga, aki elfordult teljesen tőlem és van akivel e miatt lettem jóban.

A segítségre lehet, hogy igényt tartok majd privátban. Köszönöm előre is.

Üdv:
Patty

P. Szabó Mária 2008.12.15. 18:25:54

Elolvasom a fórumot feltétlenül:) Nagy nehezen sikerült regisztrálnom is. :)
Az írásomban, illetve annak a vázlatában most tartok ott, hogy a főszereplő felkeres egy pszichiátert. Hát itt azután bajban vagyok. Milyen kérdéseket tesz fel egy szakember annak aki ilyen problémával megkeresi? Fogalmam sincs. Bár az is lehet, én is megkereshetnék egy szakembert, aki ezzel foglakozik, de kit?

Patrícia 2008.12.16. 05:53:27

Nekem először nem kérdeztek semmi, mesélni kellett magamról. Aztán időnként belekérdeztek ebbe-abba.
Vizsgálatokat is végeztek: 2 profilos Szondi-tesztet és Rorschach tesztet.
Meg vittem magammal egy levelet, amit az egyik gimis osztálytársnőmnek írtam, amiben elmeséltem az érzéseimet (nagyon jóban voltunk, most eléggé hülyén hangzik, de igazi "fiú-lány barátság" volt közöttünk)
A pszichiáter elolvasta és azt mondta, ebben benne van minden...

Lehet, hogy segít Önnek, ha felkeres szakembereket, szerintem nem fogják elhajtani.
Szintén a fórumon, az Orvosok minősítése topikban talál "agyturkászokat", akik ezzel a betegséggel mélyebben foglalkoznak.
Pl.:
Dr. Simon Lajos
Dr. Nagy Gertrúd (tel: (1) 347-3815)
Dr. Tolnai Valéria (tel: (1) 283-7489)

Nekem a két utolsóval volt dolgom, róluk csak pozitívan beszélhetek. De úgy tudom, ők hárman nagy szaktekintélyek a témában.

P. Szabó Mária 2008.12.16. 06:31:16

Kedves Patrícia, köszönöm a segítségét!

Patrícia 2008.12.16. 06:52:13

Kedves Mária!
Nagyon szívesen bármikor...

P. Szabó Mária 2008.12.21. 07:15:06

Sziasztok!

Haladok az írással, de most nagy szükségem lenne arra, ha valaki, aki átélte már a műtéte, írna róla. A műtét előtti időszakról, gondolatairól, félelmeiről, magáról a kórházi létről, műtétről, és az utánna történt eseményekről. Mennyiben változott meg az élete, lett teljesebb, vagy sem. Testi, lelki fájdalmai, gyógyulása, intim kapcsolata. Eddig is sok segítséget kaptam már, azt is köszönöm:) Bízom benne, hogy jól élek vele!

címem: pszm@pszmirodalom.hu

Köszönettel: P. Szabó Mária

Divx 2009.01.24. 18:34:23

Sziasztok!
Én egy 16 éves srác vagyok. Az az álmom, hogy egyszer nő leszek. Idáig egyedül a hugom tud eről és el akarom mondani a szüleimnek is az érzéseimet. Anyukám szerintem meg tudná érteni de apukám nagyon konzervatív és félek nem értené meg, és ezért felbomlik a család és ezt nem akarom. Hogy tudnám nekik úgy elmondani a dolgot, hogy megértsék és támogassanak ilyen téren is?

Christiana 2009.02.23. 13:49:27

Sziasztok már pár napja gondolkodom azon, hogy írjak erre a fórumra sokat
olvasgattam főleg a TS útikalauzt.Nekem most van úgy igazán a közelemben
internet csak mióta vissza költöztem a szüleimhez 26 évesen mert pár
hónappal ezelőtt elmondtam nekik, hogy elegem van abból, hogy férfi
testben éljek és férfiként kezeljenek az emberek. Már vagy 10-11 éves
korom óta érzem, hogy valami nincsen rendben (életem első szexuális
kapcsolata egy sráccal volt 7.-es vagy 8.-as koromban azóta semmi)
Esetleg ha ezt lehet annak nevezni akkor a lányokkal petting vagy valami
olyasmi szóval én a klasszikus értelemben véve még szűz vagyok. Ha
őszinte akarok lenni akkor eddig próbálkoztam hátha tudok úgymond
normális életet élni, viszont ha még őszintébb akarok lenni akkor ezt az
elképzelést már rég el kellett volna vetnem mert amikor úgy döntöttem,
hogy bevallom akkor már úgy éreztem, hogy valamit tennem kell mert
begolyózok.Most itt lakom velük Győrben és próbáljuk meg oldani,hogy
találjunk egy jó orvost, Esztergomban már meg csináltam két tesztet de a
dokinő 4 hónap alatt 3 azaz 3 kép elemzéséig jutott és én igazából
szeretnék valamelyest gyorsabb úton hozzá jutni a megfelelő papírokhoz.
Szóval nekem ebben kellene a segítségetek mert már nagyon rosszul érzem
magam és egyre nagyobb bennem az üresség érzet. Itthon női ruhákat hordok
viszonylag jobban is érzem magam tőle de ez közel nem az amire vágyom.
Mivel most költöztem ide nagyon nincsen pénzem sem, pedig már nagyon
szeretnék egy végleges arc szőrtelenítést és akkor már... ez sokat
számítana de a legjobb az volna ha végre találnék munkát egy normális
orvos és végre elkezdhetném meg valósítani a az álmomat


üdv nektek:Christiana

sz.andrás 2009.04.08. 10:50:56

Sziasztok
A felröppent hír, miszerint nem kell a pszichológusok szakvéleménye, nem igaz. Tegnap beszéltem dr Zubekkel a minisztérimból, először azt mondta, hogy nem kellenek a szakvélemények.Majd hívtam dr Varga Timeát a BM-ből, aki nem tud róla, hogy nem kellene. Visszahívtam dr Zubek Lászlót, aki ídőt kért, hogy utánanézzen, majd visszahívott, hogy bocsánat, tévesen tájékoztatott, kell a szakvélemény. Gondoltam, ezt megosztom veletek.
A tanácsadás fórumon szerettem volna közzétenni, de nem ment.

Dacy*s · http://cipper.blogspot.com/ 2009.07.25. 23:55:11

Sziasztok!

Régóta érzem ezt, hogy lány szeretnék lenni, a családom persze azt tudja rólam, hogy meleg vagyok, viszont még régebben szóba hoztam azt is, hogy lány szeretnék lenni háát ennek annyira már nem örültek, persze elfogadtak így melegnek és ezért hálás is vagyok meg minden de, kiskorom óta ez az álmom,... :-(. Még emlékszem arra is mikor itt járt Dana International Budapesten, ámulva néztem csak és már akkor azon járt az eszem, milyen jó lenne ha lány lehetnék... :-(.

Az itteni emberek már azért tudják mi a helyzet, sokan lányak neveznek pedig rendes ruhákban vagyok az utcán (férfi) meg persze mindennek elhordják az embert (néha azon gondolkodom, hogyan bírom ezt igaz csak 17 éves vagyok, de annyi mindenen estem már át, hogy az felfoghatatlan és még hányszor fogom ezt átélni...), otthon persze más a helyzet, mindíg felpróbálom a testvéreim ruháit és elképzelem magam, sokszor ki is festem magam, hogy tényleg hasonlítsak egy lányra, annak az egynek örülök, hogy lányos arcom van! :-).

Egy kérdésem lenne, persze elolvastam ezt a kis bevezetőt, jó ezekkel már idáig is tisztában voltam de, azért jobb frissíteni a memóriánkat!

Nahm szóval kb. milyen árban van egy hereeltávolítás? Azt sok embertől hallottam, hogy érdemes ezt inkább külföldön csináltatni, igaz sokba kerül, de azért ott több tapasztalattal rendelkeznek az orvosok, mint itt! :-).

tsonline · http://tsonline.blog.hu 2009.07.26. 00:13:52

@Dacy*s: A hereeltávolítást bárhol elvégeztetheted, bármelyik kórházban, ahol van urológiai műtő.

Amivel te kevered, az az SRS, a nemiszerv-átalakító műtét, ez az, amit érdemes Szerbiában Perovičcsal, nyugaton, vagy a távol-keleten csináltatni.

Dacy*s · http://cipper.blogspot.com/ 2009.07.26. 15:40:28

Ohh igen tényleg most, hogy visszaolvastam észrevettem én is! :-D.

Azt is megszerettem volna még kérdezni, hogy a gyógyszereket meddig kell szednem? és hogy ha lassan elszeretném szedni ezeket, akkor előtte nem kell orvoshoz fordulnom?

Előre is köszönöm! :-).

szciklon007 2009.09.15. 19:24:11

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha valakit férfiből nővé operálnak, akkor élvezni fogja a szeretkezést? (Ha jól tudom, a makkból alakítják ki a csiklót.)
köszi előre is! :)

Patrícia 2009.09.15. 19:29:14

Szia!

Ha az idegeket sikerül "megmenteni", akkor minden esély megvan rá, hogy érezni fog az illető vele.

Mandika69 2009.09.18. 21:05:11

Szia!

Igen Patty jól írta, ha jól csinálják a műtétet akkor megmentve az idegeket érezni fogsz mindent. DE! Ez nem automatikus! Tehát meg kell ismerned magad, és azt, hogy hol vagy érzékeny, mi jó a szex közben, hiszen partneredet is neked kell irányítanod, és ezt csak úgy tudod megtenni, ha megismered saját tested. Tapasztalatom alapján nem feltétlenül a csikló lesz érzékeny, így nem biztos, hogy ezen keresztül jutsz el az orgazmusig, de ez mindenkinél más lehet. Tehát a műtéttel, csak a lehetőséget kapod meg, a többit neked kell megtanulnod, felfedezned.

Patrícia 2009.09.18. 21:15:15

Nos, a saját tapasztalatom szerint a csiklóm nagyon-nagyon érzékeny. :)
Én szoktam felfedező körútra menni...

De valóban a született lányoknál is kell a felfedezés, önképzés, mert nem megy az orgazmus automatikusan, mint a fiúknál.

angyalka75 (törölt) 2009.10.12. 20:05:17

Tudna valaki segíteni!Én egy 34-éves anyuka vagyok és már szültem,és a kérdésem az lenne ha minerva fogigátló mellett Estramon 25 TAPASZT HASZNÁLNÉK ÉN NEM NŐIESEDNÉK EGY KICSIT??Mert az alakom nem nőies de arra vágyok!Nem vagyok TS.Tanácsot adna valaki??Köszönöm!!

Kittycat 2009.10.16. 23:12:15

@johsho: Szia!
Így látatlanba meglehetősen nehéz (majdhogynem lehetetlen) neked tanácsot adni. Mivel szavaidból azt veszem ki, hogy A Minervaval egészen jól kijössz úgy gondolom, hogy egyáltalán nem bizti, hogy a magasabb ösztro adag lehet a megoldás. Én anno a Minervaval megegyező összetételű Diane-tól egészen szépen elkezdtem gömbölyödni. Persze ezt a "gömbölyödési rátát" nagyban befolyásolja az ember ösztro érzékenysége is, ami meglehetősen standard dolog. Olyan ez, mint a vészkijárat. EGyszerre csak meghatározott ember fér ki rajta. Hiába tömörül egy ajtóhoz nagyon sok ember, attól még az ajtón ugyanannyi fog kiférni egységnyi idő alatt. LEfordítva a te esetedre, hiába veszel magadhoz több ösztrot, az egyáltalán nem bizti hogy jobban fog hatni (Sőt! Lehet, hogy az ellenkezőjét éred el vele az ösztro DHT-vá (dihidro-tesztoszteron) alakulásával). Azt eldönteni, hogy a fenti példa esete áll-e fenn a te esetedben, igazából csak egy hormonszintvizsgálattal lehet megadni a választ. Egyszóval, amit javasolni tudok, hogy dumcsizd meg a nőgyógyiddal a dolgot, aztán meglátjátok, hogy érdemes-e belekezdeni.
Sajna tőlem csak ennyire tellett.

Szió,

Kittus

rumbatokhaha 2009.12.24. 09:50:59

Sziasztok!

Rég jártam itt, de segítséget kértek ismét. Remélem, helyesen cselekszem, amikor bemásolom (néhány személyes vonatkozásra utaló részletet kihagyván a levél írójáról) ide a levelet amit Szabó Máriának küldtek, és továbbította azt számomra. Várom a segítségeteket.

Szeretetteljes Ünnepeket kívánok: rumbatokhaha

A levél:
"Kedves Mária!

A TSOnline-t olvasgatva bukkantam az Ön tavalyi bejegyzéseire. Meglepve tapasztaltam, hogy valaki ugyanazt a kérdést feszegette ott, mint amit én akartam: "mit is jelent a nagy betűs Nő".

(...)annyi a különbség, hogy én szakdolgozatot szeretnék írni ebben a témában:-)

A dolgozatom egészen pontos kerete még nem teljesen tiszta, de a queer-elméletekről, társadalmi nemi szerepek beágyazottságáról szeretnék írni,vagyis arról, mennyire társadalmi konstrukció az, hogy mit tartunk férfias, illetve nőies viselkedésnek...erről leginkább transzneműeket szeretnék megkérdezni, de melegek kapcsolataiban meglévő szerepfelosztások is érdekesek lehetnek.

Hát azt hiszem nagyon belemerültem a szociológiába, be is fejezem,remélem érti mire gondolok:-)

S szeretném megkérni, hogy ossza meg velem (írásban/vagy akár élőben) a saját tapasztalatait, Ön mire jutott a NŐ vizsgálatakor, minden segítheti a munkámat!!

S ha lenne olyan transzszexuális ismerőse, aki beszélgetne velem online/élőben/bármilyen formában, borzasztó hálás lennék, ha adna elérhetőséget, mert azt hiszem ez jobb,mintha irok az oldalon egy felhívást."

Köszönettel: J.(Természetesen a teljes neve szerepelt a levélben.)

ui.: Ön be tudott lépni a blog-ba? nekem egyszerűen nem megy, csak kommentelni tudok, a chatszobába nem tudok belépni:-/"

rumbatokhaha 2009.12.24. 11:31:45

www.youtube.com/watch?v=ESGOna3OYXg

Szeretetteljes Ünnepeket kívánok MINDENKINEK!

kovacssziszmo 2010.06.27. 17:59:07

sziasztok !!!
T.S. vagyok ez nem kérdés férfi szeretnék lenni igen rég óta mit és hogyan kezdhetném el mert semmit nem tudok.
Csak azt hogy inkább meghalok minthogy ebben a testben kelljen élnem a továbbiakban is.
Leszbikusnak hisznek akik ismernek de én nem az vagyok!
utálom a testem nem járok strandra sehova van barátnőm 7 éve.Elvagyunk de nem leszbik.
Aki már átesett a nem változtatáson kérem segítsen!!!Voltam én már pszichológusnál is sőt tiniként először 16 évesen mikor lebuktam egy lánnyal elvitt anyám mikor felvágtam az ereimet még az osztályon is azóta eltelt jó pár év féjhez mentem mert meg akartam felelni a világnak!!!
Elsőre terhes lettem császárral meglett amit nem bánok de én férfi aggyal nem bírtam feleség lenni nem volt jó sőt kerültem a szexuális érintkezést.
Elváltunk már 8éve.
Szertnék végre testileg is az lenni aki vagyok!
Segítsen valaki lehetséges-e.
Köszi.

kovacssziszmo 2010.06.27. 17:59:07

@Patrícia:
szia!

ha tudsz adj tanácsot nekem is mert már öngyilkos is akartam lenni többször is mert megvertek kiutáltak stb kivagyok ettől hogy undorodnak tőlem mintha aidses lennék legalább úgy.
PEDIG CSAK EGY NŐI TESTBE ZÁRT FÉRFI VAGYOK!!!
AKI TUD SEGÍTSEN AKI JÁRTAS MERT ÉN SEMMIT NEM TUDOK CSAK AZT HOGY AZ SZERETNÉK LENNI TESTILEG IS AKI LELKILEG SZÓVAL FÉRFI.

Patrícia 2010.06.27. 19:00:02

@kovacssziszmo:

Szia!

Általánosságban tudok segíteni Neked, bár nem vagyok otthon a TS srácok dolgaiban. De átirányítottam segítségkérésedet egy kedves barátomnak, Macsónak. Ő is ts srác, ő biztosan tud Neked segíteni (hormonok, műtétek, stb). Ha minden igaz, fel fogja venni a kapcsolatot venni Veled privátban a blog.hu-n keresztül.
Természetesen átlagos Ts dolgokban nyugodtan fordulhatsz hozzám is.
Az öngyilkosság nem megoldás semmire. Légy erős, segítünk és minden rendben lesz.

Puszi
Patty

-Ayase- 2011.01.06. 21:22:38

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.

Tudom, hogy ez közhelynek számít már, de így érzem; lány vagyok, annak ellenére hogy testileg
(sajnos) fiúnak számítok.

Nagyon sok idő kellett számomra, hogy megértsem,
nem menekülhetek ez elől, és hogy ha nem teszek
minél hamarabb lépéseket, már késő lesz.
Amióta az eszemet tudom, megvolt bennem az érzés.
Kis gyerekként nem zavart, ki mit mond, kimondtam
hogy lány vagyok (legalábbis azt akartam hinni)
De az iskolai időszakra már sokkal félénkebb lettem.
Még véletlenül se jutott eszembe bárkinek is
bármit mondani erről, csak titokban álmodoztam.
Kollégistaként, középsuliba kész öngyilkoság lett
volna felvállalni, inkább megpróbáltam beilleszkedni a közösségbe, és elfogadtatni
magammal, hogy az vagyok akinek születtem, és
ezt kell szeretnem, a normáknak megfelelnem.
A lányokkal való kapcsolatom se volt egy fiúhoz
méltó. Ha valaki szép volt, vonzalom helyett
mérhetetlen irigység fogott el, különösen, mikor
a jelenlétemben dícsérték az illetőt, hogy
milyen szép. Énnekem is jól esne, ha ezt mondanák,
-gondoltam. -De hát miket beszélek - nagyon
idétlennek éreztem magam a saját gondolataimtól,
és a testem kinézetétől.
Mindezek ellenére növesztettem a hajamat is,
rocker vagyok jeligére, de persze nem az volt
a valódi oka, csakhogy legyen mire fogni.
Valami miatt viszont, mindíg is furcsán tekintett
rám már akkor a környezetem, hogy valami nem
stimmel velem. Egy akkori szobatársam meg is
jegyezte egyszer, "olyan nőies", amire én rögtön
felkaptam a vizet ( de valójában jólesett ez a
jelző )
Volt később olyan időszakom, mikor a vallásba
menekültem, remélve, hogy az vígaszt nyújt, de
hiba volt, és időpocsékolás.
Az öngyilkosságra nem csak gondoltam,
megkiséreltem felvágni az ereimet is, aztán
mérgezéssel is próbálkoztam sikertelenül.
De aztán arra is gondoltam, ha már végetvetek az
életemnek, nagyon mindegy, hogy ki mit gondol
rólam, vagy mond. Ha belevágok a nemváltoztatás-
ba, mit veszthetek?
Bár utálom a nemem, és hogy elbánt velem a sors,
egy kicsit azért hálás is vagyok a testemnek.
Talán a nőnek lenni akarás teszi, vagy a gének
egyszerűen, vagy kissé magasabbak némely női
hormonok a szervezetemben? Nem tudom..
Az alakom elég nőies, és nőiesedett is valamelyest
az elmúlt évek során. Ezért is érzem azt, hogy
még van esélyem nővé válni, olyannak lenni,
ahogy azt mindíg is gondoltam.

Mikor elmondtam szűk családi körömben, hogy
mit is érzek, azthiszem elég nagy kő esett le a
szívemről. Sokkal rosszabb reakcióra számítorram.
Azt bánom, hogy nem előbb tettem meg ezt.

Tanácsot szeretnék kérni tőletek, hogy milyenek
jelenleg a lehetőségek magyarországon MtF ügyben.
Olvastam az útikalauzt, és a hozzászólások között
is böngésztem. És még fogok is^.^persze.

Kezdeti lépésnek belevágtam eltüntettetni az arc-
szőrzetet mert már iszonyatosan zavart.
De minél hamarabb szeretném a szükséges engedélyeket megszerezni, hogy elkezdhessem a
kezeléseket..

Kérlek segítsetek<-.->

Üdv: Ayase

tsonline · http://tsonline.blog.hu 2011.01.06. 21:24:21

@-Ayase-: Szerintem másold ezt be a Fórumba is, ott többen látják.

StanCsi 2011.05.31. 02:03:43

Hello! Lenne egy kérdésem..
Ha egy testileg nő TS-t átoperálnak, de teljesen.. utána... nemzőképes? (bocsánat a rossz fogalmazásért, remélem érthetően írtam >>")
A választ előre is köszönöm.

яıcнıe 2011.09.04. 16:30:43

@tsonline: Hello! Akkor.. ezek szerint... TS férfi sem képes gyermeket nemzeni? :S
süti beállítások módosítása